Hem Whisky & Bourbon Elegant och sinnligt rökig värdighet

Elegant och sinnligt rökig värdighet

av Anders Enquist

Destilleriet Port Charlotte grundades 1829 av Colin Campbell, som lät uppföra bostäder för personalen runt destilleriet. Han kallade sedan byn Port Charlotte efter sin mor. Port Charlotte var i drift till 1929. Den första whiskyn under namnet Port Charlotte lanserades redan 2006, men det är först nu som en återkommande tioårig signaturwhisky är här.

Slutlagringen skedde i nya och andragångs amerikanska fat samt andragångs franska vinfat. Port Charlotte Heavily Peated 10 är Bruichladdichs tolkning av traditionell Islaywhisky och vi gillar tolkningen, vilket kan utläsas i veckans WB-Tips.

Chefredaktör Anders Enquist om Port Charlotte Heavily Peated  10 YO, 50%

Jag tycker det är så snyggt. Att kombinera fet funk med en djupt, pumpande bas, lägga en tenor på det och så en jazzigt distad gitarr i kompet, det blir rikt och spartanskt fyllig finess på samma gång.

Heavily Peated står det i titeln, det kan både skrämma och vara lockande för den mer… oinvigde? Men ifråga om de underbara rökdimmorna så är det inte rökbombastiskt som namnet kanske anslår. Tydligt javisst, rökigt; utan tvekan, men det är en elegant och sinnligt rökig kraft, integrerad med djup inskrift i whiskyns kärna och samtidigt fylld med maritim sälta i vindarna. Sötman kramas fint med torr choklad, lakrits och fudge. Frukten med sina inslag av körsbär, apelsin och citrus har även en vinös hållning och med torv, tobak och skinnsoffa i bakhasorna skapas både fräschör och mogen pondus.

Det här är en sällsynt och ja faktiskt, i viss mån underskattad, men fenomenal whisky ifråga om Islay och dess potential i ungdomligt stadie men samtidigt med anrik stolthet i bygget.

Port Charlotte Heavily Peated 10 YO är en whisky med intensiv kraft och skönt voluminös finess i helheten. Respekt!

95 LGP

Port Charlotte Heavily Peated 10 YO 50%
Nr 80616 (700 ml) 50%, 749 kr
Skottland

Whiskyn finner man på Systembolaget här >>>

Hur intar vi det hela då?

Ja, det är naturligtvis upp till var och en, men en alldeles lysande egenskap denna whisky har är att den är så mångfacetterad, den passar lika bra som aperitif som avec. Den gör sig alldeles utmärkt i större och mer (bourbon)bredare whiskyglas. Det är även helt ok med en isbit i det större glaset utan att den tappar glans. Späda med lite vatten? Javisst, det funkar, men det är minst lika bra (och bättre) utan denna åtgärd. Det är även en utmärkt dessertwhisky till chokladkakan eller banansockerkakan med glassen till exempel, som naket serverad till cigarren med Curtis Mayfield i högtalarna, till exempel…

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING