En kameleont-garre som älskas av alla

Till slut hittade jag den. Cigarrernas cigarr. Inte för att den på egen hand är särskilt märkvärdig. Men i sällskap med ädla destillat, sju tusan vad det slår gnistor. AVO Syncro Nicaragua är egentligen ganska ren i stilen och rör inom ett begränsat aromspektrum, vilket ju är förklaringen till att den gängar ledigt med nästan vem som helst. Namnet Syncro anspelar på musikalisk synk, att spela tajt. Vilket armeniskfödde upphovsmannen Avo Uvezian får antas gilla. Som hyllad jazzpianist i USA utvecklade han på 1980-talet ett eget cigarrmärke som 1995 köptes av Davidoff. Syncro uppmärksammar också att tobaken i rullen kommer från fyra länder. Tillnamnet Nicaragua levererar fyllnadsmassan, växtplats är vulkanön Ometepe i Lake Nicaragua. Inlagan rymmer även tobak från Dominikanska Republiken och Peru. Paketet hålls på plats av ett dominikanskt omblad som i sin tur omsluts av ett Habano-täckblad från Ecuador. Huvudmannen Davidoff är innovativ. Man vilar inte på lagrarna utan blandar sin rika katalog av tobaksblad lite hur som helst. Machostocken Camacho görs på USA-tobak på dominikansk mark. Under Davidoff-emblemet görs en renodlad Nicaragua-garre samt EscoRIO där brasiliansk tobak ingår (samtliga har vi rökt här på WB). Lekfullheten skapar kvalitet och smaker som sprids mer än den tidigare mer likriktade blyga Davidoff-skolan. Master Blender Hendrik Kelner ligger förstås bakom nya AVO:

– Syncro är en unik cigarr. Nicaraguas rika vulkaniska jord ger tobak med söta peppriga aromer som blandas med mjuka krämiga jordiga smaker från dominikanska tobaksblad. En komposition som är i perfekt synk med nutiden.

CIGARREN ÄR BOXPRESSAD vilket innebär att den efter rullning försiktigt pressas ihop för att kunna packas tajtare i mindre lådor. Metoden förbättrar draget och gör att stocken brinner jämnare. Den rektangulära profilen gör den också skön att pincett-greppa. Mörkbrun med rosé-färgat skimmer samt trådtunn ådring och silkigt oljig hy. Täckbladet luktar mentol och vanilj/mjölkchoklad. Foten har ren frisk mentol-air med kokos och en aning lagård i bakgrunden. Kalldraget är överraskande rent, lätt neutral tuggummi-ljus fräschör. Nytänd torr och ren smak, aningen pepprig/jordig, strax mörk choklad, sent mjukare marshmallows. Kort stum eftersmak, torrt pepprig med cederträ-beska. Ingen stor dramatik. Som blender Kelner sa, ”jordig och pepprig”. Inte mycken sötma alltså (men den finns där som sammanhållande kitt) och uppenbarligen lätt att fästa sig vid för ett vällagrat destillat. Upplägget för testet var att utsätta rökverket för fyra drycker med olika stilar. En söt irländsk maltwhiskey, en rökig skotsk maltwhisky, en voluminös amerikansk bourbon och en distingerad sirlig cognac. Målet var att se hur smakerna skulle sprida sig (och måhända slå slint) under påverkan av cigarröken. Och hur den stackars cigarren hotas att slitas itu av påfrestningarna. Inget blev som det skulle. Här är berättelsen om en cigarr som klarar alla utmaningar. Häng
med!

