Hem Vinvärlden En fårahede på besök – Jamie Marfell, chefsvinmakare för Stoneleigh

En fårahede på besök – Jamie Marfell, chefsvinmakare för Stoneleigh

av Livets Goda

Jamie var precis så som vi har lärt känna honom, glad och inspirerande, som ett litet barn som får göra det han tycker bäst om på ett lekfullt men allvarligt vis. Under en brunch i centrala Stockholm så berättade Jamie bland annat om Nya Zeelands ganska unika situation med temperaturzoner och skillnader i det lilla smala avlånga landet i fjärran, och hur det påverkar vinrankorna och vinerna. Precis som under det senaste besöket påpekade han hur temperaturen kan gå från 22-23 grader på dagen, ner till runt 10 på natten, vilket hjälper druvorna att behålla sin syra. Vidare berättade han även om ett faktiskt problem gällande att skapa nytt. – När jag reser runt i världen så brukar folk att fråga mig om vad som är nytt, vad som händer eller kommer att hända. Med tanke på att i princip all potentiell yta i exempelvis Marlborough redan är planterad så har vi naturliga begränsningar med bergen runtomkring, vi kan inte experimentera på en nyköpt och planterad mark, ska vi göra något så får det mer eller mindre vara i vinifieringen, selekteringen eller liknande, berättar Jamie. Under provningen så var det främst den nya årgången av Stoneleigh Rapaura sauvignon blanc samt pinot noir som stod i fokus, tillsammans med de för Sverige helt nya vinerna Church Road, som också det är ett Pernod Ricard ägt vineri, vars vinmakare Chris Scott är nära vän med Jamie. Vid sidan om detta provades även två sauvignon blanc viner till från Stoneleigh från olika lägen för att påvisa terroirens påverkan och skillnader. Stoneleigh Rapaura 2013 sauvignon blanc (cirka 150 kr) Precis som 2012:an av detta single vineyardsvin så finner vi en fin balans där kryddorna, gräset och sparristonerna integreras fint med den runda, fräscha frukten. Lagnringen sker i såväl ståltank som gamla fat där fördelningen är 50/50. Stoneleigh Rapaura 2012 pinot noir (cirka 170 kr) Detta vin är inget gammalt sådant, första årgången gjordes -99 och är ett klart hopp upp från den vanliga Stoneleigh-serien. Röda bär med mörkare inslag, vitpepprig krydda som skickar en härlig touch genom den rena frukten. Torrt och transparent i balans, helt enkelt en väldigt bra butelj. Förra årets upplaga av detta vin sålde slut på en gång, och när denna årgång lanseras på det tillfälliga sortimentet den första mars tror jag historien kommer återupprepa sig. Helt nya Church Road Pernod Ricard äger även vineriet Church Road, som för första gången visades upp i Sverige. Jamie berättar om vinmakaren Chris Scott och hans viner som det vore hans egna, vilket förtydligar den vänskapliga relationen och respekten de har för varandra. Church Road grundades 1897 och har på Nya Zeeland ett väldigt gott rykte. Man producerar viner i fyra olika klasser varpå vi fick prova den röda toppen, TOM cabernet sauvignon 2009, samt den vita chardonnay´en från den näst högsta klassen – Church Road Grand Reserve 2012. Church Road Grand Reserve chardonnay 2012 (lanseras den 1:a mars på Systembolaget, 400 flaskor) Vinmakaren Chris Scott blev sist utsedd till Winemaker of The Year i Nya Zeeland vilket inte minskade förväntningarna på detta vin. Initialt i de små provningsglasen så ges hintar från Kalifornien med sitt fylliga, smöriga och fatinspirerade vis. Smaken i först överraskande fräsch på ett ursprungstypiskt vis med pigg, aromatisk krydda som sedan övergår till den fylligare stilen med typisk chardonnayfrukt. Det ska naturligtvis inte jämföras med sina Kaliforniska motsvarigheter även om vissa tankar går dit. Nej det är en Nya Zeeländsk chardonnay som har en alldeles egen stil, med sitt djup och rondör i en lättsam och behaglig stil. Lika kul som gott! Serveras svalt i stora kupor och gärna efter en timmes dekantering . Church Road TOM cabernet sauvignon 2009 (lanseras första mars i en upplaga om 96 flaskor till priset 599 kr) Karolina Lindholm, produktchef för vinet på Pernod Ricard, berättar stolt att detta är första gången som detta vin lanseras i Europa. – Det görs väldigt få flaskor av detta vin och nästan allting säljs direkt på Nya Zeeland där vinet har blivit upphausat, vilket inte minst märks på priset där buteljerna kostar 1200 kr. Och egentligen är det en alldeles för liten allokering för att skeppa över till oss i Sverige, just därför är det så extra speciellt och kul att få visa upp detta vin för den svenska konsumenten, även om det är så få flaskor. Doften är mörk, fyllig och murrig med lätt rostade fatinslag. Smaken är kraftfull i en sval och elegant stil med mörka bärfrukter, lätta tobakstoner och strukturerade tanniner Likväl så bör detta vin dekanteras och serveras i stora glas för att komma till sin rätt. Vinet har lagrats 21 månader i franska fat varav 81 procent är nya och 19 procent använda fat.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING