En kopp koffeinfritt?

Niklas Jörgensen 6 Aug, 2018
Övrigt Jag är skeptisk till koffeinfritt kaffe. Du är skeptisk till koffeinfritt kaffe. Och det finns en orsak för det mesta vi har provat är inte särskilt kul. Varken doftar eller smakar särskilt gott så frågan är varför man ens vill välja det istället för en kopp gott grönt te. När Fredrik på Kafferosteriet Koppar frågar om jag vill prova deras koffeinfria så väcks däremot förhoppningarna till liv - med tanke på den klass det i övrigt är på det kaffe som levereras från nämnda rosteri. Dags för koffeinfritt!

Det dricks rikliga mängder kaffe i min släkt och skåningar som de är så står Zoegas Skånerost högt upp på favoritlistan. Få av dem dricker koffeinfritt och därför passar jag på, en semesterkväll när vi är många samlade, att brygga med Koppars koffeinfria bönor. Men, jag säger inget till någon. Bäst så...fördomen lämnar vi hemma.

Helt fritt från koffein blir det aldrig men så gott som. Lite som att vin utan svavel ändå innehåller just svavel då det är ett ämne som uppstår naturligt vid jäsning. Teknikerna bakom att avlägsna koffeinet från bönan är flera men den metod som får anses vara mest naturlig, utan att involvera kemikalier vars namn kan låta avskräckande, är sannolikt den Descamex brukar. Glaciärvatten från Mexicos högsta berg, inget annat, används vid olika tryck, värme och vakuum för att koffeinet samt fetter och aromer då binder till vattnet. Bönorna får vila i vattnet drygt ett halv dygn innan de torkas. Jo, du hör själv att det är komponenter som är viktiga för kaffets helthetsbild och fyllighet men hur mycket försvinner egentligen ur bönan i det här fallet - kan det verkligen smaka bra även efter behandlingen?

Bryggkaffe Nummer 4

Jag öppnar paketet och möts av en skön doft av nymalet kaffe. Mjölkchoklad, pomerans och toffee. Inte alls dumt, har måhända inte djupet som ett med koffein men lovande är det utan tvivel. Brygger, serverar och häller upp. Ingen kommenterar förutom då 'finns det mer kaffe' och det om något får väl anses vara ett ok omdöme? Faktum är att det är ett riktigt gott och välgjort kaffe. Tunnare ja, det är det inget snack om, men en skopa extra bönor i kaffekokaren hjälper till att behålla smakintensiteten.

Chokladigheten är framträdande, likaså en fudgekänsla men också lite pomeranskryddighet och ett sötlakritsdrag kikar fram. Fin syra. Kontentan är ändå att det här är det bästa koffeinfria kaffe jag smakat och släkten instämmer när de får veta vad som är i koppen. Och nästa kväll, jo då drack vi koffeinfritt igen - med öppna kort.

Ett kuvert ekologiskt koffeinfritt kostar 89 kronor och du beställer Bryggkaffe Nummer 4 hos Koppar.


Aloës nyöppning

Mat och Restaurang Nu börjar man närma sig den efterlängtade dagen då Aloë…
21 Mar, 2019

Hernö Jolie Rouge Dry Gin först ut i ny kreativ serie med tolkningar av Jon Hillgren

Whisky och Bourbon När Hernö Gins grundare och master distiller Jon Hillgren lanserar…
21 Mar, 2019

Rekord i nyheter hos Kafferosteriet Koppar

Övrigt Samtidigt som dagarna blir ljusare och allt fler fåglar hörs…
19 Mar, 2019

Öl med terroir kan bli verklighet när Skåne samarbetar med Småland

Whisky och Bourbon Den lokalproducerade ölen har haft stor framgång i hela landet.…
19 Mar, 2019

Bruichladdich gör världsrekordförsök på En Öl & Whiskymässa i Göteborg

Whisky och Bourbon Den 13 april bjuder den skotska whiskytillverkaren Bruichladdich in till…
18 Mar, 2019

Macallan presenterar Classic Cut 2018 Edition

Whisky och Bourbon The Macallan lanserar Classic Cut 2018 Edition – den senaste…
18 Mar, 2019
Artikelarkivet