Hem Vinvärlden En av de största, Bruno Giacosa, har gått ur tiden

En av de största, Bruno Giacosa, har gått ur tiden

av Livets Goda

Bruno Giacosa blev kanske involverad tidigare än man hade velat inom familjen men ett världskrig rasade och valen var få. Och redan vid krigets slut 1945 så var vinet vardagsyssla för den då 15-årige Bruno som fick lära sig gebitet från sin far Mario och farfar Carlo Giacosa. Bruno’s roll i familjeverksamheten växte och under 1960-talet så är det han som tar över allt mer. Druvorna kommer dock inte från egna vingårdar utan den köps in från odlare man hade en god relation med. 1964 tar Bruno Giacosa beslutet att buteljera enskilda vingårds-Barbaresco’s och Barolo. Något som kanske är den egentliga starten för regionen och synen på det enskilda lägets potential. 

Men det dröjer till 1982 innan Bruno Giacosa köper familjens första egna vingård, Falletto. Ett läge som idag anses höra till regionens toppar. Fler tillkommer, i Barbaresco och Barolo, och snart tar Bruno även beslutet att separera mellan köpta druvor och druvor från egna lägen genom olika etiketter. Även om Bruno Giacosa för de flesta räknas in i den traditionella skolan, om det ens är någon mening att idag fackplacera producenter, så var han aldrig konservativ och mot moderna metoder när de tillförde något positivt. Däremot så var han en perfektionist som kunde deklassificera en årgång om den inte mötte upp till hans förväntan. 2010 var onekligen en sådan som fick många att höja på ögonbrynen. 

För drygt ett decennium sedan fick Bruno Giacosa en stroke och hans döttrar tog då över driften. Visserligen återhämtade han sig efter ett par år men det stora ansvaret har legat hos dottern Bruna Giacosa sedan dess. Mitt i allt detta lämnade husets önolog sedan många år, Dante Scaglione, firman 2008 för att bli konsult, men redan tre år senare var han tillbaka. 

Få viner i Italien, och i vinvärlden i stort, slår en Bruno Giacosa Santo Stefano Riserva från Barbaresco. Livets Goda minns tillfällena då detta vin skänkts och sänder en tanke till familjen och lyfter våra glas.

Tack för allt maestro!

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING