- Vinmagasinet Livets Goda / Wine Magazine - https://www.livetsgoda.se -

En Kamptalklassiker – Weingut Bründlmayer

För många av oss var Weingut Bründlmayer den första kontakten med riktigt bra österrikiskt vin och ingenstans längs den resan har Willi & C:o levererat besvikelser. Tvärtom, egendomen har gått från klarhet till klarhet och är än idag bland landets ledande. 

Familjeegendomen Bründlmayer befinner sig i regionen Kamptal, drygt 70 kilometer nordväst om huvudstaden Wien. Den tar sitt namn efter Donaus sidoflod Kamp och de bägge vattendragen bildar tillsammans med regionen Waldviertels skogbeklädda berg ett väldigt speciellt klimat med flertalet mikroklimat. Det som främst sticker är de varma dagarna men alltid kyliga nätterna. De dagliga temperaturskillnaderna är kanske den främsta orsaken till Kamptals unika karaktär och svårslagna friskhet, renhet och finess.

Jordmånen har även den sin betydelse och de terrassformade vingårdarna har alla sitt eget mikroklimat. Kompositionen varierar men grunden är ofta sandsten fylld med lössjord, lera och skiffer. I vissa lägen förekommer även gammal havsbotten vilket märks extra tydligt i vissa av Bründlmayers viner.

Willi Bründlmayer

Weingut Bründlmayer består idag av drygt 60 hektar marker. Stort för Österrike men litet i jämförelse med många andra vinländer. Markerna är fördelade över Kamptals främsta lägen där det kanske främsta, Heiligenstein kring vinbyn Zöbing, är firmans viktigaste. Produktionen domineras av vitt vin men för många kommer det nog ändå som en överraskning att de röda ändå står för runt 30 %. Grüner veltliner som är Österrikes vanligaste druvsort och står för nästan en tredjedel av landets planteringar är också den största hos Bründlmayer. Fast Willi mest är känd för sina riesling, främst den från de gamla stockarna i toppläget Heiligenstein. Just äldre rankor är något som firman har osedvanligt mycket av och vissa närmar sig seklet i ålder.

Bründlmayers marker sköts hållbart. Exempelvis så används endast ekologisk gödsel och mellan raderna sås täckgrödor. Det kanske mest utmärkande som nås av ögat är dock uppbindningsmetoden Lyra. Närmre en tredjedel av Bründlmayers rankor binds upp som ett Y, där två grenar sticker upp som armar i luften. Själva stammen är låg vilket innebär att den drar nytta av jordytans värme under de kallare nätterna. Men tekniken, som Willi vart med om att utveckla, uppmuntrar även solexponeringen av bladverket samt luftgenomströmningen. Essentiella faktorer för att undvika sjukdomsangrepp som lätt blir ett faktum om fukt tillåts stanna.

Nedan finner du ett urval av nyligen provade viner från Weingut Bründlmayer. Vissa är främst avsedda för restaurang, några har varit tillfälliga lanseringar eller så återfinns de i beställningssortimentet. Dessutom, kontrollera med importören om det finns möjlighet till privatimport av viner som främst går till restaurang, de som markeras RS. Samtliga priser är inklusive moms.

Mousserande

NV Bründlmayer Brut (RS, 75 cl, 269 kr) Sval, stenfruktig doft med örtiga toner, brödighet och citrus. I gommen ett piggt intryck med fina små bubblor även om det också bjuder på viss mognad. Gröna äpplen, svag rökighet, citrus och bröd. Rent, syrapiggt avslut. I blenden mestadels chardonnay och pinot noir, men även en mindre del pinot gris och grüner veltliner. 88/100 LGP

Rosé

2017 Weingut Bründlmayer Rosé Zweigelt (artikel 94033, 129 kr)
Som alltid drickvänligt i den strama, citrusliknande stilen. Mineral och krita dominerar, addera smultron och vinbär i den friska eftersmaken. Dessutom en rosé som inte faller sönder och samman efter en säsong – med andra ord, solsken i en flaska under vinterhalvåret! 86/100 LGP

Vitt, torrt

Grüner Veltliner

2015 Grüner Veltliner Alte Reben (Slutsåld på SB, 249 kr vid lansering) Från äldre stockar kommer den här läckra och citruspigga grüner veltlinern. Solmogen stenfrukt, persika, örtfärskost och rökig mineralitet på doften. I gommen en tät smak med en precis syra, stram frukt och ett torrt, klingande rent avslut. Superläcker redan idag men lär bli än bättre med ett par års lagring. 92/100 LGP

2016 Grüner Veltliner Alte Reben (artikel 96228, 279 kr)
I nuläget ett aningen svårbedömt vin. Ungdomlig doft, lite knuten och grönäpplig doft med citrusfrukter, färska örter och våta stenar. Stram, torr smak med gröna äpplen, färskost, vitpeppar, markerad syra och ett örtigt rent avslut. Lite flasktid så är denna hemma, och det är även troligt att det når samma nivå som årgången innan. 91/100 LGP

