Hem Vinvärlden En chardonnay som är lojal mot såväl druva som ursprung

En chardonnay som är lojal mot såväl druva som ursprung

av Livets Goda

 

Fontanafredda är en gigant i Piemonte och för många av oss var det också huset som stod för den första nebbioloupplevelsen, undertecknad inkluderad. Fontanafreddas 1982:or ledde nämligen mig in i Piemontes värld med vingårdsnamn som La Delizia, Vigna Lazzarito och La Rosa. Flaskor som imponerade stort och där flera än är ljuvliga idag. I slutet av 1990-talet kom vinmakaren Danilo Drocco och vitikulturisten Alberto Grasso till Fontanafredda efter att egendomen slumrat en tid och decenniet senare kom nya ägarförhållanden in i den anrika egendomen. Samtliga har haft stor betydelse för Fontanafreddas lyft, något som också lett till att man med årgång 2019 har konverterat 120 hektar egna marker till certifierad ekologisk skötsel.

”…balansen redan på plats och den överraskande tätheten bidrar…”

Åter då till chardonnay, en druva som faktiskt inte alls är någon nyligen lanserad trenddruva utan som faktiskt hängt i regionen sedan 1800-talet. Fast dess sanna potential har vi kanske först sett de senaste 25 åren när allt fler följt i Angelo Gajas fotspår och gett sig i kast med druvan. Fontanafreddas Langhe chardonnay hör onekligen till dessa, ett vin som överraskade redaktionen stort när 2017 nyligen provades. Fast överraskad kanske är fel ord numer med Fontanafredda, nu när man utnämnts som årets europeiska vinhus 2017 av Wine Enthusiast.

Om 2017 Fontanafredda Langhe Chardonnay
Här bjuds det chardonnay som är lojal mot såväl druva som ursprung och där har vinet redan oss fast i våra vinhjärtan. Det är rättframt men samtidigt med ett visst djup, tropiska nyanser, kryddighet och delikat ungdomlig blommighet varvat med stenkross. En skön chardonnay helt enkelt och som talar piemontesisk dialekt.

De inbjudande intrycken från doften fortsätter i oförändrad stil när vinet äntrar gommen. Kryddigheten känns igen från doften och får sällskap av en stram fruktighet, en finstämd syra tar plats och släpper sedan in inslagen av blommighet, melon, mandel och gula äpplen samtidigt som en hint av röda bär pockar på i bakgrunden. Mineraliteten är framträdande, skänker vinet struktur samtidigt som friskheten accentueras. Trots sin ungdom så är balansen redan på plats och den överraskande tätheten bidrar såklart till att eftersmaken stannar kvar länge.

Fontanafredda visar att man inte bara är i topp när det kommer till de blå sorterna men att även chardonnay är en druva som hanteras med bravur – och att det sker till ett synnerligen sympatiskt pris kan väl ingen klaga på? Det är nog dags för fler att sluta underskatta vinhuset Fontanafredda…

91 LGP / Livets Goda

2017 Fontanafredda Langhe Chardonnay
Nr 70113, (75 cl), 109 kr
Piemonte, Italien

Vinet kan ni beställa via Systembolaget här >>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING