Hem NyheterVinnyhet Efterlängtad årgångschampagne från Roland Champion

Efterlängtad årgångschampagne från Roland Champion

av Livets Goda

Familjeföretaget Roland Champions champagner håller alltid kvalitet och endast mindre allokeringar når utanför Frankrikes gränser. Nu lanseras 2014 av Roland Champions rena blanc de blancs i special club-kostym, en tydlig markör för att det här är en fin årgång.

Roland Champion Special Club 2014 är gjord på 100% chardonnaydruvor från familjens odlingar i grand cru-byn Chouilly. Endast druvor från stockar äldre än 40 år, vars djupa rotsystem har borrat sig djupt ner i de kalkrika jordarna, har valts ut för att göra vinet som jäst på ståltank. Efter buteljering gjordes tirage 2015 och 2019 skedde degorgering med en dosage om 4 gram per liter.

Liksom alla champagner som betecknas “Special Club” har denna noga testats och valts ut av odlarnätverket Club Trésor de Champagne. Nätverket har funnits sedan 1971 och marknadsför det bästa ur sortimentet från de odlare, champagnemakare som är medlemmar i Club Trésors. En special club-cuvée är alltid årgångsbetecknad, görs uteslutande på druvor från vinmakarens egna odlingar och är alltid ett resultat av exceptionellt bra årgångar som testats noggrant och valts ut av en jury.

Familjen Champion har odlat druvor sedan 1700-talet. Från början såldes skörden till uppköpare men sedan fyra generationer tillbaka gör familjen egen champagne. 1929 började André Champion att tillverka champagne. Han utökade också odlingsarealen till de 18 hektar som familjen har än idag i byarna Chouilly och Verneuil. Odlingarna består av 70% Chardonnay, 10% Pinot Noir och 20% Pinot Meunier.

När André dog hastigt, tog hans son Roland över endast 16 år gammal och 1951 fick företaget namnet “Champagne Roland Champion”. Idag är det Rolands son Francois som tillsammans med hustrun Ginette och döttrarna Carole och Clémence driver företaget. Familjens champagne är eftertraktat i Frankrike och endast mindre allokeringar når Sverige. Att de trots allt gör det är tack vare ChampagneHuset som sedan många år arbetar med att knyta till sig mindre producenter av kvalitetschampagne.

Trots att familjen Champion har odlat druvor i Champagne så länge innebär varje säsong spänning och viss nervositet. 2014 var inget undantag och säsongen bjöd på stökigt väder som kastade odlarna mellan hopp och förtvivlan. I slutändan blev det ändå ett gynnsamt år som räddades av fint och varmt väder de sista veckorna före skörd. Speciellt chardonnaydruvorna utvecklades till fulländning med stor arom och välbalanserad syra.

Lansering 25 Augusti 2020
Artikelnummer 90479
Pris 496 kr

RELATERAD LÄSNING