En chilenare man gärna återvänder till!

Niklas Jörgensen 30 Aug, 2019
Vin Vinlandet Chile är hur spännande som helst just nu. De stora och sedan länge etablerade firmorna presterar bättre än någonsin, intelligent och personligt samtidigt som scenen fylls ut med allt fler hantverksproducenter. Onekligen ger det avlånga landet i väst Argentina en seriös match just nu om förstaplatsen på kontinenten.En relativt ung firma som man återfinner i regionen Maule, cirka 25 mil söder om Santiago, är Casas Patronales och deras Old Vines-etikett på cabernet sauvignon seglade i somras upp bland mina favoriter när det skulle grillas eller om jag bara var sugen på ett gott glas rött i ensamt majestät. Nu trillar en ny årgång in och som gammal Bordeauxvän kan jag inte annat än bli småkär i denna kramgoa cabbe!

Niklas om 2017 Casas Patronales Old Vines Cabernet Sauvignon
2016 av Casas Patronales cabernet sauvignon från gamla rankor, snittåldern klockar in på hela 60 år, är härligt generös och rättfram samtidigt som det finns ett djup i frukten som väcker intresset. Nya årgången 2017 följer i samma spår men har likväl ett annat uttryck, ett som får mig att associera mer till Bordeaux. Kanske är det cassisfrukten, kanske myntan eller det lite blomstjälkiga och gräsiga draget. Eller så är det de skönt riviga tanninerna.

"...något som gör att man gärna vill ha ett glas till."

Samtidigt så har vinet sin alldeles egna stil. Det är flörtigt som attan och jag låter mig flörtas med men det är sannolikt för att det även finns något bakom intensiteten och den generösa cassisfrukten, något som gör att man gärna vill ha ett glas till. Fräschören är på plats och faten ytterst diskreta med endast en hint av rostat i bakgrunden. 

Niklas omdöme: 89/100

Ett vin som imponerar stort i prissegmentet och som dessutom lär vinna på ett par års lagring även om det är gott redan idag. Finns möjligheten så dekantera gärna en halvtimme i förväg och servera runt 15-16 C. Vinet finns i närmre 50 Systembolagsbutiker, har artikelnummer 71331 och kostar 99 kronor. Till övriga butiker beställer du det utan ytterligare kostnad. Extra kul är att detta vin gjorde sin världsdebut just i Sverige!

Vinet finner man på Systembolaget här >>


Rockys återkomst: Sveriges mest öldrickande hund är tillbaka - med en Pilsner Urquell i handen

Whisky och Bourbon Pilsner Urquell fortsätter samarbeta med äkta original och näst på…
16 Sep, 2019

Pocket by Pontus dukar upp på Lidingö

Mat och Restaurang Nya Lidingö Stadshus får nu ett förstklassigt restaurangtillskott när krögaren…
16 Sep, 2019

Ulrika Brydling tilldelas Karin Franssons mentorpris 2019

Mat och Restaurang Ulrika Brydling har tilldelats Karin Franssons mentorpris 2019. Priset syftar…
16 Sep, 2019

Zero Waste Ale – En bröl är Scandics senaste hållbarhetslansering

Whisky och Bourbon Nu når Scandics nästa hållbarhetssatsning svenska ölfantaster. Den 16 september…
16 Sep, 2019
Artikelarkivet