En kopp koffeinfritt?

Niklas Jörgensen 6 Aug, 2018
Övrigt Jag är skeptisk till koffeinfritt kaffe. Du är skeptisk till koffeinfritt kaffe. Och det finns en orsak för det mesta vi har provat är inte särskilt kul. Varken doftar eller smakar särskilt gott så frågan är varför man ens vill välja det istället för en kopp gott grönt te. När Fredrik på Kafferosteriet Koppar frågar om jag vill prova deras koffeinfria så väcks däremot förhoppningarna till liv - med tanke på den klass det i övrigt är på det kaffe som levereras från nämnda rosteri. Dags för koffeinfritt!

Det dricks rikliga mängder kaffe i min släkt och skåningar som de är så står Zoegas Skånerost högt upp på favoritlistan. Få av dem dricker koffeinfritt och därför passar jag på, en semesterkväll när vi är många samlade, att brygga med Koppars koffeinfria bönor. Men, jag säger inget till någon. Bäst så...fördomen lämnar vi hemma.

Helt fritt från koffein blir det aldrig men så gott som. Lite som att vin utan svavel ändå innehåller just svavel då det är ett ämne som uppstår naturligt vid jäsning. Teknikerna bakom att avlägsna koffeinet från bönan är flera men den metod som får anses vara mest naturlig, utan att involvera kemikalier vars namn kan låta avskräckande, är sannolikt den Descamex brukar. Glaciärvatten från Mexicos högsta berg, inget annat, används vid olika tryck, värme och vakuum för att koffeinet samt fetter och aromer då binder till vattnet. Bönorna får vila i vattnet drygt ett halv dygn innan de torkas. Jo, du hör själv att det är komponenter som är viktiga för kaffets helthetsbild och fyllighet men hur mycket försvinner egentligen ur bönan i det här fallet - kan det verkligen smaka bra även efter behandlingen?

Bryggkaffe Nummer 4

Jag öppnar paketet och möts av en skön doft av nymalet kaffe. Mjölkchoklad, pomerans och toffee. Inte alls dumt, har måhända inte djupet som ett med koffein men lovande är det utan tvivel. Brygger, serverar och häller upp. Ingen kommenterar förutom då 'finns det mer kaffe' och det om något får väl anses vara ett ok omdöme? Faktum är att det är ett riktigt gott och välgjort kaffe. Tunnare ja, det är det inget snack om, men en skopa extra bönor i kaffekokaren hjälper till att behålla smakintensiteten.

Chokladigheten är framträdande, likaså en fudgekänsla men också lite pomeranskryddighet och ett sötlakritsdrag kikar fram. Fin syra. Kontentan är ändå att det här är det bästa koffeinfria kaffe jag smakat och släkten instämmer när de får veta vad som är i koppen. Och nästa kväll, jo då drack vi koffeinfritt igen - med öppna kort.

Ett kuvert ekologiskt koffeinfritt kostar 89 kronor och du beställer Bryggkaffe Nummer 4 hos Koppar.


Nu lanseras den i Sverige - Louis Roederer Cristal 2008

Vin Efter tio års omsorgsfull lagring har VinUnic nu glädjen att…
16 Aug, 2018

Alkoholfri bärs – mer populärt än någonsin

Whisky och Bourbon Allt fler svenskar dricker alkoholfri öl och under den varma…
15 Aug, 2018

Bank Hotel

Mat och Restaurang Nu öppnar Stureplansgruppen sitt nya boutiquehotell – Bank Hotel. Hotellet…
15 Aug, 2018

Frida Ronge blir ambassadör för hållbart fiske

Mat och Restaurang Genom den internationella organisationen MSC, Marine Stewardship Council blir Frida…
14 Aug, 2018

Nils Oscar Kellerbier är topp tio i världen

Whisky och Bourbon Nils Oscar Bryggeri och spannmålsföretaget Warbro Kvarn har sedan i…
13 Aug, 2018

Portia Roble - Omfångsrikt vin med med skönt kompspel och finurliga soloslingor

Vin Portia Roble är producerat av Bodegas Portia, som är det…
10 Aug, 2018
Artikelarkivet