En imponerande Barolo Riserva från den stora 2010-årgången

Niklas Jörgensen 16 May, 2018
Vin Vinvärlden slutar aldrig att överraska! Ständigt dyker det upp namn som vi ännu inte bekantat oss med av olika anledningar. Och inte bara då i mindre kända appellationer utan även i klassiska, världskända regioner. Som Barolo. Förra året stötte på vi på en av dessa som helt gått under vår radar men som imponerade stort och därför är det extra skoj att kunna flagga för något alldeles speciellt för Livets Godas läsare.

Massimo Sobrero med sin 2010 Barolo Riserva Vinorum en kall novemberdag utanför redaktionen.

I slutet av 2017 träffade vi Massimo Sobrero för första gången, vinmakaren vid Piemontefirman Salvano. Kanske inte ett namn som vänner av Barolo och Barbaresco är alldeles bekanta med men vinerna som flörtar med den traditionella skolan samtidigt som de blickar framåt, imponerade stort på oss. Särskilt ett vin hade det där som gör Barolo så fantastiskt och unikt – husets 2010:a Barolo Riserva. 

Salvano är ingen nykomling på scenen utan har verkat sedan 1930-talet. Successivt har firman investerat och expanderat portföljen som bland annat även innehåller en fin, tät dolcetto, elegant, modern barbera och finessrik Barbaresco. Riservan kommer från firmans marker i tre av de elva kommuner som producerar Barolo; Barolo, Diano d’Alba och La Morra. Vinet är uppfostrat i slavonska ekfat som rymmer 5 500 liter styck, så kallade botti, och har fått hela fem år på faten samt ytterligare ett år på flaska innan det nått marknaden. Med andra ord, det finns fog för epitetet riserva. Och ja, den storslagna 2010-årgången gör såklart sitt till.

2010 Barolo Riserva Vinorum, Salvano, (14%)

Här möts vi av en transparent granatröd färg med viss indikation på ålder. Bouqueten har de klassiska attributen på plats och omfamnar oss med sina nyanser av nypon, torkade rosor och körsbär samtidigt som det finns ett djup där mörkare inslag som läder, tjära, tobak, trävirke och mineralitet skänker den extra dimensionen. Förförande! I gommen ett rikt vin med saftig och generös körsbärs- och nyponfrukt, uppbackad av en precis syra och markerad tät tanninstruktur. Finalen är kvardröjande och lämnar efter sig toner av trä, örtighet och rosor. Viss antydan till begynnande mognad men det är ännu i sin linda och har mycket kvar att ge. Dock, och det måste vi betona, det är högst njutbart redan idag. En riserva som aldrig blir uttorkad utan imponerar stort.

Livets Goda-redaktionens intryck: 94 LGP

Salvano’s 2010 Barolo Riserva Vinorum kostar 699 kronor och var med i ett tips från Livets Goda tidigare i våras. På grund av ett handläggningsfel på Systembolaget fick de som beställde en sex-pack istället för en flaska (-or) vilket medförde att vinet snabbt tog slut. Nu erbjuds det styckevis. Salvano's 2010 Riserva har producerats i begränsad upplaga och mängden till Sverige är således därefter. Länk till Systembolaget och vinet här.


Klassisk whiskybar går i graven

Whisky och Bourbon Mjölby Stadshotells whiskybar går i graven då Kenneth Lindblad säljer…
25 May, 2018

Edrington avtäcker The Macallans nya destilleri i skotska Speyside

Whisky och Bourbon Det nya destilleriet är beläget på det natursköna Easter Elchies…
24 May, 2018

Bourgogne 2016 - Maison Louis Jadot

Vin Premium I höstas gjorde Livets Goda tre resor till Bourgogne för…
23 May, 2018

Niklas Tipsar: Villa Conchi - En elegant Cava

Vin Strax söder om Barcelona finner du Penedès, regionen som för…
22 May, 2018

Vilket kaffe väljer våra mammor?

Övrigt Livets Goda följer med stort intresse Kafferosteriet Koppars utveckling i…
21 May, 2018

Stor succé för Glenmorangie och Ardbeg i prestigetävlingar

Whisky och Bourbon Glenmorangies och Ardbegs single malt whiskys har triumferat vid två…
18 May, 2018

Sista flaskorna av Clarendelle Rouge 2012, samt 2011 på magnum

Vin Clarendelle Rouge är Bordeauxvinet som blivit en av Livets Godas…
17 May, 2018

Danmarks hittills dyraste whisky såld för 549.000 danska kronor

Whisky och Bourbon Hans Just har precis sålt Danmarks hittills dyraste whiskyset genom…
17 May, 2018
Artikelarkivet