Elever från Grythyttan skapar vin för sydafrikanska Roodeberg

Livets Goda 11 Jun, 2018
Vin I slutet av maj tävlade 33 sommelierstudenter om 11 lag från Restaurang- och hotellhögskolan Grythyttan om vilka som får äran att skapa vinet Roodeberg Grythyttan Edition 2017. Tävlingen gick ut på att eleverna fick blanda sin egen version av de sex komponenter som det klassiska sydafrikanska vinet Roodeberg består av. Det segrande vinet kommer finnas på Systembolaget i höst i begränsad upplaga.

Under 2 timmar fick 33 studenter uppdelade på 11 lag från sommelierutbildningen i Grythyttan testa på wineblending. Sydafrikanska Roodeberg som har funnits på Systembolaget sedan 1995, görs på de sex komponenterna Cabernet Sauvignon, Shiraz, Petit Verdot, Cabernet Franc, Tempranillo och Petit Shiraz. Blenden är signerad Wim Truter, master blender på vinhuset KWV som gör Roodeberg.

Det var under en föreläsning om wine blending som Wim Truter höll på Grythyttan förra året som idén om en elevtävling kläcktes.

-Vi fick en mycket positiv respons av sommelierstudenterna då själva blending-momentet sällan tas upp som en del av utbildningen men utgör en väldigt viktig del i processen att skapa vin. Vi kände att vi gärna ville bidra och så föddes idén om en tävling, säger Charlotte Oldne produktchef för Roodeberg vid Arvid Nordquist Vin.

Tävlingen inleddes med att Wim själv via en film introducerade de olika komponenterna för studenterna där han också gav dem en uppgift om att ha ett tydligt syfte med sin blend och en motivering om hur de gått till väga. På detta vis fick studenterna visa att de förstod hur varje komponent bidrar i form av frukt, struktur, syra, lagringspotential och så vidare.

Efter att tävlingen avslutats skickades grythyttestudenternas recept för bedömning till Wim Truter i Sydafrika där han återskapade alla 11 blends för att kunna göra en bedömning. Varje blend bedömdes individuellt utifrån stil och kvalitet tillsammans med lagets motivering om hur de blandat.

-Vi har fått in 11 väldigt bra och intressanta blandningar. En av dessa utmärkte sig lite extra och stämde dessutom väldigt väl ihop med lagets motivering: ”Ett välbalanserat vin som återspeglar studenternas ungdomliga energi i Roodebergs anda”. Ett kaxigt vin med mycket röd frukt, gröna örter och en söt antydan av tobak. Vinet kommer lämpa sig för lagring och kommer att utvecklas fint. Vi ser mycket fram emot att påbörja blanda det här vinet, säger Wim Truter, Master Blender vid vinhuset KWV.

Vinet är en blandning som domineras av cabernet franc, shiraz och temperanillo, en välbalanserad blend som är helt i linje med Roodebergs stil. Detta är också första gången någonsin som vinhuset KWV låter någon annan sätta sitt namn på ett vin.

-Vi är imponerade av den talang som finns i Grythyttan. Därför känns det extra roligt att kunna erbjuda det vinnande vinet till allmänheten på Systembolaget. Nu ligger vi i startgroparna för planeringen av nästa års tävling Roodeberg Grythyttan Edition 2018, säger Charlotte Oldne, produktchef för Roodeberg vid Arvid Nordquist Vin.

Det vinnande vinet, Roodeberg Grythyttan Edition 2017, kommer att finnas i begränsad upplaga om 1500 flaskor i Systembolagets beställningssortiment i höst.

Om vinnarna
Deltagare Daniella Rebelo, Anna Berg Grimstad och Emil Eriksson, alla från sommelierprogrammet i Grythyttan
Lagets blandning 40 % shiraz, 40 % temperanillo, 10 % cabernet franc, 10 % petite sirah


Esperanto tar farväl

Mat och Restaurang Efter totalt 13 år lägger Esperanto tillsammans med sina systerrestauranger…
21 Jun, 2018

Ny rapport: Fattigdom och lidande bakom vår mat

Mat och Restaurang I en livsmedelsindustri som går med miljarder dollar i vinst…
21 Jun, 2018

Sveriges bästa hantverkscider korad

Vin Nu är Sveriges bästa hantverkscider korad. Det är Spritmuseum som…
20 Jun, 2018

Nu är det klart – här är finalisterna i Årets Kock 2018

Mat och Restaurang Under kvalets andra dag har de 16 tävlande genomfört ett…
20 Jun, 2018

Besök Bordeaux i skördetider - Exklusiv vinresa med Winefinder.se

Vin I april genomförde Winefinder sin första Premiumresa någonsin, då en…
20 Jun, 2018

Årets stora Bordeauxprovning - Biljetter släppta

Vin Nu är det snart dags för årets stora händelse för…
20 Jun, 2018

Sverige och Norges skickligaste cocktailskapare är korade - utsedd av The North, The Cooper & The Men of Tain by Glenmorangie

Whisky och Bourbon I söndags, den 17 juni, hölls finalen av The North,…
19 Jun, 2018

2008 Cristal, "min bästa hittills" säger Roederers källarmästare

Vin -Det här året markerar min 30:e skörd hos Roederer, och…
19 Jun, 2018

Dags för Årets Stora Bordeauxprovning 2018

Vin För åttonde året i rad bjuder Winefinder in till Årets…
19 Jun, 2018

VASA Bryggeri börjar med öl; återlanserar det gamla varumärket Sundsvalls Öl

Whisky och Bourbon VASA Bryggeri återlanserar nu det nostalgiframkallande och lokala varumärket Sundsvalls…
18 Jun, 2018

Silver till Sverige i kock-EM

Mat och Restaurang Det blev tre nordiska länder på pallen i Bocuse d’Or…
17 Jun, 2018
Artikelarkivet