En Barbera d’Asti som sätter maten i främsta rummet

Livets Goda 2 May, 2019
Vin En regions maträtter har allt som oftast utvecklats i samklang med områdets viner och denna enkla men kloka huvudregel bär vi med i bakhuvudet när vi ställer oss i köket. När vi exempelvis är sugna på en långkokt ragu piemontese som ofta har mer örtiga inslag jämfört med en bolognese, ja då blir valet närmast självskrivet – tomatsyrlighetens bästa vän stavas nämligen barbera!

Bland firmorna som länge varit något av eldsjälar för druvan som länge sågs som kusinen från landet hör tveklöst Michele Chiarlo. Familjen Chiarlo var bland regionens pionjärer när inte minst de stora Barolo och Barbaresco fick sig ett kvalitetslyft men Michele ville även visa vad barbera kunde prestera när den växte i bättre lägen och fick samma omsorg och behandling som nebbiolo. Fyra decennier senare så är bland annat beviset på detta husets Barbera d’Asti – Le Orme som flasklagras 16 månader innan försäljning.

Livets Goda om 2016 Le Orme Barbera d'Asti
Här har vi en barbera med modernt anslag men som aldrig glömmer bort sitt ursprung! Den exceptionella årgången yttrar sig här i en generös men samtidigt sval stil och charmen är sannerligen påkopplad. Mörka körsbär tar täten, backas upp av skogshallon och örtblommighet samt en hint av mörk choklad.

"Ett vin med såväl substans som karaktär..."

I gommen då? Ja det är nu vinets bästa sida visar sig där den matvänliga syran finner den torra och solmoget saftiga bärigheten samtidigt som tanninerna är åt det försiktigare hållet. Det är verkligen barbera när det visar varför druvan fungerar så lysande till det regionala kökets rätter, gärna då tomatbaserade sådana.

Ett vin med såväl substans som karaktär – precis som du kan förvänta dig när en topproducent som vet hur man ska hantera druvan står bakom.

89 LGP / Livets Goda

2016 Le Orme Barbera d'Asti
2016 Le Orme har artikelnummer 2351, kostar 125 kronor och kan beställas till valfri Systembolagsbutik HÄR >>


Vinn en annorlunda resa till whiskyns hemland

Whisky och Bourbon Nu har du och tre vänner chansen att vinna en…
24 May, 2019

Göteborg är en av världens bästa matdestinationer

Mat och Restaurang National Geographic har listat 2019 års bästa matdestinationer i världen.…
24 May, 2019

Åter i lager - Clarendelle Rouge 2015, 92p

Vin För tredje gången på kort tid så har detta smått…
23 May, 2019

Nu öppnar världens minsta McDonald’s

Mat och Restaurang I sin senaste kampanj lyfter McDonald’s fram en av sina…
22 May, 2019

200 vodka–fans från 28 länder samlades i Åhus

Whisky och Bourbon Förra veckan var det en unik samlarträff i Åhus. En…
21 May, 2019

Kiviks Musteri skriver under hållbarhetsmanifest

Whisky och Bourbon Kiviks Musteri är ett av de 41 företag inom livsmedelsindustrin…
21 May, 2019

Destilleriet i Åhus lanserar världens mest exklusiva akvavit

Whisky och Bourbon I endast några få unika exemplar lanseras nu Åhus Akvavit…
16 May, 2019
Artikelarkivet