Hem Vinvärlden En barbera som din bolognese kommer älska

En barbera som din bolognese kommer älska

av Livets Goda

Inte mycket inom vinvärlden är hetare just nu än Piemonte och deras Barolo och Barbaresco. Det betyder dock inte att vi ska glömma bort regionens mångfald som bland annat även innefattar den så matvänliga barbera. Och för Araldica har druvan blivit något av ett signum. Deras Barbera d’Asti är en så kallad Superiore vilket innebär att det måste lagras 14 månader varav minst 6 av dessa ska ske i fat. Dessutom krävs en minimum alkoholhalt om 12,5% vilket ställer högre krav på druvkvaliteten.

”…i gommen fortsätter bekräftelsen med en rik struktur…”

2016 i Piemonte har alla förutsättningar för att omtalas i termer av en exceptionell årgång och många väntar på regionens Barolo och Barbaresco. Men i väntans tider så finns det redan de som visar vad året har att bjuda på, som Araldicas 2016 Barbera d’Asti Superiore.

Niklas om Araldica Barbera d’Asti Superiore 2016Här möts vi av ett vin med djupt mörklila färgnyans och som redan från start blommar ut i en generös doft av svarta solmogna körsbär, kryddiga fatnyanser, söt lakrits, ett stänk tomat, salvia och plommon. Utan tvekan avspeglas den fina växtsäsongen i bouqueten som har gott om stoppning. I gommen fortsätter bekräftelsen med en rik struktur, mogna men närvarande tanniner och generösa mängder mörk bärfrukt och en varm jordighet. Lägg därtill torkade örter, rostade ektoner och en frisk syra samt långt avslut med lite karamelliserade körsbär som sista tvist på det hela.

Betyg: 88 poäng

”…En barbera som din bolognese kommer älska..”

 

Araldica Barbera d’Asti Superiore 2016
Nr 73057 (750 ml) 14,5%, 109 kr
Piemonte, Italien

Vinet finner man på Systembolaget här >> 
Finns vinet inte i just din lokala butik så kan man naturligtvis beställa hem den här >>

Användninsgområde
Onekligen finns det gott om kraft och saft i denna för några års lagring men om du korkar upp idag så ge gärna vinet en stunds luftning i karaff för en större behållning. Och servera det aningen svalt i större kupor. En barbera som denna gör sig strålande till din bolognese ragù och älskar även det mesta som långkokats i tomat; det är nämligen druvans tveklöst främsta styrka

Du har väl inte missat Whisky & Bourbons Specialutgåva: Jura & Bushmills

Du som är Premiummedlem laddar ner utgåvan >>> HÄR

Är du ännu inte Premiummedlem? 
Läs mer om Premium, vad som ingår och hur du går tillväga för att skaffa dig Premium >>> HÄR

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING