Hem Vinvärlden En höjdpunkt i det exklusiva sortimentet från den och med den andra maj, Selection 2008 från producenten Domaine Stephane Tissot i Jura.

En höjdpunkt i det exklusiva sortimentet från den och med den andra maj, Selection 2008 från producenten Domaine Stephane Tissot i Jura.

av Livets Goda

Vinerna har ofta en påtaglig ton av mineral, frukter och ibland lite animaliska toner. Området finns representerat i Sverige men endast med ett fåtal producenter. En av de absolut främsta producenterna i området som med sina 32 ha också är en av de större. Domänen skapades 1962 av André och Mirielle Tissot och idag är det sonen Stéphane som driver domänen tillsammans med sin hustru Bénédicte. Idag tillverkas en variation av lokala chardonnay viner, savagnin samt en variation av röda viner på poulsard, trousseau och pinot noir druvor. Stéphanes söta viner samt Vin Juane är omvittnade bland kännare över hela vin världen. Selection 2008 ( artikelnummer 99226-01, pris 179 kr ) Det här vinet är baserat på 30 procent savagnin och resterande del chardonnay. Savagnin vinet har lagrats i 5,5 år med eget flor i gamla ektunnor innan vinet blandas med chardonnay. Och vilket vin sedan! Doften bjuder på en stor vit sherryaktig ton – som kommer från den lagrade savagnin druvan – med blöta förföriska mineraler, kåda och tallbarr. Smaken är silkigt len med en diskret syra. Vinet känns både fet och torr på samma gång, med en kryddighet som påminner om spansk peppar. Den har snygga äppel, lime och citrustoner och är fantastiskt bra sammansatt. Finishen är lång och allt bara samspelar i en otroligt snygg harmoni. Vinmakaren har definitivt koll på vad han gör, såväl i vingården som i blandningen. Det här vinet bjuder på allting direkt från starten och sedan skjuter det bara på i vad som känns som en evighet. Otroligt gott och vi kan inte annat än att rekommendera det här vinet som måste vara bland det bästa från området. 92-93 poäng. I provningpanelen: Erik Dahlström och Christoffer Enquist Importör är Franska Kvalitetsviner

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING