Det är spanska forskare som tagit fram den elektroniska tungan. Deras syfte är att identifiera olika typer av Cava med hjälp av en elektronisk analys, liknande den som sommelierer gör när de provar vin. Apparaten har utvecklats vid Autònoma Universitat de Barcelona. Inledningsvis kommer den att användas för att upptäcka brister i produktionsprocessen av det spanska mousserande vinet Cava. Metoden härmar det mänskliga smaksystemet med hjälp av en kombination av kemiska mätverktyg. Manel del Valle som är den ledande forskaren för projektet betonar att sommelierer inte behöver oroa sig för att bli arbetslösa. Den elektroniska tungan är till för automatiserade tester i vinproduktionen och kan inte skilja på nyansskillnader i viner. – Den personliga bedömningen kan aldrig utföras av en maskin, förklarar del Valle. Däremot kan maskinen ersätta den sensoriska panel som många vinproducenter använder för att bedöma kvaliteten på vinerna. Arbetet med den elektroniska tungan har pågått sedan 2008 på Universitat Autònoma i Barcelona. Den kan sedan tidigare identifiera olika druvsorter. Källa: Decanter
Elektronisk tunga ska upptäcka brister i vin
711