Hem Vinvärlden En eftermiddag med Hervé Dantan, chefsvinmakare på Champagne Lanson

En eftermiddag med Hervé Dantan, chefsvinmakare på Champagne Lanson

av Livets Goda

Lanson är ett av världens äldsta champagnehus och man grundades redan 1760 av Francois Delamotte, som ett av de första ”husen”. François son Nicolas-Louis, som var riddare av Malteserorden, tog över 1798 och beslutade att använda Malteserkorset som firmans vapen. Namnet Lanson uppkom inte förrän 1837, och först tjugo år senare flyttade man till sin nuvarande adress i Reims År 1838 började man exportera champagnerna och huset blev snabbt populärt runtom i Europa.

Om Lanson, dess historia och deras utsmyckande malteserkors finns således mycket att läsa på om. Det som kanske sticker ut mest är dock deras fasta övertygelse och bibehållande av ”The Lanson Style”, vilket innebär att man undviker den malolaktiska jäsningen för att få fram ett fruktigare och friskare vin. Till dagens provning så bjöd Dantan på en serie vins claires, några reserve-viner samt en härlig range av färdiga blends, innehållandes blanda annat Lanson Vintage 1976 på magnum, samt Dantans hjärtebarn – första årgången av Clos Lanson 2006.

Vins Claires Chardonnay Bassuet 2016
Ren med äpplen av grön och gul sort med lite florala toner, grape, rosblommighet, kalksten och citrus i en stram, elegant och kraftfull paketering.

Chardonnay Trépail 2016
Tropiska vindar i nosen med sötmogna gula och röda frukter. Sötsyrlig lime, citrus, smultron med underliggande stenmineralitet. Uttrycksfull ungdom.

Chardonnay Cramant 2016
Feminina blommiga toner med tropiska anslag och gula mustiga äpplen. Öppen och tillgänglig i sin stil med en bra grundkraft, elegant.

Pinot Noir Loches Sur Ource 2016
Smultron, litchie, vit persika och tropiska vindar med inslag av mogna päron i en rik, uttrycksfull och fyllig stil.

Pinot noir Mareuil Sur Ay 2016
Uttrycksfull med tydliga toner av jordgubbar, smultron, vinbär med limecentrifugerade stenmineraler. Fruktdriven, elegant och fräsch.

Pinot Noir Verzenay 2016
Mjukare framtoning med rondör. Diskreta toner av röda bär och en precis, rak och tydlig kalkstensmineralitet.

Meunier Vallée de Marne 2016
Tydliga toner av smultron och jordgubbar med bakomliggande stenmineralitet. Snäll, mjuk, elegant och tillgänglig utan det där riktiga djupet i strukturen.

Reserve Wines
Chardonay Mesnil 2015 Syrlig kalkstensmineralitet med gula/gröna äpplen och en ””relativ”” mognad. Lättsamma inslag av honung och frukter i en torr stil med rondör.

Chardonnay Villers Marmery 2013
Stenrökig kalkstensmineralitet tar ton med addering av syrlig lime och gula äpplen.

Pinot Noir Verzenay 2012
Rödbäriga inslag med höstäpplen och florala toner, tillsammans med en nötig underton av mandelmassa.

Pinot Noir Bouzy 2003
Nästan lite oxiderad i doften med stor rondör i en lättsam, generös och balanserad stil.

Färdiga cuvéer. Lanson Black Label (art.nr 7500, 379 kr)
Basen i detta vin (80 procent) består av årgång 2012 och resterande 20 procent är reservviner där den äldsta komponenten kommer ifrån 1998. Läcker sötsyrlig frukt från gula äpplen och nektariner pareras med den strama, mineraliska strukturen, vilket ger en elegant och god slutprodukt.

Clos Lanson 2006 (privatimport via Chris Wine, 1995 kr)
Hundra procent chardonnay från hjärtat av Reims, där 1 clos (deras lilla muringärdade vingård om 1 hektar, ett stenkast från Notre Dame de Reims katedralen) bygger upp denna cuvée som ligger vinmakare Dantan varmt om hjärtat. Direkt från start är denna butelj rik, generös och fyllig med smaker av citron, syrliga gula äpplen, brioche och med en läcker rosblommighet tillsammans med en fin, krämig smörighet från argonne-faten. Mineraliteten är exakt och trots den koncentrerade, rika frukten så lämnar man inte fräschören och de skarpa kanterna. Detta är en komplex cuvée med bra frukthäng i det långa efterspelet. Går alldeles utmärkt att inta direkt, men kommer naturligtvis klara av en lång tid i källaren för den som väljer det alternativet.

Lanson Vintage 1976 magnum (privatimport via Chris Wine, 5999 kr)
Denna champagne är storartad med bibehållen fräschör och elegans trots den imponerande åldern. Toner av honungsnektar, citrus, mogna äpplen och en lätt oxidation varvas med frisk syra, mineralitet och ett djup i strukturen. Det är en rik, komplex och njutsam cuvée.”

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING