Hem Vinvärlden Efter stora 2015 kommer en skinande 2016 av Sassicaia

Efter stora 2015 kommer en skinande 2016 av Sassicaia

av Christoffer Enquist

I början av den vackra och långa alléväg Strada Provinciale Bolgherese som leder upp till staden Bolgheri vid Toscanas kustdel hittar vi Sassicaias vineri Tenuta San Guido. Vingårdarna ligger inom en snar omkrets ca 15 km från havet. Det har skrivits ett flertal artiklar om egendomen under åren i Livets Goda så vi ska inte repetera historien, för vi vet nu alla att Mario Incisa della Rochetta var pionjären som valde att plantera bordeauxdruvor under tidigt 40-tal i de kalkrika, grusiga och maritma jordarna i Bolgheri. Han ansåg att jordmånen här skulle kunna fabricera viner i samma stil och klass och det hade han ju rätt i, och 1968 börjades Sassicaia säljas kommersiellt. På fredag lanseras Sassicaia 2016 på Systembolaget och för den som är intresserad av magnumstorlek så släpps 3 sådana i torsdagens webblansering. Här presenterar vi chefredaktörens åsikter om detta strålande vin.

Av: Anders Enquist
Foto: Livets Goda

Sassicaia – fatprovning

90 hektar vingårdar förfogar man över, vilka är belägna 200-400 meter över havet men där några delar ligger 80 meter över havet. Dessa vingårdsdelar brukar ge vinerna den där maritima och vegetala, lätta sältan som vi kommit att älska så mycket med vinerna härifrån. Densiteten ligger på mellan 4 000 rankor per hektar för de äldsta och 5 500- 6 200 på de yngre.

Så vad har vi att vänta framöver från Sassicaia i vinväg? Mycket bra kan vi konstatera. Mycket bra!

Detta är en låst artikel.

Logga in som Premiummedlem för att fortsätta läsa:

Fat

RELATERAD LÄSNING