2015 Loiser Berg Grüner Veltliner (Slutsåld på SB, 179 kr vid lansering) Det är något visst med doften hos en bättre grüner. Tonerna av färskost och gråpäron lockar fram suget efter en schnitzel och ärligt, finns det något godare att servera till Österrikes paradrätt? I Loiser Berg följer pärontonen med i smaken och kompletteras av färska örter, citrus och en pigg syra som skänker ryggrad till vinet. Tillhör inte den maffigare stilen utan bygger sin charm på finess. 91/100 LGP

2016 Langenloiser Grüner Veltliner (BS, artikel 2910, 75 cl, 135 kr) En rättfram, kryddig och syrenblommig grüner som är lätt att gilla. Här samsas ett tropiskt inslag med päron och det finns även en nyans av stenkross. Smaken uppvisar fin rondör, ytterst diskret sötma, blommiga nyanser och en touch av ananas. Rent, lätt kryddigt avslut. Mycket vin för pengen. 89/100 LGP

Riesling

2014 Zöbinger Heiligenstein Riesling (RS, 75 cl, 225 kr) En relativt aromatisk riesling med viss mognad i bouqueten som uppvisar en rökig mineralitet, örter och tropiska toner. Smaken är saftig men strukturerad, förvånansvärt tät och med inslag av vinbär, krusbär och ett stänk petroleum. Stramt avslut som helt maskerar den lilla sötman. Riktigt bra. 92/100 LGP

2016 Langenloiser Steinmassel 1ÖTW Riesling (artikel 2439, 199 kr) Detta vin behöver en duktig dekantering och när så görs bjuds vi på petrolium, salvia, kalkstensmineraler, lime, persika, grapefrukt, syrliga gröna äpplen, lavendel och en svag tropisk bris i en snyggt formerad trupp. Ett krävande men gott vin med bra grundstruktur och fin källarpotential. 90/100 LGP

2016 Zöbinger Heiligenstein Riesling (ännu inte tillgänglig) Redan nu väldigt tillgänglig om än ungdomlig doft. Här bjuds det på persika och omogen ananas, våta stenar och krutrök samt en lätt kryddighet. Smaken är stenfruktig, citruspigg och med aromatiska toner. Syran är markerad men i fin balans med övriga komponenter. En ganska tät, klingande ren Heiligenstein som lär må bra av viss lagring men som redan idag lockar. 90/100 LGP

1988 Zöbinger Heiligenstein Kabinett Riesling (inte tillgänglig) Från firmans privata samling kommer denna mogna men ingalunda utslocknade 29-åring. Bouqueten bjuder på mogna nyanser med honung, modellera och en förnimmelse av hav. Smaken är lättsam med örtiga inslag, äppelskal, vinbär, en pigg grapefruktsyra och viss fatträighet. Jodå, det går att lagra riesling om någon nu trodde annat! 90/100 LGP

2012 Zöbinger Heiligenstein Riesling (inte tillgänglig) En något utvecklad bouquet med begynnande petroleum, modellera, torkade örter och päron. Ändå fräsch då frukten får gott om utrymme. Lättare smak med mognad, saftig struktur, örter och stenkross. Grapefruktslik syra gör vinet till en skön aperitif. Ett vin att dricka nu och ett par år fram. 88/100 LGP

Vitt, sött

2013 Riesling Heiligenstein Beerenauslese (RS, 375 ml, 449 kr) Härligt frisk och samtidigt generös bouquet med tropiska inslag såsom ananas och litchies, honung och solmogna citrusfrukter. Tät smak med honungssöt tropisk frukt, härligt precis och citrusstinn syra och ett långt rent och fräscht avslut. Gudars nektar! 94/100 LGP

Rött

2014 Blauburgunder Dechant (RS, 75 cl, 225 kr) Från vingårdsläget Dechant kommer denna eleganta pinot som uppvisar toner av skogsbär, mosade jordgubbar, integrerad ek och en delikat cederton. I gommen ett silkigt vin i lättare stil med moderat syra, täthet och finess. Ek, jordgubbar, ceder och fin kryddighet. En charmör som fått sin lagring på större österrikiska ekfat! 90/100 LGP

2015 Pinot Noir (slutsåld, pris vid lansering, 229 kr) Stor bouquet med inslag av körsbär, hallon, nyrostade popcorn, choklad, kryddor och fuktigt läder. Smaken är något atypisk pinot med sin lite stöddigare kropp men de röda bären är där, likaså den fina markerade syran och faten känns inarbetade. Viss tanninstruktur som just nu är aningen ungdomligt bångstyrig. Långt värmande kryddigt avslut. Ge den ett år till. 90/100 LGP

2015 Zweigelt Reserve (RS, 75 cl, 269 kr) Ganska öppen bouquet med generösa toner av rostad ek, solmogna körsbär, ett stänk bittermandel och humus. I gommen en torr smak men med solmogen bärkänsla, ett stänk stjälkar, örter och en körsbärskärv ton som ger friskhet åt det idag något dominanta eken. Lär integreras med ett till två års lagring. Utan tvekan ett charmigt vin. 89/100 LGP

 För eventuell privatimport av viner som ligger i restaurangsortiment (RS), kontakta importören Vinunic.