Hem Vinvärlden En klassiker som aldrig varit bättre

En klassiker som aldrig varit bättre

av Livets Goda

Livets Goda har följt Serego Alighieri Vaio Armaron under lång tid, imponerats över kvaliteten. Men de senaste åren så undrar vi ändå om Masi inte lagt in en extra växel, för vinet har sannolikt aldrig varit bättre än det är just nu. Än mer vinöst och med en tilltalande struktur som balanserar rikedomen på ett strålande vis. Och i 2012:an märks detta tydligt.

Niklas om 2012 Vaio Armaron Serego Alighieri
Tre år på större slavonska ekfat, med en slutknorr på de klassiska körsbärsfaten under fyra månader, bidrar till en skön mognadston i vinet. Allt från mörk choklad á la Valrhona till fuktig tobak, kryddhylla och brasved kikar fram. Men det dominerar inte intrycken utan de svala mörka körsbären, viktoriaplommonen, örtbuketten och viollakritsen balanserar upp och tillsammans blir det redan idag en ganska komplex nos.

“vinet har sannolikt aldrig varit bättre än det är just nu”

Likaså i gommen så är det en årgång och vinmakning som känns väldigt lättgillad med sin saftiga men ändå rika struktur, tanniner som visserligen är närvarande men som är oerhört polerade och så då det läckra körsbärskärva avslutet. Just det lite kärva i finishen tillsammans med svalheten i årgången visar upp en amarone i den torra skolan och det är precis det fräscha intryck som vinet också lämnar dig med.

Betyg: 93 poäng

2012 Vaio Armaron Serego Alighieri
Nr 2419 (750 ml) 15,5%, 399 kr

Kuriosa
Serego Alighieri Vaio Armaron har alltid producerats på gården Casal del Ronchi som redan under 1300-talet var självförsörjande både vad gällde vin, ris, polenta, frukt, bär som körsbär och grönsaker. Därför gjorde man faten av körsbärsträden som fanns på egendomen. Namnet hämtar vinet från landets nationalskald då dennes son köpte vingården Casal del Ronchi i Valpolicella Classico. Familjen Serego Alighieri bor fortfarande där, nu i 21 generationen.

Även på trälåda
Vinet finns på hyllan i några Systembolagsbutiker, och som vanligt går det naturligtvis att beställa enstaka buteljer till just din butik. Beställer man däremot på traditionellt vis – dvs personligen i butik eller per telefon – 6 buteljer (6x399kr = 2394 kr) kr så kommer Vaio Armaron alltid i en fin trälåda.

 

Teckna en prenumeration på Livets Goda eller Whisky & Bourbon!

En prenumeration på Livets Goda (tryckt) innefattar 9 utgåvor och kostar 375 kr och mostvarande på Whisky & Bourbon kostar 175 kr (4 utgåvor). Prenumerationer tecknar ni smidigt här på vår prenumerationssida >> 

RELATERAD LÄSNING