Hem Vinvärlden Ekologisk champagne som levererar för en liten slant!

Ekologisk champagne som levererar för en liten slant!

av Niklas Jörgensen

Ekologiskt och biodynamiskt är här för att stanna och allt fler producenter världen över ansluter till ett mer hållbart tänk. För framtida generationers skull såklart men lika betydelsefull är den extra kärleken till jorden du brukar och att säkerställa en välmående vinranka. Resultatet i flaskan blir belöningen och sporren för alla. I mitt glas, den ekologiska nyheten Augusta Brut från Champagnefirman Devaux.

Vinregionen Champagne har knappast hört till de ledande när det kommer till ekologisk odling, det rör sig om blott två procent av odlingsarealen som brukas hållbart, så av de flera hundra miljoner flaskor som årligen produceras är andelen eko försvinnande liten. Endast ett par större hus visar framfötterna men annars handlar det om små hantverksodlare som leder vägen framåt. Champagne Devaux hör till dessa och det är en firma med lång historik, inte minst av starka kvinnor som lett utvecklingen i flera generationer!

Niklas intryck av champagnen Devaux Augusta Brut

Pinot noir-frukten skiner starkt i doften, inte minst bjuds det hallon och smultron som backas upp av gula äpplen samt citrus- och clementintoner. Örtighet och en vag nougatnyans kompletterar. I gommen uppvisas en fin krämig mousse med stenfruktiga inslag, röda bärnyanser och viss rondör i dosagen. Ännu ungt i sitt anslag men behaglig balans i syran gör vinet ytterst njutbart och det är ett rent och citrusstramt i avslutet som dröjer kvar fint. Ekologisk champagne som levererar för en liten slant!

88 p

En champagne jag gärna skänker till mat och där spektrumet av maträtter är brett. Tänk smakrika fiskrätter men även kyckling med gräddaktig sås kommer den röda frukten i vinet fånga upp riktigt fint.

Devaux Augusta Brut har artikelnummer 52494 och en flaska (750 ml) kostar 299 kronor. Champagnen beställer du till din föredragna Systembolagsbutik.

Till Systembolaget HÄR >>>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING