Hem Vinvärlden En genomgång av Allesverloren Estate med Danie Malan

En genomgång av Allesverloren Estate med Danie Malan

av Livets Goda

Från det första besöket hos Danie i Sydafrika så har vi nu följt Danies vinmakning de senaste 14 åren och det är med värme som vi sett han utvecklas från en ganska burdus, skön vinsnubbe med stor kärlek för brandy, till en lika skön men mer finsmakande lirare (fortfarande med samma kärlek till brandy). Danie är nuvarande ägare och vinmakare och han är den femte generationen i familjen Malan. Ibland har vi varit oroliga över att han i sin iver att skapa viner med elegans skulle anpassa sig för mycket till vad andra tycker, marknaden, och ”tappa bort sig själv”, men så är inte fallet och den förbättringsprocessen som han låtit genomföra under flera år fortsätter att ge resultat.

– Man måste lita på sin magkänsla, berättar Danie. Kort berättat så exporteras 70 procent av Allesverlorens viner och Sverige fortsätter att vara en stor och viktig marknad där importören Janake Wine Group är ansvarig för distributionen och försäljningen av Danies viner.

Allesverloren, ”allt är förlorat”, fick sitt namn då familjen vid hemkomst, efter ett besök i Stellenbosch, fann bostadshuset nedbränt och boskapen stulen.

Vinerna:
2015 Allesverloren Tinta Rosé – Nr 73280 / 89 kr ”Mycket bra rosé”

Mjuk syra, elegant fräschör och bra frukt med djup. Mineraliteten ger en bra struktur till vinet som kortfattat är en riktigt bra rosé. Något ljusare sedan föregående årgångar, men med mer kraft. – Allt som är ljusare än rött i Sydafrika klassas som rosé, men internationellt är det svårare att sälja ””mörka”” roséviner varpå vi gjort denna något ljusare, berättar Danie. Man gjorde första årgången av detta vin 2012 och årgång 2015 gjordes i en upplaga om 12.000 liter. Kommande årgång, 2016, gjordes det 20.000 flaskor av.

2014 Allesverloren 1704 Red Nr 73061 / 89 kr ”Tillgängligt och behagligt vin med kvalité”
Läcker, ren och med fräsch fruktsötma. Vinet är tillgängligt utan att kännas inställsamt och strukturen är på plats. Bra instegsvin som är publikt men inte lelöst med fin frukt, runda tanniner och stuns i avslut.

2013 Allesverloren Touriga Naçional Nr 2005 / 129 kr ”Lika elegant som inbjudande som sig bör” 
Elegant så det knakar. Rund med fin frukt och läcker krydda i finish.

2013 Allesverloren Tinta Barocca Nr 12002 / 129 kr ”Sötma och krydda i en fin legering”
Fin och mogen mörkfrukt med balanserad sötma. Tillgänglig, mjuk spänst och runda tanniner med ett lätt mineraliskt avslut som ger stadga, liksom inslag av peppar. Vi gillar hur fruktsötman initialt visar upp sig för att sedan torkas ut i avslutet med kryddigheten.

2013 Allesverloren Shiraz Nr 29002 / 99 kr ”Aromatiskt häng som bjuder in fint”
Mörk frukt med bra mognad, aromatiskt häng och balanserad vegetal yppighet från druvstjälkarna. Elegant och tillgänglig med mjukt och torrt avslut med bibehållen fruktsötma.

2012 Allesverloren Cabernet Sauvignon Nr 81047 / 129 kr ”Bra mellanårgång av vinet under ett svårt år” Flirtig årgång av vinet, men inte lika stark frukt som brukligt. Dock är det viktigaste – det är fortfarande ett mycket gott och charmigt vin.

2012 Allesverloren Trés Vermelhos Nr 78380 / 159 kr ”Snygg nykomling” 
Ett vin med snygg porthint, syrlig frukt och återhållsam sötma. Bra kryddkraft i finish. Ett vin som ska bli kul att följa framöver. Påminner mer om Bordeaux än Sydafrika. En elegant sak. – Portugisiska viner och druvor är väldigt populära i Sydafrika och jag kände att jag kunde och att det skulle vara kul att göra något nytt för konsumenterna och branschen, berättar Danie om vinet.

2010 Allesverloren Fine Old Vintage Port Nr 12109 / 149 kr ”Stolthet och respekt” 
Lika stilfullt som alltid! Mjuk kraft och finlemmad sötma som passar såväl novisen som riktiga portvinsälskare. Det är som en spänstig blåbärspaj med juicy frukt och mjuk krydda som fäster bra i gommen med framsmygande tobaksbladshintar. Världens mest underskattade port(?)!

1990 Allesverloren Port
Visar potentialen i Danies port. Med åren har det snyggt smygit in sherryinfluenser som klär vinet bra. Vi finner även lite litchie, saffran och vanilj.

2014 Allesverloren Red Muscadel Nr 71203 / 159 kr ”Förföriskt god som sätter igång fantasin”
God med en tydlig och skön jordgubbsfrukt som väcker drinkbegär. Drick som den är eller blanda med champagne, eller varför inte med en torr Bacardi. Ett skönt drinkvin!


image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING