Hem Vintips En gång champ, alltid champ – Ikonvinet Mas La Plana i ny strålande årgång

En gång champ, alltid champ – Ikonvinet Mas La Plana i ny strålande årgång

av Livets Goda

En gång champ, alltid champ: Till en av världens mest kända producenter torde ändå familjen Torres tillhöra, vilka var aktiva i vinnäringen redan på 1600-talet. Det skulle dock dröja till 1870 innan man etablerade sig som vinproducent och resten är som man säger historia. I dagens Dryckestips har vi provat nylanserade Mas La Plana 2019.

Att man producerar toppviner med tydligt ursprung, innovativ touch och hög kvalité råder det inga tvivel om, vilket redan visade sig på den berömda blindprovningen 1979 på Paris Vin-Olympiad, där Mas La Plana nådde kultstatus när man tog segern och slog världens största cabernetviner.

I början inkluderades små mängder tempranillo men huvuddruvan var alltid cabernet sauvignon, som idag ståtar allena i vinet och fostras på vinrankor planterade i 29 hektar i hjärtat av Penedès mellan 1964 och 1979 och här har vi just egendomen och vingården Mas La Plana som gett vinet sitt namn.

Lagringen i årgången lyder 18 månader i 91% franska ekfat, 5% 30 hl foudres och sista procenten i rostfria tankar. 61% av faten var nya.

En gång champ

Mas La Plana – En gång champ, alltid champ

Chefredaktör Anders Enquist om Mas La Plana 2019

Efter genombrottet med nionde årgången 1979 som slog världens största cabernetviner i Gault & Millau Wine Olympics i Paris, förklarades Mas La Plana ikoniskt. Vinet har därefter behållit sin smått ikoniska status. En gång champ, alltid champ. Tiden har passerat fort, och nu är vi framme vid årgång 2019 och en smått enastående sådan.

Cabernet sauvignon frukten uppvisar en sinnligt välutvecklad hållning med både fräschör och kraft, luftar rödnosig, citrusnotad ung frodig stringens och mörkare mognad, styrt av lika mogna men kalkigt stengrusiga och faktiskt underbara tanniner. Det greppar med fast ödmjukhet i tonerna av körsbär, björnbär, svarta vinbär och mörka hallon, med ceder, salvia och tobak i skymningen. Och det är just skymningen, mörkret innan ljuset helt försvinner, som är vinets själ.
Översatt till fruktspråk, det som skapar kontrasten mellan ung, spirituell frukt och mer mogen, dynamiskt sensuell tyngd. Kraft med luftig och eleganta rörelser.

Välkommen till Mas La Planas värld, en plats man gärna vill stanna kvar i.

96p

Mas La Plana 2019
Nr 93372 (750 ml) 14,5%, 589 kr
Penedès, Spanien

Vinet finner du på Systembolaget HÄR

RELATERAD LÄSNING