Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang En av fem kör minst 30 km till mataffären – varje vecka

En av fem kör minst 30 km till mataffären – varje vecka

av Livets Goda

En ny Sifo-undersökning på uppdrag av Mathem visar att en av fem kör minst tre mil till och från mataffären varje vecka. Drygt varannan svensk kör upp till två mil i veckan för att handla mat. Och det är inte bara på landsbygden svenskarna kör till och från mataffären. Varannan storstadsbo – och då främst de som bor i Malmö – kör också flera mil i veckan för att handla mat.

När Mathem låter Sifo fråga svenskarna hur många mil de själva eller någon annan i deras hushåll kör till och från mataffären under en normal vecka framkommer att en av fem (20%) kör minst tre mil i veckan till livsmedelsbutiken. Drygt varannan (52%) kör upp till två mil. Svaren skiljer sig dock bland åldersgrupperna. Knappt en av fyra (23%) 56-79-åringar uppger att de kör tre mil eller längre för att handla medan endast var sjunde (14%) 35-55-åring kör lika långt.

  • I en tid där miljön står i fokus tycker vi att det är viktigt att veckohandlingens bilkörande uppmärksammas mer. Att så många kör långt till mataffären varje vecka är varken bra för miljön eller plånboken och i många fall är det onödigt – inte minst för dem som bor i storstäder, säger Johan Gertell, sälj- och marknadsdirektör på Mathem.

Inte alla tar bilen till mataffären. En fjärdedel (25%) handlar livsmedel utan att köra bil. Siffran är som högst bland 16-34-åringarna – drygt hälften (43%) skippar bilen vid veckohandlingen. Bland de äldre åldersgrupperna är andelen däremot lägre. Knappt en av fem (19%) 35-55-åringar och en av sju 55-79-åringar (15%) väljer bort bilen när de ska handla mat.

Stora lokala skillnader

Undersökningen visar även på stora avståndsskillnader mellan stad och landsbygd. I storstadsregionerna är mataffärerna närmare men drygt en av tio (12%) uppger ändå att de kör minst tre mil i veckan för att inhandla livsmedel. Drygt var sjunde (15%) malmöit kör tre mil eller längre till livsmedelsbutiken medan andelen är något mindre bland göteborgarna (12%) och stockholmarna (11%). Utanför storstadsregionerna har man däremot längre till mataffären – här kör var fjärde (25%) minst tre mil i veckan för att handla livsmedel.

Från undersökningen: Hur många mil med bil uppskattar du eller någon annan i ditt hushåll kör till och från mataffären under en normal vecka?
Upp till 1 mil                                                          40%
2 mil                                                                        15%
3 mil                                                                        7%
4 mil                                                                        5%
5 mil                                                                        3%
6 mil                                                                        2%
7 mil                                                                        0%
8 mil                                                                        1%
9 mil                                                                        0%
10 mil/mer                                                             1%
Inga/kör inte bil till mataffären/har ej bil       25%
Upp till 2 mil                                                         55%
3 mil eller längre                                                  20%

Bas: 1 079

Om undersökningen    
Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 1 april – 4 april 2022. Totalt intervjuades 1079 personer i åldern 16–79 år. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Sifos webbpanel.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING