Hem Vinvärlden Elegant, djup vinfräschör från Bierzo och en stilig Penfolds Bin 28 i årgång 2020

Elegant, djup vinfräschör från Bierzo och en stilig Penfolds Bin 28 i årgång 2020

av Anders Enquist

Bin 28 hade sin premiärårgång så tidigt som 1959, och har etablerat ett storstilat rykte som ett fullödigt vin i en älskvärd prisklass. Ifrån Bierzo noterar vi ett strålande godello-dominerande vin med både ljus och mörker i sig från eminente Raúl Pérez. Följ med…

Vin, röda

Penfolds Kalimna Bin 28 Shiraz 2020
South Australia / Australien / Penfolds / 750 / Nr 16320 / 251 kr / 93
Bin 28 var det första officiella vinet i Bin-serien som såg sitt premiärljus 1959 och fick sitt namn ursprungligen efter vingården Kalimna i Barossa Valley som Penfolds köpte 1945. Men ser vi till vad som hände bakom kulisserna så hade den idag legendariska vinmakaren Max Schubert gjort en ”experimentell” Grange redan 1951 i jakten på det ultimata shirazvinet. Penfolds styrelse ställde sig dock iskalla och beordrade att projektet skulle avslutats. Max fortsatte dock att producera vinet i hemlighet och när Penfolds styrelse till slut gav ett ”go” till vinet så var det lagom till årgång 1960, således ett år efter Bin 28, men kanske egentligen redan åtta år före. Idag räknas 1951 officiellt som den första årgången av Grange, men oavsett om Bin 28 egentligen var ”tvåa på Bin-bollen” så är det ett fantastiskt vin får den prisklass den konkurrerar i.

Shirazdruvorna skördas numera från fler olika appellationer och vingårdar, här i 2020 från McLaren Vale, Barossa Valley, Padthaway och Clare Valley. Det var inte en lätthanterlig årgång vädermässigt på grund av vintertorka följt av en sval och torr vår som fördröjde växtutvecklingen, men sista månaderna innan skörd gav bra förhållanden och skörden skedde med shirazdruvor i mycket god vigör. Precis som detta vin befinner sig i, god vigör.

Drygt ett år i amerikanska ekfat varav 16% nya verkar utan att ta plats, och en välljudande stenigt mineralisk svalka och frisk men ödmjukt vegetal vind med mynta och eukalyptus går igenom den mörka choklad och kafferostade körsbär, plommon och björnbärsfruktigheten, som kan stavas både mogen och mer ungdomligt envis. Kombinationen och sammansvetsningen är lyckad, Bin 28 är ett alldeles förträffligt vin, idag och de kommande 10 åren.

Vin, vita  

Vizcaina la del Vivo 2020
Bierzo / Spanien / Bodegas Y Vinedos Raúl Pérez / 750 / Nr 93656 / 281 kr / 92
Bierzo hemmahörande field-vin från eminente Raúl Pérez med godellodruvan som dominant fältherre som fått sin jäsning och lagring i 500 liters ekfat. Det är en mycket snyggt stramt viskös och uttrycksfull driven fruktvandring som spelas upp med rena toner av lime, grape och apelsiniga glimtar som bekläs med en blommig honungshinna och en bra kryddbas spelandes i slingan. Inga kantiga tanniner utan mer sandigrusigt drivna med elegant kashmir i skärpan och fulla med sugande juicyness som även kommer utvecklas och sätta sig snyggt de kommande fem åren.
Släpptes på SB 27:e januari.    

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING