Hem Vinvärlden Niklas Tipsar: En champagne som lär uppskattas av många

Niklas Tipsar: En champagne som lär uppskattas av många

av Livets Goda

Det ska inte hymlas om det; Maison Mumm har i perioder inte haft det bästa av renommé och det har till stor del haft sin förklaring i skiftande ägarstrukturer och avsaknad av kontinuitet. Men nu är det faktiskt ett tag sedan det var svajigt och mycket av äran tillskrivs chefsvinmakaren Didier Mariotti som varit vid huset åtskilliga skördar. Vid Didiers besök på redaktionen blev detta extra tydligt när Mumm hamnade under luppen – och godkändes med råge!

”Ett fullmatat intryck helt enkelt…”

Mumm känner nog de flesta till, inte minst den klassiska etiketten med det röda bandet mot en vit bakgrund. För snart två år sedan lanserade Champagnehuset en ny tolkning på utseendet där bandet istället blev en del av flaskformen – Grand Cordon. Vinet är en blend där pinot noir står för närmre hälften av kompositionen, chardonnay för en tredjedel och resterande är pinot meunier.

Niklas om Grand Cordon från Maison Mumm
Första sniffen bjuder på en resa tillbaka till grundskolan, svarta tavlan och doften av skolkrita; kalken är nämligen väldigt närvarande i bouqueten. När nostalgin väl lagt sig kikar även citrustonerna fram, främst apelsinzest, får sällskap av stenfrukter, ett stänk vitblommighet, maritima vindar och en uppfriskande myntanyans.

”Gott, småflörtigt och en champagne som lär uppskattas av många”

Ett fullmatat intryck helt enkelt och som fortsätter i smaken med en smeksam gul fruktkänsla, behaglig gomfyllande bornyr och en avrundande diskret dosage. De typiska kalktonerna finns ännu med i matchen och det kikar även fram en brödig touch, eller snarare kaksmulor, och avslutet går åt det äppliga hållet till med ett friskt, rent och krispigt avslut.

Gott, småflörtigt och en champagne som lär uppskattas av många, inte minst om det är den föredragna sällskapsdrycken

Niklas intryck: 90 poäng

Mumm Grand Cordon
Nr 7543 (750 ml), 12%,
379 kr
Champagne, Frankrike

Champagnen kan beställas till valfritt Systembolag och kommer i en presentförpackning.
Champagnen beställer ni här >>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING