Så kom hon då hit när Sverige och Stockholm visar sig från sin bistra sida, Elena Catena. Det är hennes andra besök och nu vill hon prata om den argentinska maten och visa hur man lagar Empanadas. Platsen är Stefan Erikssons Matstudio på Rådmansgatan. När vi packar knyten med köttfärs, oliver, russin, ägg, gräslök och andra ingredienser berättar hon med värme om det argentinska köket, sina fyra barn och dottern Lauras arbete med att skriva en bok om de argentinska vinerna, ”Vino Argentino”. Historien om Bodega Catena Zapata är en historia som tar avstamp hos en bulkvinproducent i det magra och torra Mendoza där Nicolas Catena på mitten av 1970-talet satte ner foten och bestämde att de skulle producera viner av världsklass och det gör de idag. 2009 belönades Nicolas Catena med ”Man of the Year Award” av tidskriften Decanter och sällade sig därmed till en celeber skara i sällskap med bland andra Aubert de Villaine, Christian Moueix, Anthony Barton, Angelo Gaja m.fl. Vinunic har sedan 1997 importerat Catenas viner och femton av dem finns med olika artikelnummer på Systembolaget. Elena Catena med hjälp av vinmakaren Mariela Molinari visade bl.a. en trio Malbec viner som, trots sin ungdom, är så nära den ultimata Malbecprovningen man kan komma. Det är terroir som pratar genom en maffig druvsort. Tillgången på vinerna är begränsad men definitivt något som du som läsare av Livets Goda måste få veta. Vinerna är 94636 Catena Zapata Malbec Nicasia Vineyard 2006, 395 kronor. Vingården ligger på 1180 meters höjd över havet där jorden består till 80 procent av sand. Frukten är fermenterad i både liggande och stående 225 liters fat samt 500 liters tankar med ”punch down” av mössan. Det har legat på 150 procent fransk ek. 150 procent hur är det möjligt? Jo, med en omtappning från nya fat till en ny omgång nya fat. Total lagringstid 18 månader. Det är inget som förstört vinet som har en kraftfull mörk frukt, fin längd och balans, bra syra och en påtaglig stenig mineralitet. Nummer två i trion är 94637 Catena Zapata Malbec Adrianna 2006, 395 kronor. Vingården Adrianna är den högst belägna hos Catena på 1480 meter över havet. Här är jorden sandig med kalkinslag och mager med sten i ytskiktet. Vinifikation och lagring ganska lika Nicasia visar att vingården skapat ett vin av en helt annan karaktär, mjukare och generösare med en bra syra och mycket mjuka eleganta tanniner. Kan ett plus ett bli tre? Det får du reda på när du provar 94635 Catena Zapata Malbec Argentino 2006, 549 kronor. Frukten är hämtad från både Nicasia och Adrianna vingårdarna. Skörden ligger mellan 3,75 ton/hektar och 6,25 ton/hektar. Vinifiering och lagring genomfördes ungefär som för de andra två vinerna. Blev det då tre? Bästa sättet är att prova förstås men det blev en kraftfull och mycket komplex Malbec med stadiga tanniner, stringens i syran och en nästan rökig mineralitet.
1,3K