ÎLE DE RÉ CLIFFSIDE CELLAR är en XO-cognac från Camus som slutlagrats nära havet ett halvår, innehållet i flaskan är 6-10 år. Île de Ré ger AVO kropp, garren blir sötare rikare med konjaken i ryggen, komplex örtig smak av mjölkchoklad och lång kokos-finish med mentolfläkt som får djup av cognac-frukten. Byter jag till Bushmills 21 år (som legat 19 år på en mix av bourbon/sherry-fat och slutlagrats 2 år på Madeira drums) blir AVO istället ren och lätt aromatisk med läder och äppelchips med en sen chimär peppar-dunst. Inte alls lika häftigt. Rökverket gör whiskeyn tunnare saftlallig (eken är borta) men i eftersmaken studsar en härlig körsbärston upp ihop med fruktsoda, längst bort väntar en släng parmesan med sin sötma/sälta – otroligt gott! Det är så kul att jag fastnar här, smuttar och puffar fram och tillbaka. Cigarren förändras en tredjedel in och blir renare när sötman flyr, mer jordig och istället fetare med lite kaffe mot slutet, eftersmaken är chockerande clean! Tillbaka till Cliffside Cellar som smakar  jordgubbsaftigt, samtidigt ihåligt/lätt med enkel frukt-finish som rökfärgas och blir torrare – en riktig trivsel-kombo. 21-åringen drar i sin tur fram mer ek och blir eterisk avancerad med jämn rik fruktighet. Men eftersmaken vänder igen i körsbär och fruktsoda (gott!) plus lite ”torvrök” framtrollad av rökverket – Islay old-timer! Omvänt får AVO fetare större kropp, kokos och krämig återhållen whiskey-frukt planar ut i balanserad cigarr-beska som av cigarrlåda – relaxed fat feeling. Jag börjar bli uttråkad, det skaver liksom inte, här finns inga förlösande konflikter, bara myspys och harmoni. Kanske kan en bråkigare bourbon göra skillnad? Woodford Reserve, here we go! AVO sväljer jänkaren, cigarr-aromerna blir bara tyngre, kokos drar mot jordiga kaffetoner. Eftersmaken bärs av bourbon-frukt och färsk tobak – smarrigt värre. Förvånad och glatt frustrerad spiller jag upp skotten anCnoc Stack, en ungrökare som borde ställa till det för Syncron? Ett rasande grant rökäventyr randas. Garren blir fetare jordig förstärkt av whiskyfenoler, i eftersmaken bakad blomkålsrök (från whiskyn) och sadelgjord (från cigarren). Inget kan knäcka den här Nicaragua-stocken. Två tredjedelar in byter AVO fot igen och blir fylligare och mer komplex, mer choklad adderas till jordigheten, ibland diesel (?!). I avslutet nymalet kaffe och lite gräs, lagom bitter rök förlänger. Överlag lättsam fast med karaktär och djup (för första gången). Frågan är om Île de Ré kan bära den ökade tyngden? Konjaken blir mer komplex. Lättviktig frukt i förstone sedan cigarr-läder och tyngre marmelad-frukt, sent dynga. Lång aromatisk cederträ-finish ovanpå djup rik fruktkaka. Symbios av ek/frukt och tunga cigarr-aromer. Man börjar undra om det är en whisky i glaset, en mäktig late-night-combo. Lika suverän matchning uppnås med Bushmills. Tyngre ek och oljig tobak i mun vänder i lång frukt-finish där oljig ek/cigarr skapar pralin! Cigarren å sin sida blir lätt, tobak/läder förebådar oljiga toner, i eftersmaken tunna tobaksblad. Nu är vi på upploppet, timmen har slagit för en stund sedan. Cigarren brinner fort och är på väg att ända trots sin storlek. Smakerna blir allt tyngre med choklad och kaffe, i mitten svartvinbärsyltig arom. Eftersmaken är pepprig igen, syrlighet bär men dynga anas– smutt. Bourbonwhiskeyn blir också tyngre med kryddmatta och rik fruktkaka, halvvägs tar garren över med kaffe och oljiga jordiga toner. Efterklangen är evigt eterisk/aromatisk med läder och mild bourbonfrukt. Samma resultat när jag vänder på kombon – cigarren bestämmer. Lättsam ren jordig smak av chokladkräm. Lätt kokos-avslut där mörk choklad förlänger och cigarrlådebeska hänger kvar. Rökwhiskyn är sist ut. Den blir verkligen mumsig. Verkstadsgolv körs över av citrusmarmelad innan cigarroljig tobak tar över ihop med torvrök/diesel. Åt andra håller bjuder AVO på fet tobaksmak tyngd av oljiga diesel-vibbar från whiskyn som förvandlas till ren smygande rökbeska i utgången där
oljig tobaksrök bär.

DET KÄNNS SOM JAG BARA BÖRJAT. Det går att hålla på en evighet med de här fem livsnjutarna. AVO Syncro Nicaragua är en kameleontisk cigarr i neutralt ren stil som förstärker/lyfter dryckernas aromer – en perfekt partner till ädla destillat! De fyra dryckerna har inga problem att ta sig an rökverket. Konjaken står emot cigarren fint, Cliffside Cellar är en bra partner, en riktig cigarr-cognac. Bushmills 21 är är en fruktdrivande fin cigarrwhisky som bjuder på böljande matchningar, parterna kommer och går, spännande att följa med i svängarna! Woodford Reserve är en tillåtande bourbon som respekterar de mer fragila cigarr-aromerna, whiskeyn dominerar men gör det gott hela
vägen. anCnoc Stack är en vulgär spektakulär cigarr-partner. Fastlandsröken släpper ju fram cigarr-aromerna. En smart och generös whisky i cigarr-sammanhang. Köp en låda garrar och ställ fram de fyra destillaten. Stämningen kommer att bubbla och lyfta för varje bloss och sipp!

CIGARREN
AVO Syncro Nicaragua
Format: Robusto 20×127 mm
Pris: 122 kr
Saluförs av www.brobergs.se

DESTILLATEN
Ile de Ré Cliffside Cellar 40%
cognac (SB-NR 86795, 649 KR)

Bushmills 21 år 40% single malt
(SB-NR 40035, 1 299 KR)

Woodford Reserve Distiller’s Select 43,2% bourbon
(SB-NR 10104, 399 KR)

anCnoc Stack 46% single malt
(SB-nr 11419, 499 kr)