En fullträff från Ardbeg: Twenty Something 22 YO, 99 poäng!

Livets Goda 25 Sep, 2018
Whisky och Bourbon I början på oktober släpper så Ardbeg den tredje lanseringen av deras exklusiva kollektion Twenty Something. Denna gång är det en 22-åring som skapats för att hylla de visionärerna som trodde på Ardbegs framtid. Livets Goda har naturligtvis provat denna vackra skapelse.

Ardbeg Twenty Something är en whisky som skapades under samma period som Ardbegs ikoniska destilleri var på väg att försvinna. Under 80- och 90-talet minskade produktionen på destilleriet så drastiskt att framtiden var oviss. Trots det sparades några av faten av några personer som trodde på Ardbegs framtid, bland annat Mickey Heads som idag är Ardbegs destillerichef.

De viktigaste ingredienserna i whiskyn är stolthet, hopp och idealism. Den är skapad från vårt tidigare destilleri och flaskan ska påminna oss om varför Ardbeg aldrig får försvinna. Ardbeg Twenty Something är skapad för de som aldrig tvivlade på Ardbegs destilleri. Därför känns det helt rätt att den här 22-åriga whiskyn ska få avnjutas av lojala whiskykonnässörer som tror på oss, säger Mickey Heads, destillerichef Ardbeg.

– Bourbonfaten jag valde till Ardbeg Twenty Something 22YO har skapat en fantastisk whisky full av tropiska aromer och den är smakrik och silkeslen. Jag kan inte tänka mig en bättre hyllning till de som har hållit Ardbeg vid liv, säger Dr Bill Lumsden, distriktsdirektör, Whisky Creation & Whiskey Stocks på Ardbeg.

Så vad tycker vi om denna butelj då? Ja det finns whisky, och sedan finns det WHISKY. Det summerar väl det hela ganska väl, men för er vetgiriga som vill ha en liten större uppdatering innan ni lägger nästan 5 000 (väl)investerade kronor på en flaska, så kommer den här.

Börjar vi med doften så kan denna beskrivas med ett ord: sagolik. En läcker och delikat rökighet gör sig tillkänna med integrerade toner av citrus legerat med den så typiska sältan som bara Ardbeg kan lyckas med. I gom tar en ny underbar tripp vid där de rökiga tonerna är så finstämda att de nästan inte känns ”rökiga” och samspelet med de ljusa faten och frukten är fenomenalt. Sötman som går igenom är vibrerande elegant, strukturen förfinat silkig och doftinslagen fylls på med nyanserade inslag av sötlakrits, honungstoffée och stringent, torkad frukt med maritim centrifug samt vitpepparkryddad chilispets.    

Det är en ytterst finstämd och ungdomlig 22-åring vi har i glasen och det är egentligen först i det evighetslånga avslutet som en viss mognad kryper fram i efterdyningarna av piptobak, fat och cigarr humidor.

Ardbeg Twenty Something 22 YO är sammanfattat elegant, fyllig, len, skarp, komplex, balanserad och en alldeles förträfflig och djävulusiskt god whisky där allt sitter så självsäkert och klockrent.

Vi ger 99 poäng men funderar samtidigt på vad det är vi saknar i denna eminenta pjäs som gör att vi inte ger 100 poäng, och kommer fram till att vi egentligen inte saknar någonting, men har några kommande Ardbeg fat vi provat på destilleriet i minnet som kan klocka in på 100.

Som vi inledde denna ska vi kalla det hyllning: det finns whisky, och sedan finns det WHISKY.
Det här handlar om Islayperfektion helt enkelt!

99 poäng

Ardbeg Twenty Something finns i begränsad upplaga att beställa från Systembolagets hemsida från klockan 10.00 den 4 oktober 2018.

Artikelnummer: 12001
Pris: 4 959 SEK
Volym: 700 ml
Alkoholhalt: 46,4%


Braksuccé för Poppels crowdfunding med teckningsgrad på 250%

Whisky och Bourbon Från 5 maj till 7 juni genomförde Poppels Bryggeri en…
14 Jun, 2019

Fira World Cucumber Day

Whisky och Bourbon Idag, den 14 juni firas World Cucumber Day. För att…
14 Jun, 2019

Insnöad på gin

Whisky och Bourbon Det råder en tydlig gintrend i Sverige. Antalet lokala destillerier…
13 Jun, 2019

Bolagets billigaste Barolo överraskar positivt!

Vin Barolo och billigt korrelerar av naturliga skäl sällan och när…
11 Jun, 2019

Grönstedts skapar nya mat- och dryckesupplevelser inför sommaren tillsammans med svenskarna

Whisky och Bourbon Halloumi var trendigast att lägga på grillen förra sommaren, och…
5 Jun, 2019

Henric Herbertsson från SK Mat & Människor vann Nordiska Mästerskapen i matlagning

Mat och Restaurang I lördags den 1 juni avgjordes Nordiska Mästerskapen i matlagning…
3 Jun, 2019

Symington Family Estates tillkännager 2017 som årgång för Vintage Port

Vin Skörden 2017 var rekordtidig med endast en tredjedel av volymen…
3 Jun, 2019

Högsta kvalitet från Europa: Label Rouge är den mest välkontrollerade kvalitetsmärkningen för kött

Mat och Restaurang Varifrån kommer köttet och hur är uppfödningsförhållandena för fåglarna –…
3 Jun, 2019
Artikelarkivet