Efterlängtad nyhet från Brännland - Just Cider

Niklas Jörgensen 22 May, 2018
Övrigt För våra trogna läsare så har det säkerligen inte gått obemärkt förbi; vi på redaktionen är stora fans av Brännland. Svenskt ciderhantverk av högsta kvalitet med genomtänkta produkter som skyndats långsamt ut på marknaden. Som Just Cider, en nyhet som från och med idag kan köpas på Systembolaget. En cider som vi vet grundaren Andreas Sundgren Graniti haft i sina tankar under många år.

I den senaste utgåvan av Livets Goda, #122, så finns en artikel om Brännland. Om iscidern. Andreas idé startade egentligen med en önskan om att producera cider på norrländska äpplen. Men efter ett par års försök och där resultaten inte var de önskade så vändes blickarna västerut, mot Frelighsburg i Kanada. Där hade pionjärerna Louise Dupuis och Christian Barthomeuf producerat Cidre de Glace - iscider - sedan början av 1990-talet. Andreas reste dit och även till Vermont i USA där Eden Cider huserar.

Anledningen till varför iscider var den logiska fortsättningen efter försöken med cider stavas kort och gott kyla. Och det har man gott om i Vännäs by utanför Umeå där Brännland har sin anläggning. Den naturliga kylan skulle hjälpa Andreas att koncentrera musten och därur kunna producera ett isvin - med äpplen istället för druvor. Succén har inte uteblivit - iscidern är fenomenal och följer växtsäsongens förutsättningar, precis som druvor.

Andreas Sundgren Graniti, Brännland, besöker Livets Goda-redaktionen

Åter till Just Cider. Det blev inte så som Andreas tänkt sig initialt med en mer klassisk cider men tanken släpptes inte utan istället fick projektet växa fram. Och nu efter några års kämpande så är den då här, bordscidern från Brännland, producerad av svenska äpplen. Ingen tillsats av aromer, ingen tillsats av socker, noll färgämnen. Dessutom har man undvikit pastörisering och det enda konserveringsmedel som används är en mindre mängd svavel, samma som bland annat dryckes- och livsmedelsproducenter använder. Intressant kuriosa: svavel är det 16:e mest förekommande grundämnet i jordskorpan och i vår kropp så ingår svavel i varje cell vilket gör grundämnet till kroppens åttonde mest förekommande räknat i vikt.

Just Cider, Brännland, 4,5%

Oj, kramkalas redan i första sniffen! Stor omfamnande doft med skönt aromatiska drag där vi bland annat noterar en svag tropisk nyans av litchies, kiwi och omogen ananas men även en hel del päron (!) och syrliga äpplen. Med temperering i glaset så kikar även en honungston fram samt ett bivaxigt drag. I gommen en initial stenfruktig sötmakänsla som snabbt tas om hand av en fräsande och aptitretande gröna saftiga äpplen-syra. Moussen är tät och bubblorna många och följsamma, inte alls aggressiva, och smaken bjuder på svagt tropiska toner, ett stänk fläder, krusbärsblad och så avslutar det klingande rent och torrt åtstramande med saliverande stenfruktsdrag.

Jodå, Brännland har gjort det igen men nu är det alltså en cider rätt upp och ner, med blott 4,5% styrka. Imponerande är bara förnamnet, att få ut så pass mycket dofter och smaker i en lågalkoholprodukt men än viktigare så är det en urläcker cider som vi själva kommer återvända till mer än en gång i sommar.

I den första versionen av Just Cider ingår det mestadels Gravensteiner som dock kompletteras av Ingrid Marie och Summer Red. Den naturliga sötman är på 32 gram per liter och är tack vare en markerad syra inte bara klockrent inlindad i cidern, den behövs också för balansen.

Livets Goda-redaktionens intryck: 93 LGP

Cidern beställer ni här och den kostar 59 kr för en 75 cl flaska.

 

Följ gärna Livets Goda och Whisky & Bourbon på instagram: @livetsgoda_magazine
 

Exklusiv lansering av Westhofener Riesling den 1:a februari

Vin Den 1:a februari lanserar Moestue Grape Selections återigen Westhofener Riesling…
21 Jan, 2019

The Wine & Spirits Collective förvärvar ChampagneHuset

Vin The Wine & Spirits Collective, förvärvar ChampagneHuset, och stärker härmed…
21 Jan, 2019

Ny Single Malt från Aberlour lanseras i Sverige

Whisky och Bourbon En spännande nyhet från Aberlour landar i mars i Sverige…
17 Jan, 2019
Artikelarkivet