En djupdykning i öl

Livets Goda 13 Aug, 2019
Whisky och Bourbon Öltrenden i Sverige är både stor och stark. Men vad vet du om ölstilar, ölglas och serveringstemperatur? Sundqvist försöker här räta ut några frågetecken kring denna gyllene dryck.

Intresset för öl idag är stort – men det är knappast nytt. Så länge vi människor har odlat spannmål har vi också tillverkat öl i någon form. De äldsta fynden av ölbryggning är mer än 5 000 år gamla. Bland annat har arkeologer hittat stentavlor i Mellanöstern med bestämmelser kring tillverkning och tillstånd att sälja.

Öl består i grunden av fyra olika ingredienser: malt, humle, jäst och vatten. Det som skiljer en öl från en annan är dels hur den är framställd, dels mängden ingredienser.


OLIKA ÖLSTILAR


Lager: Lager är världens vanligaste öl. Jäsningen sker i en sval temperatur under förhållandevis lång tid. Det gör att jästcellerna sjunker till botten och ölet blir underjäst. Typiskt för lageröl är en tydlig doft och smak av malt. Ölet har fått sitt namn från tyskans ord för ”att lagra”, eftersom det tål lagring bättre än överjäst öl. Lager är också en variant av den tjeckiska ölsorten pilsner.

Veteöl: Veteöl, eller weissbier, är ett överjäst öl som är populärt i Tyskland och Belgien. Ölet innehåller både malt från sädesslagets korn och mältat vete. Vid framställningen används även speciella jäststammar. Tillsammans ger detta veteölet en mycket speciell smak som bland annat utmärker sig med en friskhet, låg beska och toner av banan och kryddnejlika. Veteöl är ofta ofiltrerat och grumligt.

Ale: Ale kommer ursprungligen från England. Överjäsning och lite extra humle ger ölet en distinkt fruktsmak, syra och behaglig bitterhet. Det finns många olika varianter av ale, till exempel Pale Ale, Cream Ale och Brown Ale. Ölsorterna skiljer sig i såväl smak som färg och styrka. En typ av ale som fått en renässans på senare tid är India Pale Ale, IPA. Det började i slutet på 70-talet, när mikrobryggerierna i USA började experimentera med ölstilen. Snart följde fler länder deras exempel. Idag är IPA mer populärt än någonsin och även i Sverige är det en stor favorit bland just mikrobryggare.

Suröl: Suröl, eller syrligt öl, framställs genom spontanjäsning. Vanligast är att jäsa ölen genom att tillsätta mjölksyrabakterier. Typiskt för suröl är en tydlig syra som sträcker sig från mild mjölksyra till skarp ättiksyra. Det är vanligt att låta suröl efterjäsa tillsammans med frukter eller bär. Ett exempel det belgiska ölet kriek som är ett suröl gjort på körsbär.

Porter/Stout: Porter och stout är två snarlika ölsorter. Båda är mörka, nästan svarta, vilket kommer av att delar av malten är rostad. Porterölet är äldst. Det har sitt ursprung i 1700-talet i London, medan stouten utvecklades något senare i grannlandet Irland. Ölsorterna är kraftiga och fylliga i sin karaktär. Till en början var stouten söt och portern besk, men idag är skillnaden mellan ölen inte lika tydlig.


ÖLGLAS


Vilket glas är då bäst till öl? Generellt sett är det bättre att servera öl i ett glas med fot än ett glas utan fot, eftersom det gör att drycken håller sig kall längre. Ett vanligt ölglas är det så kallade pilsnerglaset med rundad kupa och avsmalnande öppning. Formen hjälper till att lyfta dofterna i ölet och passar inte enbart till pilsner och lager, utan även till humlearomatisk öl som exempelvis IPA. Veteöl och suröl gör sig oftast bättre i ett ölglas med rak kupa, där drycken upplevs med lika delar näsa och mun. Tvärtom gäller för kraftig öl som porter och stout. Här behövs ett glas med extra stor kupa för att smakerna ska komma fram på bästa sätt.

Se alla Riedels ölglas här.


ÖLKOMPISAR

Det finns många rätter och tilltugg som passar bra till öl. Chips, jordnötter och ölkorv är några fina ölkompisar som är lika goda att tugga på året runt. Nackdelen med snacksen som finns att köpa i butik är att de ofta innehåller mycket fett och onödiga tillsatser. Varför inte servera hemmagjorda snacks till ölen? Om du har ett par förrymda sötpotatisar i skafferiet kan du slänga ihop dina egna sötpotatischips på nolltid.

Ta del av fler chipstips här.

SERVERA VÄLKYLD


Hur kall ska en öl vara? Det är till stor del en smaksak, men det beror också på vilken typ av öl du dricker. En ljus öl vinner ofta på att serveras riktigt kall, medan en mörk öl kan ha någon grad extra i glaset. Här nedan är några bra riktlinjer att utgå ifrån. I slutändan är det givetvis du själv som avgör vilken öltemperatur som känns rätt för dig!

Suröl och veteöl: 6–8 grader.
Ljus lager och ale: 8–10 grader.
Mörk lager och ale, porter och stout: 10–12 grader.

Läs mer på Sundqvist.se


​Finalist till Årets syftesdrivna ledare

Övrigt Löfbergs vd Lars Appelqvist är en av tre finalister till…
16 Aug, 2019

Accademia Di Luca kan bli "Årets matinspiratörer"

Mat och Restaurang Accademia Di Luca, Di Luca & Di Lucas matakademi, har…
16 Aug, 2019

Downtown Camper öppnar hållbart café

Mat och Restaurang Den 1 september slår Downtown Campers nya café upp portarna…
16 Aug, 2019

Fyra anledningar till att skaffa Premium

Vin Livets Godas digitala Premiumtjänst är en perfekt partner för dig…
16 Aug, 2019

MUJI öppnar flaggskeppsbutik på Åhléns City idag den 16 augusti

Övrigt Fredagen den 16 augusti öppnar japanska detaljhandelskedjan MUJI sin första…
16 Aug, 2019

Fratelli Cigliuti är tillbaka med två storslagna viner från årgång 2015 i det tillfälliga sortimentet på Systembolaget

Vin Idag klockan 10:00 lanserar Enjoy Wine & Spirits en efterlängtad…
16 Aug, 2019

Landsbygdsministern besökte Kiviks Musteri i skördetid

Whisky och Bourbon Mitt i skördetid besökte landsbygdsminister Jennie Nilsson Kiviks Musteri som…
15 Aug, 2019

Ekologisk och efterlängtad – Melleruds Moderna Ale nu även på flaska hos Systembolaget

Whisky och Bourbon Nu lanseras Melleruds Moderna Ale på flaska, som snabbt blivit…
15 Aug, 2019

Big Little Wines

Vin Monterey på den amerikanske västkusten spelar huvudrollen i HBOs populära…
15 Aug, 2019

Nyhet - CAO Nicaragua

Whisky och Bourbon Som namnet antyder är detta cigarrer med klassisk nicaraguansk karaktär.…
15 Aug, 2019

Nytt för i år är att Midnattsloppet delar ut en Alkoholfri Falcon vid målgången

Övrigt Nytt för i år är att Falcon Alkoholfri delar ut…
14 Aug, 2019

BBQ Ranch - ny burgare i fyra tappningar

Vin Nya kampanjburgaren BBQ Ranch inleder hösten men förlänger också sommarens…
14 Aug, 2019

Bryggmästarens i nytt partnerskap med Scandinavian Invitation

Whisky och Bourbon Norden största golftävling, Scandinavian Invitation, får nu Bryggmästarens som officiell…
14 Aug, 2019

Två webblanseringar från Domaine Arlaud den 5:e september i begränsad upplaga om totalt 60 flaskor

Vin Den 5:e september så webblanseras två viner från Domaine Arlaud…
14 Aug, 2019

81% mindre CO2-utsläpp när Santa Maria skrotar konservburken

Mat och Restaurang Santa Maria kokosmjölk byter förpackning. Den gamla konservburken ersätts av…
14 Aug, 2019

Sålde slut på minuter: förlanseringen av Västkust Nätchips blev succé på Hemmakväll

Övrigt Förlanseringen 1/8 på Hemmakväll sticker ut som en av de…
14 Aug, 2019

Mat för hela veckan på mindre än 2 timmar i köket

Mat och Restaurang Inom matlagning handlar ”Batch cooking” och “Prepping” om att förbereda…
14 Aug, 2019

Forever Supergreens - Grönt på väg

Övrigt Vissa dagar kan det vara svårt att hinna få i…
13 Aug, 2019

En djupdykning i öl

Whisky och Bourbon Öltrenden i Sverige är både stor och stark. Men vad…
13 Aug, 2019

Årets Smak 2019 – Brassicaceae: traditionell hetta i ny tappning

Mat och Restaurang Arla avslutar Årets Smak 2019 med den sista delen inom…
13 Aug, 2019
Artikelarkivet