Hem Vinvärlden Ekologiska Arcane La Tempérance Cairanne från Rhônemästaren Xavier Vignon – ett kanonköp!

Ekologiska Arcane La Tempérance Cairanne från Rhônemästaren Xavier Vignon – ett kanonköp!

av Livets Goda

Xavier Vignon är Loire-killen som letade sig söderut och hamnade i Rhône. I Sverige är vi bekanta med honom sedan många år tack vare den strålande Xavier Châteauneuf-du-Pape men den så sympatiska vinmakaren har så mycket mer spännande att bjuda på, inte minst vinerna i den unika Arcane-serien där det ekologiska La Tempérance Cairanne är ett snudd på svårslaget fynd med tanke på prislappen, 209 kronor.

Tumregeln för Xaviers Arcane-serie är egentligen att det inte finns någon tumregel, förutom då att vinerna bara görs en gång. Just detta vin presenterades ”lite i smyg” tidigare förra året som en del i en låda om tre viner från Arcane-serien, ett set som snabbt sålde slut. Men så kom lanseringen av Arcane La Tempérance Cairanne Organic i ensamt majestät och det är ett vin från Cairanne-appellationen i Rhône, ett vin som vi föll fullständigt pladask för.

Livets Goda om Arcane La Tempérance Cairanne Organic från Xavier Vignon

Med Arcane-serien och inte minst detta vin så visar den gode Xavier Vignon var skåpet skall stå, utan att exkludera någon vinälskare rent ekonomiskt. Här har vi en blend av 90% gammal grenache och 10% syrah från årgångarna 2015, 2016, 2017 och 2018, jämnt fördelat. Xaviers nyfikenhet, vinmakar- och forskningsbegåvning, har lett till en lagring helt i “Wine Globes”, det vill säga glastankar på 200 liter.

Resultatet är ett friskt vin med djupt fokus och stor ungdomlig attraktion i den mörkt rödmogna fruktigheten där vi synar björnbär, plommon, körsbär och cassis med viss tobak och fikonrosad vegetal blomning och utsökt spritsig sötma och kryddig hetsning. Tanninsstrukturen är uppenbarlig men sammetslen i sin inramning och den mineraliska grogrunden ger vinet de lager och intensitet som behövs för att inte bara kunna intas med full njutning idag, utan även de kommande 10 åren.

94 p

Ett vin med brett användningsområde där allt från vilt till helgens entrecôte med pommes och bea är helt rätt. Och när grillsäsongen återigen väcks till liv så är detta en given följeslagare under sommarmånaderna. Arcane La Tempérance återfinns i Systembolagets beställningssortiment. Vinet har artikelnummer 57106 och en flaska (750 ml, 15%) kostar 209 kronor.

Till La Tempérance på Systembolaget HÄR >>>

RELATERAD LÄSNING