Hem Whisky & Bourbon En kort genomgång av Bushmills

En kort genomgång av Bushmills

av Anders Enquist

Jag bjuder här efter en djupgående ny dejt, på ett uppgraderat svep av Bushmills whiskey eftersom det är så jag gör ibland helt enkelt. Dessutom gillar jag Bushmills, och annan irländsk whiskey mycket och utan att skämmas det minsta, varför jag nu skulle göra det.

Så först har vi Bushmills Caribbean Rum Cask Finish (700 ml, nr 52624, 332 kr, 89p) och som namnet påvisar slutfinish i karibiska fat som innehållit rom i minst sju år och sedan fraktats till Bushmill på Irland. Dessa fat sätter en fin karaktär i mötet med den klassiska Bushmillska känslan. Vanilj, arrak, ljus choklad och karamelliserat socker fint drivet i en smooth maritimt lakritnosad citrusfruktighet med behaglig fatkryddighet.

Bushmills Single Malt 10 Years,40% (700 ml, nr 499, 532 kr, 91p) är en blend av single malts som lagrats i minst 10 år i bourbon- och sherryfat och det är en riktigt nobel whiskey med mognad i de unga åren. Faten sitter mycket snyggt, visar sig med rätta känslan, och fruktigheten har kryddig skärpa i den vanilj, choklad och honungspenslade citrusfruktigheten. Ett havsnära tobaksmoln lägger en fin ton i avslutet.

Ytterligare komplexitet i lagringen ges i Bushmills Single Malt 16 Years,40% (700 ml, nr 82098, 832 kr, 92-93p) som sker i handplockade Oloroso sherryfat, bourbonfat och slutligen finish i storleksklassiska portfat i cirka ett år. Snyggt hanterat och här får vi en nöt, vanilj och chokladhintad mogen fruktighet med mörk sötma i nyanser av apelsinvindad persika, fikon, körsbär och sultanrussin. Snyggt juligt kryddad med både kanel och kryddpeppar.

Slutligen har jag haft ett nytt fint möte med limiterade och buteljnumrerade Bushmills Single Malt 21 Years,40% (700 ml / Nr 82884, 2 162 kr, 95p) som lagrats under 19 år i Oloroso sherry- och bourbonfat för att slutligen få en finish i Madeira fat under två år. Här lägger sig en djup ton i fruktigheten som har välutvecklade noter av apelsin, aprikos, sultanrussin, fikon och mörka bär. Tonerna av choklad, vanilj och nöt rör sig harmoniskt i detta och med harmonisk kryddighet färgat av exotiska drag och mörk tobak i slutsteget, fäster denna whiskey ödmjukt men bestämt. Jag lägger även här till

Bushmills Causeway Collection Single Malt 30 Year Old,41,8% (700ml, nr 56993, 7 522 kr, 96p) som jag provade i januari och som är en av de äldsta whiskey Bushmills släppt. Elegansen i karaktären är utsökt och denna 30-åring känns yngre än vad den är, den ruvar på en fin fräschör. Samtidigt uppvisar den en tydlig mognadspondus som förtäljer om dess verkliga årder. Det är en sann raritet.

Bushmills på Systembolaget finner man HÄR

RELATERAD LÄSNING