Hem Vinvärlden Efter Jeio ser du på Prosecco med nya ögon!

Efter Jeio ser du på Prosecco med nya ögon!

av Livets Goda

När Gianluca Bisol gästade redaktionen i vintras och visade upp sina olika Prosecco, från strålande instegsviner till vingårdsmärkta av rang, ja då stod man där helt paff och fick revidera det mesta man fördomsfullt tänkt och trott om bubblet från norra Italien. Gianluca Bisol, en ytterst gentil och ödmjuk herre, är den 21:a generationen som driver familjeföretaget vidare med brodern som chefsvinmakare, och tillsammans så har de verkligen bevisat att Prosecco Superiore di Valdobbiadene är på riktigt när det står Bisol på etiketten.

Niklas om Jeio Prosecco Superiore Brut
Börja med att prova denna, Jeio, så får du en känsla för vad Bisol handlar om. Här fångas essensen av gråpäron och tillsammans med apelsinzest, blomsterbutik och ett stänk tropisk frukt så imponeras jag av hur väl sammansatt det ändå är. Aldrig yppigt utan rent och med en strukturerad känsla. Smaken likaså; vinet bjuder på sig självt men blir aldrig plumpt utan den lilla sötman är i balans med den svala upplevelsen som frukten ger och så kikar den karaktäristiska beskan fram i eftersmaken och ger den nödvändiga tvisten för att vinet ska kännas mer åt det torra hållet.

Intryck: 90/100 LGP

Jeio är ett vin du plockar fram till charkbrickan, inte minst är det lysande till lufttorkad skinka. Men även till mat, gärna med chilikryddsting, så sitter det perfekt. Vinet har artikelnummer 72985, kostar 129 kronor och finns i några Systembolagsbutiker. Till övriga beställer du utan kostnad >>

Och när du tjusats av Jeio så prova även att gå upp ett hack och prova Bisols vingårdsmärkta Rive di Campea som också finns på Systembolaget. Bägge viner får dig att se på Prosecco på ett helt nytt sätt!

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING