Hem Vinvärlden En fyra Brunello & Rosso ur vår Montalcino-bilaga

En fyra Brunello & Rosso ur vår Montalcino-bilaga

av Livets Goda

Det är inte varje dag som tillfället ges att dricka mogen Brunello di Montalcino, om man nu inte har sin egen källare och som har några års samlande på nacken. Därför är det extra kul att prova Le Macioches 2005:a som är sådär perfekt mogen här och nu.

2005 Brunello di Montalcino, Le Macioche (artikel 78152 BS, 419 kr)

Jodå, det gömmer sig en mogen Brunello di Montalcino i beställningssortimentet och den är inte alls dum. I den småbesvärliga årgången producerade Le Macioche endast 8,000 flaskor men det är ett vin som åldrats med värdighet. Mogen bouquet med läckra lavendeltoner, körsbär, tobak, trävirke och ett stänk läder. I gommen brunello-torra tanniner med uppbackande syra, tobak, kryddiga fat, humus och blommighet i en lättare men ändå relativt tät stil. Perfekt här och nu.

Livets Goda-intrycket: 90 LGP

Nardis viner är åt det finessrika hållet till och även i en årgång som 2012 där man arbetat med en hel del värme så är resultatet lyckat, något som Casale del Bosco demonstrerar på ett fint vis.

2012 Casale del Bosco, Brunello di Montalcino, Tenute Silvio Nardi (artikel 77022 BS, 472 kr)

Charmknutte, denna tolva från Nardi. Ganska öppen, generös bouquet med nyanser av körsbär, vinbär, fuktigt läder, tobak och kryddig ek. I gommen ett transparent medelfylligt vin med saftig känsla, bra tryck i tanninerna, läcker syra och vinbärsaktig frukt. Kryddigt avslut.

Livets Goda-intrycket: 90 LGP

Rosso di Montalcino

En producent som överlag imponerade på oss var Talenti. Inte minst Rosso-vinerna levererade på en fin nivå. Tipset blir således husets 2015.

2015 Rosso di Montalcino, Talenti (artikel 73708 BS, minimum 2-pack, 254 kr)

Efter att ha provat 2014 så är onekligen 2015 ett maffigare vin men bättre, nja. Mycket av allt men på ett oerhört charmigt vis; lavendel, örtagård, kryddig ek, svarta körsbär och plommon och ett stänk ceder. I gommen en tät smak, fruktdriven med bakomliggande tanniner och syra. Solmoget men inte yppigt. En producent som imponerar och vi gillar verkligen Talenti.

Livets Goda-intrycket: 89 LGP

Pian dell’ Orinos viner är personliga doningar, ofta med ett lätt blommigt anslag vilket säkerligen kan härledas till den biodynamiska odlingen. Rosson är onekligen läcker…

2014 Rosso di Montalcino, Pian dell’ Orino (artikel 71127 BS, 359 kr)

Biodynamiskt certifierad egendom som inte tar några genvägar med sin rosso. Lågt skördeuttag, lång tid på slavonska botti (21 månader). Läcker, kryddig bouquet med blommiga anslag, lavendel främst, syrliga körsbär, sommargrusig stenväg och ett stänk tobak. Saftig smak med bra syrabett, mogna tanniner, intensitet, kryddiga körsbär och blommig stjälkighet. Har sin egen stil vilket ska läsas som enkom positivt.

Livets Goda-intrycket: 89 LGP

Älskar du Montalcino och vill läsa hela den drygt 60-sidiga digitala bilagan så är den din via Premium. En tjänst som kostar 19 kr/månad eller 190 kr/år och som ger dig tillgång till mer djupgående artiklar kring dryck, bilagor av olika slag, genomgångar av Systembolagets nyhetslanseringar och så får du även access till vårt vinotek med tusentals provade artiklar med Livets Godas intryck. Registrera dig här för Premium.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING