En Barbera d’Asti som sätter maten i främsta rummet

Livets Goda 2 May, 2019
Vin En regions maträtter har allt som oftast utvecklats i samklang med områdets viner och denna enkla men kloka huvudregel bär vi med i bakhuvudet när vi ställer oss i köket. När vi exempelvis är sugna på en långkokt ragu piemontese som ofta har mer örtiga inslag jämfört med en bolognese, ja då blir valet närmast självskrivet – tomatsyrlighetens bästa vän stavas nämligen barbera!

Bland firmorna som länge varit något av eldsjälar för druvan som länge sågs som kusinen från landet hör tveklöst Michele Chiarlo. Familjen Chiarlo var bland regionens pionjärer när inte minst de stora Barolo och Barbaresco fick sig ett kvalitetslyft men Michele ville även visa vad barbera kunde prestera när den växte i bättre lägen och fick samma omsorg och behandling som nebbiolo. Fyra decennier senare så är bland annat beviset på detta husets Barbera d’Asti – Le Orme som flasklagras 16 månader innan försäljning.

Livets Goda om 2016 Le Orme Barbera d'Asti
Här har vi en barbera med modernt anslag men som aldrig glömmer bort sitt ursprung! Den exceptionella årgången yttrar sig här i en generös men samtidigt sval stil och charmen är sannerligen påkopplad. Mörka körsbär tar täten, backas upp av skogshallon och örtblommighet samt en hint av mörk choklad.

"Ett vin med såväl substans som karaktär..."

I gommen då? Ja det är nu vinets bästa sida visar sig där den matvänliga syran finner den torra och solmoget saftiga bärigheten samtidigt som tanninerna är åt det försiktigare hållet. Det är verkligen barbera när det visar varför druvan fungerar så lysande till det regionala kökets rätter, gärna då tomatbaserade sådana.

Ett vin med såväl substans som karaktär – precis som du kan förvänta dig när en topproducent som vet hur man ska hantera druvan står bakom.

89 LGP / Livets Goda

2016 Le Orme Barbera d'Asti
2016 Le Orme har artikelnummer 2351, kostar 125 kronor och kan beställas till valfri Systembolagsbutik HÄR >>


Öppet hus, provningar och rundturer – det här händer nära dig under Ölets Dag

Whisky och Bourbon Onsdagen den 17 juli går årets upplaga av Ölets Dag…
17 Jul, 2019
Artikelarkivet