Ekologisk julskinka bjöd på fettchock

Livets Goda 5 Dec, 2018
Mat och Restaurang Icakuriren har testat landets populäraste ekoskinkor. 4 av 6 skinkor innehåller nästan 50 procent fett, vilket vida överstiger vad som anges på förpackningarna. Nu ber tillverkarna om ursäkt, men skyller på felaktiga produkter.

De ekologiska julskinkorna som underkändes av Icakurirens testpanel. Övre raden från vänster: ekoskinkor från Lidl och Ica. Nedre raden från vänster: ekoskinkor från Garant/Axfood och Melins. Foto: Charlotte Sjögren

Varje år tronar julskinkan som den viktigaste rätten på julbordet. I år riskerar dock mängder av svenskar att bjudas på en obehaglig överraskning. I Icakurirens stora smaktest har nämligen 4 av 6 ekologiska julskinkor en anmärkningsvärt stor fettrand – i vissa fall nästan lika stor som själva skinkan. På förpackningar utlovar tillverkarna – Ica, Axfood, Lidl och Melins – en fetthalt på mellan 4,5–8 procent. I verkligheten handlar det om rena fettbomber med en konstaterad fetthalt på närmare 50 procent.

Icakurirens konsumentredaktör, Kersti Byström, har ansvarat för testet och ser en risk för många besvikna och ilskna konsumenter i jul:

– Som konsument kan du omöjligt se hur mycket fett som finns bakom plast, nät och svål och förlitar dig därför på vad som anges på förpackningen. Om man tvingas skära bort en fettrand och svål blir kilopriset betydligt högre. Kvar står du med en liten bit skinka och en stor fettklump – snacka om att köpa grisen i säcken.

Att det råkar handla om just ekologiska skinkor som avslöjats som undermåliga ser Kersti Byström som extra allvarligt:

– Köper man ekologiskt finns det en förväntan på kvalitet och tillförlitlighet. Men här bjuds det istället på ett bett fullt av fett. Det är jättedåligt av tillverkarna.

Tillverkarna ber om ursäkt
I testet har Icakuriren granskat och smakat skinkor som tillverkarna själva har skickat in till Icakuriren eftersom skinkorna inte fanns i butik vid tidpunkten för testet. Samtliga fyra tillverkare beklagar den höga fetthalten men skyller på felaktiga produkter, trots att det alltså själva har skickat in dem.

Hela testet finns att läsa i Icakuriren nr 50 som finns att köpa i butik från och med tisdagen den 11 december. Läs även mer på Icakuriren.se.


Gratis guide: Boxtoppen bjuder dig på en omfattande genomgång av lådviner!

Övrigt Boxtoppen.se har gjort en genomgång av hela 125 lådviner ur…
15 Jul, 2019

Erik Nilsson, Jönköping, tar silver i Jameson Barrelmen’s Homecoming 2019

Whisky och Bourbon Jameson Barrelmen’s Homecoming är en global Jameson Whiskey-tävling som ordnas…
15 Jul, 2019

Brygghuset Finn bjuder in till Ölfestival

Whisky och Bourbon Den tredje augusti bjuder Brygghuset Finn in till en exklusiv…
15 Jul, 2019

Systembolaget lanserar i begränsad upplaga två viner från Ferraton Père et Fils

Vin Den 16 augusti erbjuder Vinovativa två viner från Rhôneproducenten Ferraton…
15 Jul, 2019

Red Stripe i samarbete med hiphop kollektiv för årets Red Stripe Music Tour

Whisky och Bourbon Red Stripe – den kultförklarade ölen från Jamaica med sin…
15 Jul, 2019

Vem dricker svenskarna helst öl med i sommar? GW såklart!

Whisky och Bourbon Leif GW Persson, Sveriges mest folkliga kriminolog tillika uppskattade medieprofil…
12 Jul, 2019

Domaine du Vieux Lazaret Châteauneuf-du-Pape, nu på magnumflaska

Vin 20-års jubilerande Domaine du Vieux Lazaret Châteauneuf-du-Pape, Sveriges mest sålda…
10 Jul, 2019

Årets lansering av Dogheria är här

Vin Poderi dal Nespoli firar iår 90 år och Lively Wines…
10 Jul, 2019

Sveriges bästa bartender utsedd

Whisky och Bourbon I förra veckan vann Josephine Sondlo den eftertraktade titeln ”Sveriges…
9 Jul, 2019

Thilda & Jerome representerar Sverige i S. Pellegrino Young Chef

Mat och Restaurang Nu är det avgjort, två svenskar går vidare till regionsfinalen…
9 Jul, 2019

Unikt samarbete mellan trendiga Teeling Irish Whiskey och Rum Plantation

Whisky och Bourbon Craftdestilleriet Teeling Whiskey är extremt kreativa när det gäller fatlagringar…
9 Jul, 2019

SodaStream lanserar to-go-flaskan My Only Bottle

Övrigt Debatten om plastens oroväckande inverkan på miljön är ständigt aktuell…
8 Jul, 2019

Var femte svensk vet inte vad bäst före betyder

Mat och Restaurang En av fem svenskar kan inte skilja på bäst före-dag…
8 Jul, 2019

Nästa års Michelin-stjärnor delas ut i Trondheim

Mat och Restaurang För första gången ska Michelin-guiden presenteras i Norge. Nästa år…
5 Jul, 2019

”Jakten på en perfekt Gin & Tonic” utsedd till världens bästa ginbok

Whisky och Bourbon Den svenska boken ”Jakten på en perfekt Gin & Tonic”…
4 Jul, 2019

McHalloum-ish? McDonald’s lanserar en nordisk variant av den populära osten

Mat och Restaurang McDonald’s letar ständigt efter möjligheter att kunna bredda sin meny…
4 Jul, 2019

Maskiner och människor testade knäckebröd – fick samma resultat

Övrigt Ett nytt forskningsprojekt har visat att en mekanisk prövning utförd…
4 Jul, 2019

Grilla kyckling med Årets Kock-finalist

Mat och Restaurang Under sommaren kommer våra åtta finalister i Årets Kock 2019…
4 Jul, 2019

Bila genom franska vingårdar

Övrigt Det är populärt att bila igenom Frankrikes landsbygd och vingårdar.…
3 Jul, 2019

Här är årets finalister i Sveriges Bästa Gin & Tonic

Whisky och Bourbon Nu är det klart vilka GT-makare som går vidare till…
2 Jul, 2019
Artikelarkivet