Ekologisk julskinka bjöd på fettchock

Livets Goda 5 Dec, 2018
Mat och Restaurang Icakuriren har testat landets populäraste ekoskinkor. 4 av 6 skinkor innehåller nästan 50 procent fett, vilket vida överstiger vad som anges på förpackningarna. Nu ber tillverkarna om ursäkt, men skyller på felaktiga produkter.

De ekologiska julskinkorna som underkändes av Icakurirens testpanel. Övre raden från vänster: ekoskinkor från Lidl och Ica. Nedre raden från vänster: ekoskinkor från Garant/Axfood och Melins. Foto: Charlotte Sjögren

Varje år tronar julskinkan som den viktigaste rätten på julbordet. I år riskerar dock mängder av svenskar att bjudas på en obehaglig överraskning. I Icakurirens stora smaktest har nämligen 4 av 6 ekologiska julskinkor en anmärkningsvärt stor fettrand – i vissa fall nästan lika stor som själva skinkan. På förpackningar utlovar tillverkarna – Ica, Axfood, Lidl och Melins – en fetthalt på mellan 4,5–8 procent. I verkligheten handlar det om rena fettbomber med en konstaterad fetthalt på närmare 50 procent.

Icakurirens konsumentredaktör, Kersti Byström, har ansvarat för testet och ser en risk för många besvikna och ilskna konsumenter i jul:

– Som konsument kan du omöjligt se hur mycket fett som finns bakom plast, nät och svål och förlitar dig därför på vad som anges på förpackningen. Om man tvingas skära bort en fettrand och svål blir kilopriset betydligt högre. Kvar står du med en liten bit skinka och en stor fettklump – snacka om att köpa grisen i säcken.

Att det råkar handla om just ekologiska skinkor som avslöjats som undermåliga ser Kersti Byström som extra allvarligt:

– Köper man ekologiskt finns det en förväntan på kvalitet och tillförlitlighet. Men här bjuds det istället på ett bett fullt av fett. Det är jättedåligt av tillverkarna.

Tillverkarna ber om ursäkt
I testet har Icakuriren granskat och smakat skinkor som tillverkarna själva har skickat in till Icakuriren eftersom skinkorna inte fanns i butik vid tidpunkten för testet. Samtliga fyra tillverkare beklagar den höga fetthalten men skyller på felaktiga produkter, trots att det alltså själva har skickat in dem.

Hela testet finns att läsa i Icakuriren nr 50 som finns att köpa i butik från och med tisdagen den 11 december. Läs även mer på Icakuriren.se.


Zacapa NUET - en solo dining-upplevelse

Mat och Restaurang I en tid när vi delar på allt, till och…
21 Feb, 2019

Löfbergs dubbelt nominerade till PR-pris

Övrigt Idag presenterades de nominerade till Nordic Digital PR Awards 2018.…
21 Feb, 2019

Receptinspiration - Lyxig chipsbricka

Mat och Restaurang Importören Nigab bjuder här på ett enkelt och lyxigt snacks…
21 Feb, 2019

Fyra drinkrecept till Margaritans dag

Whisky och Bourbon Nu på fredag den 22 februari uppmärksammas Margaritans dag världen…
21 Feb, 2019

Unika viner från La Spinetta i Winefinders lager

Vin Noshörningen är tillbaka. Nu har Winefinder fyllt på butiken med…
21 Feb, 2019

Ny rapport om alkoholens hälsomässiga och sociala effekter på äldre

Övrigt En ny rapport från IOGT-NTO i samarbete med Svenska Läkaresällskapet,…
21 Feb, 2019

Green & Black´s lanserar 10 ekologiska chokladkakor

Övrigt Smak och kvalitet står i fokus när Green & Black’s…
20 Feb, 2019

Mat.se öppnar veganbutik

Mat och Restaurang Mat.se har sedan starten 2012 haft siktet inställt på hållbar…
21 Feb, 2019

Mastri Vernacoli Lagrein DOC Trentino 2018 i det fasta sortimentet från den första mars

Vin Den första mars lanseras Mastri Vernacoli Lagrein DOC Trentino årgång…
20 Feb, 2019

Drinkinspiration med Sorgin - François Lurtons delikata gin

Whisky och Bourbon Med sin gedigna erfarenhet av druvan sauvignon blanc har François…
20 Feb, 2019

Efter fem års nedgång i svensk sjömatskonsumtion – trenden bruten

Mat och Restaurang De svenska hushållens konsumtion av sjömat har sjunkit varje år…
20 Feb, 2019

Château Laville Bordeaux Supérieur från årgången 2015 hos Winefinder

Vin Direkt från Bordeaux kommer denna generösa Bordeaux Superiéur från årgången…
20 Feb, 2019

Ekologiska växtbaserade drycker från Kung Markatta

Övrigt Nu tar varumärket Kung Markatta steget in bland de växtbaserade…
19 Feb, 2019

SSP tecknar avtal med Spendrups

Whisky och Bourbon Kampen om ett av Restaurangsveriges största och mest prestigefyllda avtal…
19 Feb, 2019

Stadhuskällarens souschef vidare i Årets unga kock 2019

Mat och Restaurang Anton Levin, souschef i Stadshuskällarens kök är en av de…
19 Feb, 2019

Blanda proffsiga cocktails hemma - D.E.W. Drinks: tre drinkar med bara tre ingredienser

Whisky och Bourbon Det kan vara svårt att hitta en god cocktail som…
19 Feb, 2019

Nu börjar Coop leverera mat med Volvos nya el-lastbil

Övrigt I dag överlämnar Volvo den nya el-lastbilen Volvo FL Electric…
19 Feb, 2019

Foursquare – långt ifrån fyrkantig

Whisky och Bourbon Foursquare Distillery ligger på Barbados, denna Västindiens östligaste utpost som…
19 Feb, 2019

Sveriges godaste ostar prisades under Ostfestivalen

Mat och Restaurang För sjätte året i rad arrangerades festivalen som samlar gräddan…
19 Feb, 2019

11% av världens befolkning har inte tillgång till rent vatten

Övrigt De fattigaste i världen går i timmar för att hämta…
19 Feb, 2019
Artikelarkivet