1

En första skörderapport från Kalifornien & årgång 2018

Kalifornien, från de mest sydliga områdena till längre norrut, är överlag idel lovord och särskilt poängteras den långa växtsäsongen med en mild sommar på de flesta håll, något som uppmuntrat druvornas långsamma mognande och aldrig inneburit stress. Och på flera håll var man också mellan en till två veckor senare med skördearbetet. Särskilt de sent mognande sorterna som cabernet sauvignon har dragit nytta av den jämna och relativt svala säsongen som bjudit på mer av det maritima klimatet som många vinområen, så kallade AVA’s, åtnjuter i Kalifornien.

Det behagliga och stabila klimatet inte minst under september har gett druvor som mognat optimalt med bibehållen syra och inga excesser i socker. Skörden i Napa är ungefär två veckor senare 2018 jämfört med året innan.

Även Sonoma är optimistiska med många glada ansikten. Inte minst för att det var en växtsäsong som även gav gott om frukt samtidigt som kvaliteten var på topp. Längre söderut, i Santa Barbara så hade man viss oro när den varmaste julimånaden slog till men sedan kom betydligt svalare augusti och september och syrorna samt smakintensiteten är på topp. En maritim årgång.
Just fräschören lär bli ett kännetecken för årgången och inte minst Napa som slapp värmetoppar och har skördat såväl chardonnay som pinot noir och sauvignon blanc med syra som ledord. Cabernet-vinerna likaså som åtnjöt en perfekt höst utan värmeböljor.

Bland det innovativa Paso Robles producenter, AVA:n där nyfikenheten och udda druvor är ett stående inslag, var glädjen också på topp om man såg en bättre skörd jämfört med året innan. Normal storlek men många klasar är mindre vilket borgar för bättre kvalitet. Santa Cruz Mountains hade en sen knoppning men en normal sommar. Däremot var augusti kyligare än vanligt. även om vädret var fint och så slapp men en temperaturpeak i september. Förvänta pinot noir och chardonnayviner med högre syra, perfekt fenolisk mognad men lägre sockerhalter.

Skörden totalt landar runt 4,1 miljoner ton vilket är något högre än det historiska snittet på 3,9. Den här årgången längtar vi efter!

Foto: California Wine Institute