En barbera som visar årgångens betydelse för vinet

Livets Goda 10 Jul, 2018
Vin Först kom de nästan unisont, de entusiastiska rapporterna i samband med skörden, och därefter följde buteljeringar som inte hade kravet på längre lagringstid. Viner som demonstrerade kvaliteten vi hade att se fram emot. Och nu börjar allt fler Superiore-viner trilla in från 2016 i Piemonte, en årgång som har det mesta för att bli en av de stora. I veckans LG-Tips vill vi således slå ett slag för just 2016 med en Barbera d'Asti Superiore som visar vilken potential vi har att se fram emot.

Araldica Barbera d´Asti Superiore - en användbar godhet

Inte mycket inom vinvärlden är hetare just nu än Piemonte och deras Barolo och Barbaresco. Det betyder dock inte att vi ska glömma bort regionens mångfald som även innefattar dolcetto och barbera. Kraven på exempelvis en Barbera d’Asti Superiore är att det måste lagras 14 månader varav minst 6 av dessa ska ske i fat. Dessutom krävs en minimum alkoholhalt om 12,5% vilket ställer högre krav på druvkvaliteten. Detta ska då jämföras med en Barolo exempelvis, som har ett minimum om tre års lagring.

Medan vi väntar på de stora grabbarna och tjejerna från Barolo och Barbaresco så korkar vi då upp en 2016 Barbera d’Asti Superiore från det mer än 60 år gamla kooperativet Araldica. Och gillar det som möter oss.

Livets Goda om Araldica Barbera d’Asti Superiore 2016 
Första intrycket? Ett vin med djup mörklila färgnyans och som redan från start blommar ut i en omfamnande bouquet av svarta solmogna körsbär, kryddiga fatnyanser, söt lakrits, ett stänk tomat, salvia och plommon. Efter en stund i glaset adderas en närmast maritim mineralitet. Utan tvekan avspeglas den fina växtsäsongen i doften som har gott om stoppning. I gommen fortsätter bekräftelsen med en rik struktur, mer tanniner än man är van vid i en barbera, något som dock eken också bidrar med, generösa mängder mörk frukt och en varm jordighet. Lägg därtill torkade örter, rostade toner och en moderat syra samt långt avslut med lite karamelliserade körsbär som sista tvist på det hela.

Redaktionens intryck: 88 LGP

| Art nr. 73057  |  750ml  |  14,5% alk.  |  109 kr

(Obs: Trälådorna är nu slut men naturligtvis går vinet att beställa styckesvis)
Vinet kan ni beställa via Systembolaget här >>

Användninsgområde
Onekligen finns det gott om kraft och saft i denna för några års lagring men om du korkar upp idag så ge gärna vinet en stunds luftning i karaff för en större behållning. Och servera det aningen svalt i större kupor. En barbera som denna gör sig strålande till din långkokta bolognese ragù men även till fläskköttsdetaljer där fettrand och svål inte avlägsnats; tänk dansk fläskstek.


Mariestads limiterade samlingsserie och jubileumsbok hyllar Den Stora Smakresan

Whisky och Bourbon Mariestads lanserar nu en exklusivt framtagen samlingsserie med alla de…
20 Nov, 2018

Niklas tipsar: En champagne som flörtar med sinnena, 2009 Alfred Gratien Cuvée Paradis

Vin Det är för mig något speciellt med Alfred Gratien. Delvis…
16 Nov, 2018

Premiär för Koge’s Choice - framröstad av tusentals svenska ölälskare

Whisky och Bourbon Den 7 december lanseras vinnarbidraget från Innis & Gunn’s öltävling…
15 Nov, 2018

Prisregn över Nils Oscar

Whisky och Bourbon Nu är det avgjort vilka som vinner priser i den…
14 Nov, 2018
Artikelarkivet