En alldeles utsökt vinskapelse - 2016 Chassagne-Montrachet Joseph Drouhin

Livets Goda 3 Jul, 2019
Vin Sedan Joseph Drouhin grundade firman år 1880 har familjen under generationer byggt upp ett anseende som kännetecknas av elegans, där varje vin reflekterar ursprung och årgång. Familjens egna vingårdar drivs biodynamiskt med största respekt för naturen.

Familjens motto lyder;
Bourgognes terroir uttrycker sitt ursprung genom vinet. Vår roll är att tolka och lyssna till dess mest subtila nyanser. Vi respekterar och förmedlar denna mångfald i vårt arbete”, vilket de lyckats väldigt bra med.

Kommunen Chassagne-Montrachet ligger belägen i södra delen av Cote de Beaune och tillhör, tillsammans med Puligny-Montrachet och Meursault, Bourgognes främre vitvinsområden. I veckans Dryckestips har vi satt den aktuella årgången av Chassagne-Montrachet under luppen. Det handlar om ett villagevin i absolut superb form.

Chefredaktör Anders Enquist om 2016 Chassagne-Montrachet Joseph Drouhin 
En alldeles utsökt vinskapelse har vi här, och ett briljant exempel på ett villagevin med 10 års källarpotential och som lika gärna kunde ha epitetet 1er Cru på sin label. Vinet uppträder moget men samtidigt med en ung distinkthet som skapar en ytterst vacker och fokuserad struktur.

"...som direkt påvisar det djup vinet besitter"

Fatspelet är sobert och gracilt vilket ger en nyanserad smörnöthintad näsa som direkt påvisar det djup vinet besitter. Minerala fästet, syran liksom vinets integrerade och subtila aromatiska kryddighet, ger ett silkigt stramt och alldeles förtjusande tanninspel i gom där frukten med sina småblommigt vegetal vindar i inslagen av lime, citrus och orange, hela tiden etsar sig kvar och allt detta ger vinet både kraft och rikedom. Sötman i vinet visar sig inledningsvis, gömmer sig sedan elegant och kommer åter tillbaka syrligt finlemmat i avslutet. Nyanser av ananas och unga, gröna äpplen ger just en fin kontrast mellan sötma och fruktsyra.

"...komplexitet, sammanhållning och längd..."

I avslut viker inget av från den inledande utstakade vägen i fråga om komplexitet, sammanhållning och längd: frukt, krydda och mineralisk glans stretchar atletiskt ut sina eleganta muskler.      

2016 Chassagne-Montrachet är ett mycket starkt village-kort i Bourgognes vinspel!

93 poäng

Serveringstips: dekantera gärna 30-60 minuter och servera sedan svalt. Alternativt servera kallt och låt vinet harmonisera sig i glaset. Allt beror på vilket tålamod ni besitter.   

2016 Chassagne-Montrachet Joseph Drouhin
Art.nr 5648, 13% (750 ml), 559 kr
Bourgogne, Frankrike

Vinet finns idag på 114 Systembolagsbutiker. Finns vinet inte i just din butik så kan ni naturligtvis enkelt beställa vinet här >>


4 anledningar till att skaffa Premium

Vin Livets Godas digitala Premiumtjänst är en perfekt partner för dig…
12 Aug, 2019

Tjoget - en av världens 50 bästa barer för fjärde året i rad

Whisky och Bourbon För fjärde året i rad har Tjoget placerat sig på…
4 Oct, 2019
Artikelarkivet