Hem Whisky & Bourbon En käftsmäll och en kram i samma veva

En käftsmäll och en kram i samma veva

av Anders Enquist

Evan Williams Bottled-in-Bond är uppkallad efter Evan Williams som år 1783 öppnade Kentuckys första kommersiella destilleri längs stranden av floden Ohio. Många år och tunnor senare, produceras fortfarande deras bourbon med samma metoder som Evan Williams gjorde för flera hundra år sedan. Idag är Evan Williams en av de mest sålda Kentucky Straight Bourbon Whiskeys i världen, destillerat bara några kvarter från den plats där Evan själv byggde sitt destilleri.

Precis som för skotsk single malt whisky finns det tydliga regler för att en bourbon ska få märkas med kvalitetsstämpeln Bottled-in-Bond*, och så sent som förra året blev denna butelj Systembolagets första Kentucky straight bourbon av kvalitén ”Bottled-in-Bond” i fast sortiment.

Evan Williams

Chefredaktör Anders Enquist om Evan Williams Bottled-in-Bond 50%

Flirta med den stora massan och samtidigt vara en smått tuff jäkel är en inte helt lätt balansgång.
Att vara publik samtidigt som Frank Zappa-knorrarna finns där.
Att vara kommersiell men fortfarande egensinnig.
Ja, denna bourbon klarar detta galant!

Här finns rondör i kraften, det finns ett bett och krydda i det charmigt söta, och det finns frukt och vegetala inslag i den fatdistinkta hållningen. Denna bourbon håller andan samtidigt som den andas. En käftsmäll och sedan en kram i samma veva, det är en konstart som bra bourbon, som den här, uppvisar.

Ser vi till det smaksatta egenskaperna så har vi en karamelliserad vaniljhintad sockersötma med chokladslöja. Förtjänstfulla fatinslag som ger krydda med vissa båtoljehintar skapar en fylligt stram och kolnad elegans i konturerna. I detta små citrus instick i fruktigheten som även ger ifrån sig fina fallfruktsäpple och vegetala inslag av mynta.

Avslutet tonar av mycket klokt och balanserat och blir närapå mjukt torr i längden som bär länge och väl, och behåller fruktinslagen, sötman och även lockar fram både söt tobak och lakrits ur fickan mycket gentilt.

En mycket god ”när jag fixar mat till bra musik” bourbon är det… också!

93 LGP

Evan Williams Bottled-in-Bond
Nr 414 (700 ml) 50%, 389 kr
Kentucky, USA

Förslag på intag:
Brett stort runt och klassiskt bourbonglas med mycket is och mycket bourbon, alternativt utan is men sval i temp. Som drink? Mycket fint med ginger.

Bottled-in-Bond – amerikanernas single malt
För att en produkt ska få märkas med Bottled-in-Bond krävs att produkten är destillerad under en och samma säsong (januari-juni eller juli-december) och från endast ett destilleri på samma grunder som skottarna gör sin single malt. Spriten måste ha lagrats i ett federalt lager (bonded warehouse) under amerikansk myndighetstillsyn i minst fyra år och buteljerat vid 100 proof (alkoholhalt 50%). Etiketten på flaskan måste tydligt identifiera destilleriet. Endast sprit tillverkad i USA kan ha märkningen Bottled-in-Bond.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING