En barbera som visar årgångens betydelse för vinet

Livets Goda 10 Jul, 2018
Vin Först kom de nästan unisont, de entusiastiska rapporterna i samband med skörden, och därefter följde buteljeringar som inte hade kravet på längre lagringstid. Viner som demonstrerade kvaliteten vi hade att se fram emot. Och nu börjar allt fler Superiore-viner trilla in från 2016 i Piemonte, en årgång som har det mesta för att bli en av de stora. I veckans LG-Tips vill vi således slå ett slag för just 2016 med en Barbera d'Asti Superiore som visar vilken potential vi har att se fram emot.

Araldica Barbera d´Asti Superiore - en användbar godhet

Inte mycket inom vinvärlden är hetare just nu än Piemonte och deras Barolo och Barbaresco. Det betyder dock inte att vi ska glömma bort regionens mångfald som även innefattar dolcetto och barbera. Kraven på exempelvis en Barbera d’Asti Superiore är att det måste lagras 14 månader varav minst 6 av dessa ska ske i fat. Dessutom krävs en minimum alkoholhalt om 12,5% vilket ställer högre krav på druvkvaliteten. Detta ska då jämföras med en Barolo exempelvis, som har ett minimum om tre års lagring.

Medan vi väntar på de stora grabbarna och tjejerna från Barolo och Barbaresco så korkar vi då upp en 2016 Barbera d’Asti Superiore från det mer än 60 år gamla kooperativet Araldica. Och gillar det som möter oss.

Livets Goda om Araldica Barbera d’Asti Superiore 2016 
Första intrycket? Ett vin med djup mörklila färgnyans och som redan från start blommar ut i en omfamnande bouquet av svarta solmogna körsbär, kryddiga fatnyanser, söt lakrits, ett stänk tomat, salvia och plommon. Efter en stund i glaset adderas en närmast maritim mineralitet. Utan tvekan avspeglas den fina växtsäsongen i doften som har gott om stoppning. I gommen fortsätter bekräftelsen med en rik struktur, mer tanniner än man är van vid i en barbera, något som dock eken också bidrar med, generösa mängder mörk frukt och en varm jordighet. Lägg därtill torkade örter, rostade toner och en moderat syra samt långt avslut med lite karamelliserade körsbär som sista tvist på det hela.

Redaktionens intryck: 88 LGP

| Art nr. 73057  |  750ml  |  14,5% alk.  |  109 kr

(Obs: Trälådorna är nu slut men naturligtvis går vinet att beställa styckesvis)
Vinet kan ni beställa via Systembolaget här >>

Användninsgområde
Onekligen finns det gott om kraft och saft i denna för några års lagring men om du korkar upp idag så ge gärna vinet en stunds luftning i karaff för en större behållning. Och servera det aningen svalt i större kupor. En barbera som denna gör sig strålande till din långkokta bolognese ragù men även till fläskköttsdetaljer där fettrand och svål inte avlägsnats; tänk dansk fläskstek.


Guide Michelin Nordic 2019: Danmark går om Sverige med sina totalt 33 stjärnor

Mat och Restaurang Michelin Guide Nordic Countries 2019 delades ut i den danska…
19 Feb, 2019

Tre nya 2-stjärniga och fyra 1-stjärniga i MICHELIN Guiden Nordic Countries 2019

Mat och Restaurang Årets nordiska Michelin-guide publicerades igår efter att Stjärnorna offentliggjorts vid…
19 Feb, 2019

Livets Goda Premium - För dig som uppskattar att vara uppdaterad

Vin Älskar du vin och drycker av alla dess slag, och…
16 Jan, 2019

Små partier öl 15 februari 2019 – 12 drycker provade

Whisky och Bourbon Premium Bland nyheterna kommer favoriten från ett svenskt bryggeri, alkoholstark öl…
14 Feb, 2019

Pol Rogers 2012 Blanc de Blancs imponerar stort

Vin Initialt, precis efter skörden så haglade lovorden tätt om 2012.…
14 Feb, 2019

Maten vi slänger mest – produkt för produkt

Mat och Restaurang Willys ska halvera sitt matsvinn till år 2025. En viktig…
14 Feb, 2019
Artikelarkivet