Hem NyheterNyhet WB Efterlyses: Blåbackar och returglasflaskor

Efterlyses: Blåbackar och returglasflaskor

av Livets Goda

Gör något gott för både miljön och plånboken – se till att backar och returglasflaskor kommer i retur. Just nu råder det brist på både returglasflaskor och backar – bryggeribranschen går därför ut med en vädjan till allmänheten om fler returer inför stundande storhelger. Från och med 1 november tar även Systembolaget emot både backar och returglasflaskor.

Den absolut största bristen just nu är de blå backarna som rymmer 15 stycken 50cl-flaskor men bristen börjar även märkas bland flasktillgången.

–2021 såldes 32,6 miljoner liter dryck på returglasflaska. Av dessa stod 50-cl flaskorna som levereras i de blå backarna för drygt 18 miljoner liter. Tyvärr är det många som missar att de går att panta och idag slängs 86% av alla returglasflaskor som säljs på Systembolaget i återvinningen i stället för att lämnas tillbaka. Systembolaget gör ett krafttag för miljönyttan och tar nu emot både backar och returglasflaskor i retur samt förtydligar för konsument vad som är returglasflaskor genom bland annat hyllmärkning, säger Anna-Karin Fondberg, VD på Sveriges Bryggerier.

–Vi har ett fantastiskt returglassystem som är bra ur klimatsynpunkt och ju fler gånger flaskan pantas desto lägre klimatpåverkan. Både returglasflaskor och backar kan användas nästan hur många gånger som helst men svinnet är dessvärre stort och vi behöver fylla på i våra retursystem. Inom branschen jobbar vi på att förtydliga märkningen på flaskan så att det ska vara lätt att göra rätt, säger Anna-Karin Fondberg.

Både backar och returglasflaskor ingår i ett unikt retursystem som funnits sedan 1800-talet. Alla returglasflaskor diskas och återanvänds av de bryggerier som är anslutna. De kan pantas där de inhandlats – i mataffärer och på Systembolaget. På Systembolaget tas tomgods emot manuellt och inte via automat.

Returnera mera – både för miljön och plånboken!

Returglasflaskor och backar, pantas där du köpte dem – i mataffären eller på Systembolaget.

  • Returglasflaskor med pant är märkta med retursymbol på flaskan.
  • Returglasflaskor finns i två storlekar 50 cl (blå back) och 33cl (röd back).
  • Pant per 50cl flaska är 90 öre, per tom back 28 kr. Pant av blå back med flaskor är 41,50 kr.
  • Pant per 33 cl flaska är 60 öre, per tom back 22,40 kr. Pant av röd back med flaskor är 34,40 kr.

RELATERAD LÄSNING