Hem Whisky & Bourbon Efter ölstriden i Göteborg: Spike Brewery brygger årets GBG Beer Week-öl

Efter ölstriden i Göteborg: Spike Brewery brygger årets GBG Beer Week-öl

av Christoffer Enquist

Grundarna av Sveriges största ölvecka blev oroliga för framtiden när tillståndsenheten ville ändra provsmakningsreglerna för de lokala bryggerierna i slutet av förra året. Men ändringen drogs tillbaks och nu är det klart vilket bryggeri som ska ta fram det officiella ölet för veckan.

Petur Olafsson och Fredrik Berggren, GBG Beer Week (uppe, vänster) och Spike Brewery från Göteborg (Foto: Ronny Karlsson/Beernews)

Årets GBG Beer Week går av stapeln 27 mars-4 april och för femte året i rad bryggs ett speciellt öl för den stora ölveckan. Det har blivit en hel del uppmärksamhet kring tidigare öl, både i Sverige och internationellt, men nu är det alltså dags för Spike att ta över stafettpinnen.

Spike Brewery är beläget i Slakthusområdet i Göteborg och gör moderna och ofta humliga öl.

– Vi tycker att Spike gör väldigt bra öl och de har utvecklats och verkligen imponerat de senaste år, säger Fredrik Berggren, en av initiativtagarna till GBG Beer Week.

Hans kollega Petur Olafsson ser också Spike som ett naturligt val.

– Vi gillar deras lekfulla inställning till öl, men också att de är en del av den nya ölkulturen med lokala provsmakningsbarer som växt fram de senaste åren. Stadens alla ”taprooms” har varit en central del av ölveckan, så vi blev väldigt glada när kommunen ändrade sitt beslut.

Hoppade av glädje efter beskedet

För Spike togs förstås denna förfrågan emot med öppna armar och man ser fram emot att brygga ölet.

– Det är en ära, vi hoppade av glädje när vi fick frågan. Hela ölveckan är ett fantastiskt projekt och koncept och nu är vi utvalda till att representera staden, säger huvudbryggaren Bernardo Gava.

David de Courcy, vd på Spike, är också mycket glad över att Spike får chansen.

– Det är bara att titta på tidigare år och vilka öl som har bryggts. Ölveckan är en institution som vi stöttar till 100 procent, säger han.

Det är ännu inte klart vilken typ av öl som ska bryggas, men gänget på Spike har en del idéer.

– Vi gillar att göra sådant vi inte gjort tidigare och se till att det blir riktigt bra, säger Gava som en ledtråd till hur man har tänkt så här långt.

Tidigare GBG Beer Week-öl:

2016: Stigbergets Bryggeri – GBG Beer Week 2016 (New England-IPA)

2017: Beerbliotek – GBG Beer Week 2017 – A Moment of Clarity (Session-IPA)

2018: Dugges Bryggeri – GBG Beer Week 2018 Sour Strawberry Beer (Berliner Weisse med jordgubbar)

2019: Vega Bryggeri – GBG Beer Week 2019 – Goodness Grapecious IPA (IPA med vindruvor)

RELATERAD LÄSNING