Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang Efterfrågan på växtbaserad kost når nya höjder

Efterfrågan på växtbaserad kost når nya höjder

av Livets Goda

Intresset för vegansk kost ökar kraftigt världen över, inte minst i luften. På Emirates flygningar ökade konsumtionen av växtbaserade måltider med 40 procent 2023, jämfört med 2022. Nu delar flygbolaget med sig av receptet på en av de mest populära veganska rätterna ombord. En lyxig polentakaka med sauterad spenat, svampragu och glaserade morötter.  

Kött, fisk och skaldjur i all ära – men veganska alternativ efterfrågas av allt fler flygresenärer. Emirates serverade över 450 000 växtbaserade måltider ombord under fjolåret, en ökning från 280 000 veganska rätter som serverades året innan. För att möta efterfrågan kommer flygbolaget nu addera ännu fler växtbaserade måltider till deras existerande utbud, som i dagsläget består av 300 veganska rätter. Under 2024 kommer resenärerna även kunna njuta av fruktmuffins, vegansk pizza och ett större urval av lyxiga desserter, såsom choklad – och pekannötskaka och en pistage – och hallonkaka.

En av de mest uppskattade växtbaserade rätterna ombord är Emirates lyxiga polentakaka med svampragu och glaserade morötter. Här är hela receptet för dig som vill bjuda på en lyxig vegansk smakexplosion.

Polentakaka med sauterad spenat, svampragu och glaserade morötter (5-6 personer)

Ingredienser

Polentakaka

  • 150 g grov polenta
  • 200 ml kokosmjölk
  • 300 ml grönsaksbuljong
  • 50 g margarin
  • 60 g riven vegansk parmesanost
  • Salt och peppar efter smak

Sauterad spenat

  • 300 g grovt hackad spenat
  • 15 g fint hackad vårlök
  • 3 g muskotnöt
  • 4 g pressad vitlök
  • 20 ml olivolja (extra virgin)
  • Salt och peppar efter smak

Timjan-doftande svampragu

  • 30 ml olivolja (extra virgin)
  • 15 g fint hackad lök
  • 200 g blandade svampar
  • En vitlöksklyfta, pressad
  • 1-2 matskedar sojasås
  • Salt och nymalen svartpeppar
  • 40 g pinjenötter
  • 20 ml färsk limejuice
  • 4 kvistar färsk timjan

Rostade morötter med lönnsirap

  • 15 st babymorötter, skalade med stjälkar kvar
  • 40 g lönnsirap
  • 30 g margarin
  • Salt och nymalen svartpeppar efter smak

Rotgrönsaksjuice

  • Röda, gula och lila rödbetor
  • 50 g kålrot, 50 g palsternacka, 50 g rotselleri, 50 g fänkål, 50 g purjolök
  • 50 g lök med skal
  • 50 g sötpotatis
  • 1 kvist färsk timjan, rosmarin och lagerblad
  • 100 ml druvjuice
  • 600 ml grönsaksbuljong

Gör så här:

Polentakaka

1)Koka upp kokosmjölk och grönsaksbuljong i en kastrull. Vispa i polenta.

2) Sänk värmen till låg och fortsätt vispa i 1-2 minuter för att undvika klumpar.

3) Täck och låt sjuda i cirka 10 minuter, rör om då och då. Om polentan blir för tjock, tillsätt mer kokosmjölk eller vatten och rör om.

4) När polentan är krämig och slät, ta bort från spisen. Tillsätt vegansk parmesan, margarin och rör om.

5) Sprid ut blandningen i en form, kyla tills den stelnar, skär i önskad storlek, bryn varje sida i en stekpanna innan servering.

Sauterad spenat

Sautera spenaten i en varm panna med extra jungfruolivolja, vårlök och vitlök. Krydda med salt, nymalen svartpeppar och muskot. Ta bort från värmen, sila bort överflödigt vatten och ställ åt sidan för servering.

Rostade morötter med lönnsirap

Ånga morötterna (alternativ koka lätt tills mjuka med en liten kärna) och stek dem sedan i en torr panna med lönnsirap tills de är glaserade. Ta bort från värmen, tillsätt margarin och krydda med salt och peppar efter smak.

Rotgrönsaksjuice

1) Skala och skär alla grönsaker (utom lök), rosta alla (utom örterna) i ugnen tills de är lätt brända.

2) Ta bort skalet på löken. Lägg alla grönsaker i en kastrull med örter och lagerblad, druvjuice och grönsaksbuljong.

3) Sjud tills alla grönsaker är mycket mjuka och välkokta.

4) Mixa i kastrullen och passera genom en fin sil.

5) Lägg tillbaka i kastrullen och sjud tills det reduceras till 30% eller har konsistensen av en sås.

5) Smaka av med salt och peppar och ställ åt sidan för servering.

Sauterad svampragu

1) Sautera svamp med extra jungfruolivolja, vitlök och hackad lök tills de är gyllenbruna.

2) Tillsätt sojasås och koka i 1-2 minuter, eller tills svampen är kokt och sojasåsen har glaserat dem. Smaka av med salt och peppar.

3) Tillsätt en skvätt färsk limejuice och färsk timjan, deglacera med rotgrönsaksjuice. Sjud och ställ åt sidan för servering.

4) Rosta pinjenötter i en liten panna utan olja tills de är lätt bruna.

Servering

Placera polentakakan i mitten av tallriken, lägg spenat och svamp ovanpå. Garnera med rostade pinjenötter och servera med glaserade morötter och rotgrönsaksjuice.

RELATERAD LÄSNING