Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang Efter pandemin kommer fikaboomen

Efter pandemin kommer fikaboomen

av Livets Goda

I en färsk undersökning från Nepresso och Kantar Sifo säger mer än varannan svensk (56%) att de kommer prioritera socialt umgänge i högre grad efter pandemin än vad de gjorde innan. Och visst kommer det bryggas en del kaffe i våra kök. Fyra av tio (41%) längtar nämligen efter att fika med en vän, var fjärde med en familjemedlem (23%) och det sätt som flest saknat att umgås med nära och kära på är att helt enkelt att vara hemma hos varandra (49%).

En av de saker som vi saknat mest under pandemin är något så enkelt och underbart som att umgås hemma hos varandra och ta en kaffe med en vän eller släkting. Nu har Nespresso gjort en undersökning om hur pandemin påverkat våra känslor för den älskade fikan och hur det utmanande året satt sina spår i vårt sociala liv. I samarbete med psykologen och författaren Björn Hedensjö samt Kantar Sifo utforskade Nespresso vår relation till kaffe och stunderna vi delar med varandra.

Vi är onekligen ett kaffeälskande folk. Faktum är att åtta av tio (79%) svenskar dricker kaffe minst en gång i veckan, av dessa uppger sju av tio (73%) att de dricker kaffe varje dag. Vi njuter gärna av vårt kaffe tillsammans med andra, något vi inte kunnat göra på samma sätt under pandemin. Men vem vill vi dricka vårt kaffe med när pandemiläget äntligen tillåter? Nespressos undersökning visar att det är våra kompisar och vänner vi verkar längta efter mest. Fyra av tio (41%) skulle nämligen helst vilja sitta och fika/ta en kaffe med en vän, jämfört med var fjärde som vill fika med en familjemedlem (23%). En av sju (15%) skulle vilja fika/ta en kaffe med sin partner.

Var femte svensk (20%) tror att de kommer fika med andra oftare efter pandemin, än vad de gjorde innan. Yngre, under 30 år, svarar i högst grad att de tror att de kommer fika oftare efter, än innan, pandemin (25%). Varannan svensk (56%) tror generellt att de kommer att prioritera socialt umgänge högre efter pandemin, än vad de gjorde före. Psykologen och författaren Björn Hedensjö, som Nespresso samarbetat med i samband med undersökningen, menar att våra känslor för fikastunden i pandemitider pekar på några intressanta trender.

– Det är intressant att så många prioriterar upp socialt umgänge. Det kommer definitivt återspeglas i en social explosion i kort perspektiv, frågan är om det håller i sig och vi kommer att få ett nytt “glada 20-talet” precis som efter spanska sjukan för 100 år sedan, säger Björn.

När livet börjar återgå mer till det normala vill Nespresso slå ett slag för fikastunden och hur viktigt det kan vara att ta en kaffe med farmor som suttit ensam hemma i ett år eller vännen som inte kunnat prata av sig problemen via ett digitalt möte. En delad kopp kaffe är en av våra mest uppskattade stunder och något som vi saknar. Med Nespressos kaffemaskin Vertuo Next kan du dela dessa saknade fikastunder med andra, då maskinen kan brygga en hel kanna kaffe att njuta av. Vertuo Next kan brygga allt från en enkel espresso, till en stor kopp eller kanna.

– Den svenska fikakulturen är otroligt stark vilket gjorde det naturligt att bredda Nespressos produktserie med en klassisk kaffemaskin, Vertuo Next, för delade kaffestunder. Jag har definitivt som många andra saknat att brygga en rejäl kanna och sitta med en vän eller familjemedlem och prata om livet över en stor kopp. Det blir garanterat en hel del av den varan denna sommar, säger Linda Fazekas, Nordic Marketing Manager på Nespresso.

Andra siffror ur undersökningen:

  • Fler män (82%) svarar att de dricker kaffe minst en gång i veckan, jämfört med kvinnor (77%).
  • Omkring nio av tio i åldern 50+ år menar att de dricker kaffe dagligen, motsvarande andel bland de yngsta, under 30 år, är 45 procent.
  • Det sätt flest saknat att umgås med nära och kära under pandemin är att umgås hemma hos varandra (49%)
  • Varannan svensk (56%) tror att de kommer att prioritera socialt umgänge högre efter pandemin, än vad de gjorde före. Framförallt är det kvinnor (62%) och yngre, 18–29 år, (66%) som tror att de kommer prioritera socialt umgänge högre.
  • Fler boende i Stockholm, än i andra regioner, svarar att de helst skulle vilja fika/dricka kaffe med en vän (47%) eller kollega (5%). Fler boende i Västsverige (21%) och Malmöområdet (21%) skulle helst fika med en partner. Sydsvenskarna anger kändis (6%) i högst grad.

Om undersökningen
Undersökningen har genomförts av Kantar Sifo på uppdrag av Story Relations/Nespresso. Den bygger på 1183 intervjuer, bland svenska allmänheten och är riksrepresentativ. Datainsamlingen genomfördes i Kantar Sifos slumpmässigt rekryterade webbpanel, mellan 11–13 maj 2021.

RELATERAD LÄSNING