Hem Vinvärlden En fantastisk Bordeauxårgång – 2015!

En fantastisk Bordeauxårgång – 2015!

av Christoffer Enquist

Ett par veckor innan skörden 2015 i Bordeaux så besökte Livets Goda regionen och mötte producenter som visserligen var minst sagt exalterade över den potentiella skördekvaliteten men samtidigt vågade de inget säga, visa av hur fort sakernas tillstånd kan förändras. Nu fanns det inte fog för oro utan 2015 lär utan tvivel höra till de stora åren – inte minst de merlotdominerade vinerna. Som Clarendelle från Château Haut-Brion.

Gott vin

Livets Goda om 2015 Clarendelle Rouge, Bordeaux

Bordeauxårgångar som lyckas förena solens värme med täta tanniner och samtidig bibehålla stramheten, ja det är nog det som gör att vi älskar världens största kvalitetsvinregion så mycket! 2015 faller in under kriterierna och Château Haut-Brions överpresterande Clarendelle levererar rik mörk plommonfrukt med uppbackande cassis och örtblommighet i periferin samtidigt som cigarrlådan hakar på och eken är snyggt inarbetad. Lite fuktig lera får stå för ursprungskänslan. Ungt ja men redan nu så visar vinet att det kommer utveckla allt det vi älskar i en merlotdominerad Bordeaux. Smaken då? Jodå, stram men likväl generös bärfruktighet med örter och gräsighet i bakgrunden som sveper in tanninerna. Drick vinet väl luftat idag, drick det imorgon, drick det om tio eller femton år. För så bra är det och stora årgångar är drickvänliga i de flesta faser, bara olika i sitt uttryck!

Intrycket: 92 LGP

En vacker Bordeauxbutelj

2015 Clarendelle Rouge har artikelnummer 3147, kostar 189 kronor (75 cl, 13,5%) och finns i ett antal Systembolagsbutiker. Om du inte finner den i din föredragna så beställer du den dit utan extra kostnad. För vänner av magnum så finns fina 2014 i det större formatet att beställa.

Till vinet på Systembolaget >>>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING