Hem Vinvärlden Elever från Grythyttan skapar vin för sydafrikanska Roodeberg

Elever från Grythyttan skapar vin för sydafrikanska Roodeberg

av Livets Goda

Under 2 timmar fick 33 studenter uppdelade på 11 lag från sommelierutbildningen i Grythyttan testa på wineblending. Sydafrikanska Roodeberg som har funnits på Systembolaget sedan 1995, görs på de sex komponenterna Cabernet Sauvignon, Shiraz, Petit Verdot, Cabernet Franc, Tempranillo och Petit Shiraz. Blenden är signerad Wim Truter, master blender på vinhuset KWV som gör Roodeberg.

Det var under en föreläsning om wine blending som Wim Truter höll på Grythyttan förra året som idén om en elevtävling kläcktes.

-Vi fick en mycket positiv respons av sommelierstudenterna då själva blending-momentet sällan tas upp som en del av utbildningen men utgör en väldigt viktig del i processen att skapa vin. Vi kände att vi gärna ville bidra och så föddes idén om en tävling, säger Charlotte Oldne produktchef för Roodeberg vid Arvid Nordquist Vin.

Tävlingen inleddes med att Wim själv via en film introducerade de olika komponenterna för studenterna där han också gav dem en uppgift om att ha ett tydligt syfte med sin blend och en motivering om hur de gått till väga. På detta vis fick studenterna visa att de förstod hur varje komponent bidrar i form av frukt, struktur, syra, lagringspotential och så vidare.

Efter att tävlingen avslutats skickades grythyttestudenternas recept för bedömning till Wim Truter i Sydafrika där han återskapade alla 11 blends för att kunna göra en bedömning. Varje blend bedömdes individuellt utifrån stil och kvalitet tillsammans med lagets motivering om hur de blandat.

-Vi har fått in 11 väldigt bra och intressanta blandningar. En av dessa utmärkte sig lite extra och stämde dessutom väldigt väl ihop med lagets motivering: ”Ett välbalanserat vin som återspeglar studenternas ungdomliga energi i Roodebergs anda”. Ett kaxigt vin med mycket röd frukt, gröna örter och en söt antydan av tobak. Vinet kommer lämpa sig för lagring och kommer att utvecklas fint. Vi ser mycket fram emot att påbörja blanda det här vinet, säger Wim Truter, Master Blender vid vinhuset KWV.

Vinet är en blandning som domineras av cabernet franc, shiraz och temperanillo, en välbalanserad blend som är helt i linje med Roodebergs stil. Detta är också första gången någonsin som vinhuset KWV låter någon annan sätta sitt namn på ett vin.

-Vi är imponerade av den talang som finns i Grythyttan. Därför känns det extra roligt att kunna erbjuda det vinnande vinet till allmänheten på Systembolaget. Nu ligger vi i startgroparna för planeringen av nästa års tävling Roodeberg Grythyttan Edition 2018, säger Charlotte Oldne, produktchef för Roodeberg vid Arvid Nordquist Vin.

Det vinnande vinet, Roodeberg Grythyttan Edition 2017, kommer att finnas i begränsad upplaga om 1500 flaskor i Systembolagets beställningssortiment i höst.

Om vinnarna
Deltagare Daniella Rebelo, Anna Berg Grimstad och Emil Eriksson, alla från sommelierprogrammet i Grythyttan
Lagets blandning 40 % shiraz, 40 % temperanillo, 10 % cabernet franc, 10 % petite sirah

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING