Elever från Grythyttan skapar vin för sydafrikanska Roodeberg

Livets Goda 11 Jun, 2018
Vin I slutet av maj tävlade 33 sommelierstudenter om 11 lag från Restaurang- och hotellhögskolan Grythyttan om vilka som får äran att skapa vinet Roodeberg Grythyttan Edition 2017. Tävlingen gick ut på att eleverna fick blanda sin egen version av de sex komponenter som det klassiska sydafrikanska vinet Roodeberg består av. Det segrande vinet kommer finnas på Systembolaget i höst i begränsad upplaga.

Under 2 timmar fick 33 studenter uppdelade på 11 lag från sommelierutbildningen i Grythyttan testa på wineblending. Sydafrikanska Roodeberg som har funnits på Systembolaget sedan 1995, görs på de sex komponenterna Cabernet Sauvignon, Shiraz, Petit Verdot, Cabernet Franc, Tempranillo och Petit Shiraz. Blenden är signerad Wim Truter, master blender på vinhuset KWV som gör Roodeberg.

Det var under en föreläsning om wine blending som Wim Truter höll på Grythyttan förra året som idén om en elevtävling kläcktes.

-Vi fick en mycket positiv respons av sommelierstudenterna då själva blending-momentet sällan tas upp som en del av utbildningen men utgör en väldigt viktig del i processen att skapa vin. Vi kände att vi gärna ville bidra och så föddes idén om en tävling, säger Charlotte Oldne produktchef för Roodeberg vid Arvid Nordquist Vin.

Tävlingen inleddes med att Wim själv via en film introducerade de olika komponenterna för studenterna där han också gav dem en uppgift om att ha ett tydligt syfte med sin blend och en motivering om hur de gått till väga. På detta vis fick studenterna visa att de förstod hur varje komponent bidrar i form av frukt, struktur, syra, lagringspotential och så vidare.

Efter att tävlingen avslutats skickades grythyttestudenternas recept för bedömning till Wim Truter i Sydafrika där han återskapade alla 11 blends för att kunna göra en bedömning. Varje blend bedömdes individuellt utifrån stil och kvalitet tillsammans med lagets motivering om hur de blandat.

-Vi har fått in 11 väldigt bra och intressanta blandningar. En av dessa utmärkte sig lite extra och stämde dessutom väldigt väl ihop med lagets motivering: ”Ett välbalanserat vin som återspeglar studenternas ungdomliga energi i Roodebergs anda”. Ett kaxigt vin med mycket röd frukt, gröna örter och en söt antydan av tobak. Vinet kommer lämpa sig för lagring och kommer att utvecklas fint. Vi ser mycket fram emot att påbörja blanda det här vinet, säger Wim Truter, Master Blender vid vinhuset KWV.

Vinet är en blandning som domineras av cabernet franc, shiraz och temperanillo, en välbalanserad blend som är helt i linje med Roodebergs stil. Detta är också första gången någonsin som vinhuset KWV låter någon annan sätta sitt namn på ett vin.

-Vi är imponerade av den talang som finns i Grythyttan. Därför känns det extra roligt att kunna erbjuda det vinnande vinet till allmänheten på Systembolaget. Nu ligger vi i startgroparna för planeringen av nästa års tävling Roodeberg Grythyttan Edition 2018, säger Charlotte Oldne, produktchef för Roodeberg vid Arvid Nordquist Vin.

Det vinnande vinet, Roodeberg Grythyttan Edition 2017, kommer att finnas i begränsad upplaga om 1500 flaskor i Systembolagets beställningssortiment i höst.

Om vinnarna
Deltagare Daniella Rebelo, Anna Berg Grimstad och Emil Eriksson, alla från sommelierprogrammet i Grythyttan
Lagets blandning 40 % shiraz, 40 % temperanillo, 10 % cabernet franc, 10 % petite sirah


Alkoholfri bärs – mer populärt än någonsin

Whisky och Bourbon Allt fler svenskar dricker alkoholfri öl och under den varma…
15 Aug, 2018

Bank Hotel

Mat och Restaurang Nu öppnar Stureplansgruppen sitt nya boutiquehotell – Bank Hotel. Hotellet…
15 Aug, 2018

Frida Ronge blir ambassadör för hållbart fiske

Mat och Restaurang Genom den internationella organisationen MSC, Marine Stewardship Council blir Frida…
14 Aug, 2018

Nils Oscar Kellerbier är topp tio i världen

Whisky och Bourbon Nils Oscar Bryggeri och spannmålsföretaget Warbro Kvarn har sedan i…
13 Aug, 2018

Portia Roble - Omfångsrikt vin med med skönt kompspel och finurliga soloslingor

Vin Portia Roble är producerat av Bodegas Portia, som är det…
10 Aug, 2018

Niklas tipsar: Louis Roederer Brut Premier på magnum, 94 poäng

Vin Första intrycket när du skänks Champagne ur en magnumflaska -…
9 Aug, 2018

Michelinkrögaren Karim Khouani ny kökschef på Brasserie 1742

Mat och Restaurang Karim Khouani är Brasserie 1742´s nya kökschef. Karim kommer senast…
8 Aug, 2018

Jacka gjord på återvunna festivalflaskor ska få unga att panta

Övrigt För att öka medvetenheten hos ungdomar kring vikten av att…
8 Aug, 2018
Artikelarkivet