Emma Ziemann är Sverige bästa sommelier

Livets Goda 7 May, 2018
Vin Vinnaren i Sommelier SM 2018 är Emma Ziemann från Thörnströms Kök. Det stod klart efter en heldag med tävlingar 6 maj i Stockholm. Emma representerar nu Sverige i de nordiska mästerskapen i Oslo.

Fotograf: Mikael Göransson

SM för sommelierer gick av stapeln på At Six i Stockholm där tio semifinalister tävlade hela dagen. Tre sommelierer gick till final där de avgörande momenten genomfördes öppet på scen inför hundratals åskådare. Vinnaren blev Emma Ziemann som till vardags arbetar på Thörnströms Kök i Göteborg.

– Det är en fullständig chock, jag kunde inte drömma om att det skulle gå så bra i år, säger Emma Ziemann, vinnare i SM för sommelierer 2018. Den största utmaningen var att hålla nerverna i styr för att få fram kunskapen som finns där inne. Som tur är finns även ett servicemoment som är friare, där får man vara trevlig mot gästerna.

Bland uppgifterna i tävlingen ingick att identifiera viner och spritsorter, ge en teoretisk förklaring till vinsten samt välja öl till en femrättersmeny. Under finalen på scen tog de tävlande även hand om krävande restauranggäster. Finalisterna fick även frågor om allt från vindruvors ursprung till längden på cigarrer och regioner för franska ostar.
Juryn bestod av tolv namnkunniga personer i branschen under ledning av huvuddomaren och tidigare SM-vinnaren Beatrice Becher. Tävlingen arrangerades av Svenska Sommelierföreningen tillsammans med partners som skapade en mat- och dryckesmässa för besökarna.

– Trots att Sverige är ett litet land med begränsad dryckeshistoria har vi sommelierer i världsklass. Under det senaste decenniet har Sverige exempelvis vunnit VM två gånger, säger Beatrice Becher, huvuddomare och ordförande i Svenska Sommelierföreningen. Emma Ziemann gjorde en fantastisk insats i SM och vi håller nu tummarna i de internationella tävlingarna.

Emma Ziemann representerar Sverige i de nordiska mästerskapen i Oslo samt är även direktkvalificerad till Gaggenau Sommelier Awards i Beijing i Kina i oktober.


Dags för vårens mat- och dryckesevent

Whisky och Bourbon 29-30 mars är det dags för årets första – och…
21 Feb, 2019

Nobelvinet Cigalus Rouge i ny inbjudande årgång

Vin För andra gången på blott fem år föll valet på…
20 Feb, 2019

En barbera som din bolognese kommer älska

Vin Tiden då det där med kooperativ i vinbranschen hade en…
20 Feb, 2019

Guide Michelin Nordic 2019: Danmark går om Sverige med sina totalt 33 stjärnor

Mat och Restaurang Michelin Guide Nordic Countries 2019 delades ut i den danska…
19 Feb, 2019

Tre nya 2-stjärniga och fyra 1-stjärniga i MICHELIN Guiden Nordic Countries 2019

Mat och Restaurang Årets nordiska Michelin-guide publicerades igår efter att Stjärnorna offentliggjorts vid…
19 Feb, 2019

Livets Goda Premium - För dig som uppskattar att vara uppdaterad

Vin Älskar du vin och drycker av alla dess slag, och…
16 Jan, 2019

Små partier öl 15 februari 2019 – 12 drycker provade

Whisky och Bourbon Premium Bland nyheterna kommer favoriten från ett svenskt bryggeri, alkoholstark öl…
14 Feb, 2019
Artikelarkivet