En klassiker som aldrig varit bättre

Livets Goda 8 Feb, 2019
Vin 14 februari 1994; det vill säga på alla hjärtans dag, så lanserades Vaio Armaron för första gången i Sverige och vi vågar nog gissa att det öppnats både en och annan flaska just denna speciella dag under snart 25 års tid. Och det är i sådana fall väldigt lätt att förstå...

Livets Goda har följt Serego Alighieri Vaio Armaron under lång tid, imponerats över kvaliteten. Men de senaste åren så undrar vi ändå om Masi inte lagt in en extra växel, för vinet har sannolikt aldrig varit bättre än det är just nu. Än mer vinöst och med en tilltalande struktur som balanserar rikedomen på ett strålande vis. Och i 2012:an märks detta tydligt.

Niklas om 2012 Vaio Armaron Serego Alighieri
Tre år på större slavonska ekfat, med en slutknorr på de klassiska körsbärsfaten under fyra månader, bidrar till en skön mognadston i vinet. Allt från mörk choklad á la Valrhona till fuktig tobak, kryddhylla och brasved kikar fram. Men det dominerar inte intrycken utan de svala mörka körsbären, viktoriaplommonen, örtbuketten och viollakritsen balanserar upp och tillsammans blir det redan idag en ganska komplex nos.

"vinet har sannolikt aldrig varit bättre än det är just nu"

Likaså i gommen så är det en årgång och vinmakning som känns väldigt lättgillad med sin saftiga men ändå rika struktur, tanniner som visserligen är närvarande men som är oerhört polerade och så då det läckra körsbärskärva avslutet. Just det lite kärva i finishen tillsammans med svalheten i årgången visar upp en amarone i den torra skolan och det är precis det fräscha intryck som vinet också lämnar dig med.

Betyg: 93 poäng

2012 Vaio Armaron Serego Alighieri
Nr 2419 (750 ml) 15,5%, 399 kr

Kuriosa
Serego Alighieri Vaio Armaron har alltid producerats på gården Casal del Ronchi som redan under 1300-talet var självförsörjande både vad gällde vin, ris, polenta, frukt, bär som körsbär och grönsaker. Därför gjorde man faten av körsbärsträden som fanns på egendomen. Namnet hämtar vinet från landets nationalskald då dennes son köpte vingården Casal del Ronchi i Valpolicella Classico. Familjen Serego Alighieri bor fortfarande där, nu i 21 generationen.

Även på trälåda
Vinet finns på hyllan i några Systembolagsbutiker, och som vanligt går det naturligtvis att beställa enstaka buteljer till just din butik. Beställer man däremot på traditionellt vis - dvs personligen i butik eller per telefon - 6 buteljer (6x399kr = 2394 kr) kr så kommer Vaio Armaron alltid i en fin trälåda.

 

Teckna en prenumeration på Livets Goda eller Whisky & Bourbon!

En prenumeration på Livets Goda (tryckt) innefattar 9 utgåvor och kostar 375 kr och mostvarande på Whisky & Bourbon kostar 175 kr (4 utgåvor). Prenumerationer tecknar ni smidigt här på vår prenumerationssida >> 

Glen Moray Classic Peated - ytterst kvalitativ och välsvarvad whisky

Whisky och Bourbon Glen Moray Classic Peated Single Malt har legat på bourbonfat…
26 Apr, 2019

Årets första frilandsodlade färskpotatis

Mat och Restaurang Årets första frilandsodlade färskpotatis skördades kl 11.00 idag. Potatisodlare Jonas…
25 Apr, 2019

Nu återlanseras Innis & Gunns Mangoes on the Run – Mango IPA

Whisky och Bourbon I över 15 år har Innis & Gunn tillverkat öl…
23 Apr, 2019
Artikelarkivet