Hem Vinvärlden Ekologisk choklad med svenskt ursprung

Ekologisk choklad med svenskt ursprung

av Livets Goda

Peppar och kakao är båda exotiska smaker som av många förknippas med resor till avlägsna länder. För Bertil Åkessons far, den svenska diplomaten, började hans resa 1945 i Paris för att sedan fortsätta söderut till Kamerun och slutligen till Madagaskar där han bosatte sig på 1970-talet. Bertils far tog över olika odlingar på ön och det var här som Bertils egen resa genom den fascinerande världen av kakao, kryddor och andra läckra naturliga grödor börjar. Idag är familjen Åkessons kakao och pepparodlingar på Madagaskar kända över hela världen hos berömda chocolatiers och kockar. I nära samarbete med dessa passionerade artister har Bertils eget varumärke Åkesson’s växt fram, ett litet och exklusivt sortiment av choklad och förfinade produkter. Åkesson’s filosofi är att noggrant hitta de mest äkta, etiska rena och smakfulla produkter från några av de bästa plantager runt om i världen. Med dessa ledorden kan Åkesson erbjuda de tre olika kakaosorter från några av de bästa plantager runt om i världen: – 75% Ekologisk Crillo, Ambolikapiky plantagen, Madagaskar Denna plantage är en del av Åkesson familjens plantager och platsen där allting började. Plantagen är belägen i Sambirano Valley på nordvästra Madagaskar och här produceras både aromatiska criollo och trinitario kakaon. Criollo produktionen är dock mycket begränsad, endast 2 ton per år. – 75% Ekologisk Forastero, Fazenda, Monte Algere, Brasilien Fazenda Monte Alegre ligger på stranden av Rio de Contas i Bahia, mitt i Mata Atlantica, den vilda skogen med den högsta biologiska mångfalden på jorden. – 75% Ekologisk Trinitario, Big Tree Farms, Bali Med stöd från USAID och AMARTA för att bevara det traditionella jordbruket har man på Bali skapat den första helt integrerade produktionsprocessen i Indonesien för att effektivt jäsa, torka, lagra och sälja kakaon. Dessa speciellt utvalda ekologiska trinitariobönorna kommer från Tabananområdet. Chokladen som är den första single origin choklad från Bali som någonsin gjorts i Europa. Då familjen Åkesson’s kakao och peppar växer i samma miljö på Madagaskar kom idén att prova en kombination av dessa två och skapa en egen unik choklad. Kombinationen har förvånat många men det har visat sig en fantastisk matchning som Åkesson är angelägna att dela med sig av.

RELATERAD LÄSNING