Hem NyheterNyhet WB En hållbar limiterad matkasse med hjärtat i havet

En hållbar limiterad matkasse med hjärtat i havet

av Livets Goda

Smak och inspiration kommer från hav och stränder där råvarorna är utvalda ur ett hållbarhetsperspektiv. Nu släpper Skagerrak Nordic Dry Gin en limited upplaga av en matkasse tillsammans med kocken Frida Ronge. För beställaren innebär det möjligheten att den 12 mars skapa sitt eget ”hemma-restaurangbesök”.

Fredagen den 12 mars har privatpersoner i Storstock-holmsområdet möjlighet att skapa sitt eget ”hemma-restaurangbesök”. Detta genom att köpa en av 75 matkassar, där råvarorna är lokala och hållbara precis som inspirerade från hav och stränder. De limiterade matkassarna, som är ett genuint mathantverk med nordiska råvaror från havet, är ett samarbete mellan Frida Ronge, gastronomisk ledare på restaurang TAK i Stockholm och Skagerrak Nordic Dry Gin.

– Jag hoppas att matkassen kan bidra till att fler gör rätt val när de handlar fisk och skaldjur för havens framtid, säger Frida Ronge.

Skagerrak Nordic Dry Gin är tillverkad av lokala växter och örter från Skagerrak med en nordisk smakbild som har lovordats av otaliga ginkonnässörer. Tång, havtorn, enbär och olika sorters sjögräs är några av ingredienserna som har inspirerat Frida när hon har tagit fram rätterna till matkassen.

– Mitt fokus har varit att hylla Skagerrak ur ett hållbarhetsperspektiv och därför har jag till exempel valt MSC-certifierade räkor och blåmusslor där de sistnämnda renar våra hav, berättar Frida som brinner för att stoppa utarmningen av haven och få ett mer hållbart fiske.

Sedan 2016 är hon ambassadör för MSC, märkningen som garanterar att fisken kommer från livskraftiga bestånd och har fiskats med omtanke om havsmiljön. Frida har också lyckats sätta en trend i sin egen bransch där allt fler enbart serverar certifierad fisk.

– Som matprofil känner jag ett stort ansvar för det här, förklarar Frida som i sin matlagning också försöker lyfta fram outnyttjade råvaror som alger och tång från våra nordiska hav.

– Alger och tång har en fin mineralrik smak som även Skagerrak Gin har använt för att få fram sin speciella karaktär. Alger är dessutom väldigt klimatsmarta, den kopplingen gillar jag, avslutar Frida Ronge.

Den prisbelönta bartendern Emil Åreng har tagit fram två exklusiva drinkrecept speciellt för att matcha menyn. Emil bloggar om dryck för tidningen Café och driver podden Café Kafé.
En cocktail till huvudrätten istället för annan dryck? Enligt Emil Åreng blir cocktails allt mer intressant till maträtter.

– Smakerna i vin och öl är redan satta, en cocktail kan du skapa utifrån smakerna i maträtten och du kan antingen efterlikna, eller bryta av och komplettera. Jag föredrar det sistnämnda och du kan gärna hålla nere alkoholen för att lyfta andra smaker. Är det mycket sälta i maten så fungerar exempelvis en cocktail med syra fint till. Det bästa jag vet är en löjromstoast tillsammans med en champagnecocktail, en klassisk French 75 med gin, citron och sockerlag.

En väl så viktig faktor är att tänka växtsäsong. För Emils del är tiden med exotiska frukter sedan länge förbi.

– Vi är begränsade i att det mesta i vårt land växer under en kort tid av året, men att preservera frukt och grönt går utmärkt med sockerlag, eller om man vill syra upp. Fermentera och pickla ger väldigt fina smaker vilket gör att du kan bevara sommarens skörd länge.

Med 15 års erfarenhet är det ingen tillfällighet att Emil valt selleri till en av drinkarna. Med tiden har han lärt sig vad som fungerar ihop för att inte spriten ska ta över och det är här sältan från sellerin fint kommer in. – Vi använder salt och peppar för att lyfta smakerna i maten och jag skulle säga att det samma gäller för cocktails. Skagerrak har en sälta man gärna vill ta fram och just ingredienser med den smakbilden funkar väldigt bra tillsammans med denna gin.

Skagerrak Nordic Dry Gin tillhör Systembolagets beställningssortiment. Beställningsnummer: 81708

CELERY’BRATE – till förrätten

Ingredienser:
50 ml Skagerrak Nordic Dry Gin
30 ml citronjuice
20 ml sellerisockerlag
Hemmagjord flädersoda

Metod: Skaka och toppa med soda
Glas: Highball eller större martiniglas
Garnera med: Selleri

Sellerisockerlag: Hacka två selleristjälkar i 2 cm bitar, lägg i kastrull med 200 gram strösocker och 2 dl vatten. Värm upp och låt dra i en timme. Sila bort sellerin och använd som garnityr.

Flädersoda: Låt 7–8 torkade fläderblommor ligga i 50 cl tevatten i 10 minuter. Låt vattnet svalna, kör det sedan i en sodastreamer eller liknande.

GIN, APPLES AND TONIC – till varmrätten

Ingredienser:
50 ml Skagerrak Nordic Dry Gin
10 ml citronjuice
30 ml äppelmust
Tonic Citronskal

Metod: Bygg alla ingredienserna i glaset
Glas: Highball
Garnera med: Citronskal

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING