Hem Vinvärlden En av dessa tre kan bli Årets Lily Bollinger

En av dessa tre kan bli Årets Lily Bollinger

av Livets Goda

Under finaluttagningen den 29 maj tävlade åtta kvinnliga sommelierer mot varandra i tävlingssommellerie. Vinnarna Tina Johansson från Vinkällan Dryckesutbildningar i Stockholm, Erika Eriksson, SK Mat & Människor i Göteborg och Hanna Eriksson från Köksbaren i Umeå fick högst samlad poäng i de tre tävlingsmomenten.

– Vi är stolta över att Årets Lily Bollinger samlar kvinnliga sommeliertalanger från hela Sverige, från Umeå i norr till Malmö i söder. Det är glädjande att se vilken hög nivå årets tävlande hade. Våra duktiga finalister utmärkte sig lite extra och finalen kommer att bli mycket spännande att följa, säger Eva Nina Hammarskjöld, projektledare för Lily Bollinger Award.

Uttagningstävlingen hölls på Arvid Nordquists huvudkontor i Stockholm och innehöll tre delmoment. Tävlingsmomenten bestod av ett teoriavsnitt, en blindprovning med ett antal viner samt ett praktiskt moment. I det praktiska momentet ingick att öppna och servera ett sött Loire-vin på halvflaska samt att ge två matrekommendationer, en maträtt och en efterrätt. Deltagarna bedömdes bland annat på hantering av vinet, bemötande och matrekommendationerna.

Den 25 september går finalen av stapeln och förutom den ärofyllda titeln ”Årets Lily Bollinger” får vinnaren en resa till det anrika champagnehuset Bollinger, en kaffeutbildning samt en Kronan-cykel. Cykeln symboliserar hur Lily Bollinger ständigt bevakade vingården på två hjul.

Lily Bollinger Award instiftades år 2002 av Champagne Bollinger och Arvid Nordquist för att stimulera kvinnligt tävlingssommellerie och hedra minnet av den legendariska champagneänkan Madame Lily Bollinger som under flera decennier tävlade på männens villkor om att tillverka världens bästa champagne. Tävlingen uppmärksammar Sveriges kunniga kvinnliga sommelierer som likt Lily Bollinger verkar på en mansdominerad arena.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING