Hem Vinvärlden En chilenare som åldrats med värdighet – 2009 Montes Alpha

En chilenare som åldrats med värdighet – 2009 Montes Alpha

av Livets Goda

Montes Alpha är en chilensk klassiker som hållit en hög nivå under många års tid. Stilen har sneglat mer mot Europa än den mer yppigt generösa och direkta framtoningen som många kanske associerar med Chile, även om det nu inte ska generaliseras allt för mycket. Särskilt inte i ett land som allt mer börjar visa upp en diversitet och nytänkaranda som känns riktigt spännande att följa.

Förra veckan lanserades ett mindre parti av 2009 Montes Alpha. Ett i grunden cabernet sauvignon-baserat vin med en tiondel merlot i blenden. Ett år på fat och sedan har det buteljlagrats. Livets Goda satte sig ner med ett glas av tio-åringen och fann ett vin som sannerligen haft en gynnsam evolution.

2009 Montes Alpha, Colchagua, Chile (artikel 91322, 199 kr)
Åldern till trots så befinner sig Montes Alpha ännu i den mörkröda färgskalan även om det börjat skymta svaga mognadstecken i kanten. Bouqueten är som en skön mix av Bordeaux och Chile där snyggt integrerade fatnyanser av tobak, mörk choklad funnit sin plats i den ganska komplexa doften med svarta vinbär, mörka plommon, myntablad och en svagt rökig stjälkton som uppbackning. Med tid i glaset sätter sig komponenterna allt mer och den lite mer solvarma bärigheten blir mer chilensk men läs det som enkom positivt. Likaså smakmässigt så är harmonin där med fortfarande skönt slösaktig frukt även om det ungdomliga försvunnit. Tanninerna smeker men talar ändå om att de finns där samtidigt som fräschören hålls upp av en pigg syra. Avslutet är rent, cabbigt och med integrerad ek som hjälper snarare än stjälper.

Livets Goda-redaktionens intryck: 91/100

Återigen ett exempel på att man aldrig ska döma ett vin för tidigt över att innehålla för mycket ek eller vara för baktungt – särskilt inte när det finns en struktur som talar om att lagring belönar.

Det finns ännu kvar flaskor av 2009:an men vila inte på hanen för det lär inte bli långvarigt på hyllorna. Samtidigt så passar du på att köpa en flaska av Montes Alphas nuvarande tappning, 2015, och öppnar bägge samtidigt för en kul och nyttig lektion i utveckling.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING