Hem Vinvärlden En längre pratstund med Alberto Zenato – Valpolicella & Luganamästare

En längre pratstund med Alberto Zenato – Valpolicella & Luganamästare

av Livets Goda

 

”Luganas själ och Valpolicellas hjärta. Det är så vi själva ser på familjens engagemang i de två regionerna” berättar Alberto Zenato. ”Lugana är synonymt med vitt vin och Valpolicella med rött och bägge representerar unik terroir, tradition och lokala druvor som här funnit sin ultimata hemvist.

LG: Zenato är för många synonymt med Valpolicella och kanske då främst Amarone men vi vet att Lugana har en alldeles speciell betydelse för er. Berätta mer om vitvinsregionen Lugana.

AZ: “Allt startade med Lugana för min far, Sergio, så visst är det regionen som vi innerst inne håller extra kär. Det är vår själ. Här planterade han trebbiano di Lugana för mer än 50 år sedan, i vingården Podere Massoni som ligger strax söder om Gardasjön, berättar Alberto. Det lokala namnet på druvan är turbiana då trebbiano di Lugana lätt kan få en att tro det är tal om just trebbiano. Men det finns inget släktskap med den betydligt mer odlade namnen, ugni blanc i Frankrike, och dessutom är det en betydlig kvalitetsskillnad. DNA-studier har istället skickat turbiana mot verdicchio som är en av Italiens främsta gröna och som dessutom producerar viner med utmärkt lagringskapacitet.”

“Min far satte stor tilltro till trebbiano di Lugana redan från starten och såg dess potential. Då producerades det mest enkla bordsviner av druvan men han tog den till nästa nivå och planterade druvan i marker han ansåg särskilt lämpade. Från det att min far startade så har vi idag 65 hektar vingårdar i Lugana och vinerna är representerade i mer än 60 länder.”

LG: Vart hittar vi Lugana?

AZ: “Regionen Lugana återfinns strax söder om Gardasjön och befinner sig i såväl Venetien som Lombardiet, en gränsöverskridande region. Jordmånen är ursprungligen framförallt morän och har skapats genom allehanda sedimenteringar från en för länge sedan existerande glaciär, förklarar Alberto. Området runt sjön är mer flackt och väldigt lerrikt med en hel del mineraler i jordmånen. Klimatet är milt, närmast medelhavsliknande, och vinden från Garda står för cirkulationen. Med andra ord, perfekt för produktion av vin vilket också har betydande anor just här, berättar Alberto Zenato.”

LG: Hur vill du beskriva de vita vinerna från Lugana? 

AZ: ”Lugana är ett vin med en harmonisk bouquet och en karaktäristisk, aptitlig mineralitet typisk för en leraktig kalstensjord som härrör från morän. Vinerna har struktur, stor smak och är oerhört rena och samtidigt intensiva i sin framtoning. Än bättre, Lugana har förutsättningarna för mångfald tack vare druvan och de olika mikroklimaten och det produceras allt från mousserande viner, torra och även sent skördade söta versioner. Trebbiano di Lugana är en generös ranka men vi förstod tidigt att låga skördeuttag var essentiellt för att kunna uttrycka dess kvalitet.”

LG: Ni är en familjedriven egendom, precis som många vinerier är i Italien. Är det viktigt för er att behålla denna konstellation, även när ni växer i storlek?

AZ: ”Vi tror fullt ut på strukturen, att det är en familjeangelägenhet och att det är våra värderingar som avspeglas i allt från hur vi hanterar vingårdarna, respekten för våra traditioner och arv, men även hur vi tar oss an framtiden och hur vi hela tiden kan bli bättre. Ett företag som vårt, med en respektabel historia och en egen identitet, blir alltid mer emotionellt och uppmuntrar det unika.”

LG: Du har tillsammans med din syster Nadia tagit över driften av familjeföretaget. Har mycket förändrats i vinmakningsstilen sedan er entré?

AZ: ”Egentligen inte. Vi har haft som ambition att fortsätta där vår far slutade, med fokus på kvalitet. Men det är klart, samtidigt måste vi anpassa oss och på bästa möjliga vis tolka konsumenternas preferenser och finna vår väg.”

LG: Låt oss prata om Valpolicella! Vad gör det till en unik vinregion?

AZ: “Mycket! Dels så befinner vi oss i en region av historiskt stor betydelse men även terrängens utformning, lokala druvsorter och de olika klimaten inom regionen betyder att vi kan producera flera olika stilar såsom Valpolicella Superiore, Ripasso, Amarone och Recioto. ”

LG: Terroir och klimat?

AZ: ”Valpolicella är som ett pärlband av mjuka kullar och dalgångar längs Gardasjöns vänstra strand. Jordmånen är morän, från den kvartära perioden då gigantiska glaciärer formade Garda. Bortom den veronesiska slätten är klimatet milt, ganska likt kustlandskapet och temperaturen är moderat. Frost är även det ovanligt. Vår Costalunga-egendom ligger 300 meter över havsytan och fläktas av vindarna som kommer nerför Lessini-bergen och söker sig mot slätten. Luftcirkulationen är a och o för att säkerställa druvornas kvalitet. Förr i tiden utnyttjades vindarna till att lufta frukten som låg på vindarna, berättar Alberto.”

LG: Amarone della Valpolicella är idag ett välbekant namn bland konsumenterna men få har provat eller ens hört talas om Recioto della Valpolicella. Kan du berätta mer om vinstilen?

AZ: “Recioto della Valpolicella är ett sött vin och i vårt fall så producerar vi det från utvalda vingårdar vid vår Costalunga-egendom i Sant’Ambrogio di Valpolicella, den främsta zonen, Classico. Begreppet ‘recioto’ har sitt etymologiska ursprung i veronesisk dialekt och ordet ‘recia’ som betyder öron. Det refererar till de små vingarna eller sidoklasarna som kröner huvudklasen. Historiskt sett var dessa ansedda som de främsta druvorna och den högsta kvaliteten. Ordet refererar även till en klase som varit särskilt lämpad för att torka. Under skörden väljs endast de absolut främsta och mest glesa klasarna och placeras på tråg inne i speciella rum kallade “fruttai”, vindskammare. Dessa ska säkerställa ventileringen och en korrekt torkning av druvorna. Klasarna vilar på vindskammarna fram till februari efterföljande år och tappar då runt 50 % av sin vikt. Druvorna till vår Recioto della Valpolicella avstjälkas, pressas och genomgår en långsam jäsningsperiod tillsammans med skalen i upp till 30 dagar. Vinet lagras i medelstora ekfat i två år och ytterligare ett år i flaska innan försäljning.   

Druvorna torkar faktiskt en längre tid än vår Amarone della Valpolicella. Vinifikationen i övrigt korrelerar till stor del med Amarone med den distinkta skillnaden att jäsningen avbryts tidigt för att bibehålla en tydlig sötma och hålla nere alkoholhalten, förklarar Alberto Zenato vars Recioto della Valpolicella finns tillgänglig på Systembolaget.”

LG: Och så den naturliga uppföljaren; vad serverar du till Amarone och Recioto?

AZ: ”Den perfekta kombinationen med Amarone involverar oftast grillat kött, viltkött eller smakrika ostar. Ibland är det precis lika bra på egen hand, som ett bättre avslut på en kväll. Recioto är ett dessertvin och fungerar strålande till en hel del, inte minst den veronesiska versionen av panettone, pandoro, en sötaktig sockerkaka pudrad med vanilj. Mörka chokladrätter, olika kakor och bakade desserter med frukt är också fina kompanjoner.”   

LG: Är det stor skillnad på en Amarone såsom din far producerade den för ett par decennier sedan, jämfört med dagens stil?

AZ: “Amarone har genomgått stora förändringar de senaste decennierna eftersom vinmakning i stort har förändrats så mycket. Till exempel så har vi skiftat till Guyot-uppbindning av rankorna vilket har lett till lägre skördeuttag och samtidigt jämnare druvkvalitet. Filtreringstekniker har även de förbättrats avsevärt och sedan har vi såklart introduktionen av nya fat.

Dessutom forskar vi mer. Vi har under flera år haft samarbeten med olika universitet och stiftelser, och investerat i forskning och innovation. I år exempelvis så presenterades en tre-årig forskningsstudie som vi bett Edmund Mach-stiftelsen att utföra. Studien avhandlade corvina-druvan som växer i våra marker vid Costalunga-egendomen. Forskningen visade på det fundamentala värdet av det mikrobiella samhället i vingården och hur det påverkar kvaliteten och unika karaktärsdrag vid produktionen av Amarone. Studien visade att mikroorganismer i vinet härrörde från en i vingården specifik geografisk plats och unikt klimat.  Resultatet har lett till en mer omfattande förståelse för dynamiken i en vingård och en större insikt i vikten av att skydda druvornas unika mikrobiota. Kunskapen tar vi med oss och försöker nu studera hur vi kan bevara så mycket som möjligt av detta under druvornas torkningsprocess för att bibehålla så mycket som bara är möjligt från växtläget i slutprodukten. “

LG: Hur årgångskänsligt är egentligen Amarone?

AZ: ”Det är lätt att förledas och tro det är av mindre betydelse då druvorna torkas men precis som för alla viner så är växtsäsongen av stor betydelse för en Amarone.”

LG: Med framgång kommer också prisjusteringar uppåt av vinmark och en hektar bättre Valpolicella är idag uppe på tämligen höga nivåer. Ser du någon risk med detta?

AZ: ”För markägaren är det såklart positivt med prisökningen men visst finns det även en risk och nedsida. Investeringar kan bromsa in då få kan möta prisbilden. Men bra mark är dyr och har varit det en längre tid. Det finns inga genvägar till kvalitativ Valpolicella, säger Alberto Zenato.”

LG: Tankar kring ekologisk skötsel av vingårdarna?

AZ: ”Zenato är inte ekologiskt certifierat men vi har under lång tid lagt stor vikt vid skötseln av våra vingårdar. Vi använder exempelvis inga ogräs- eller insektsmedel utan de senare har vi ersatt med feromoner och tekniken kring sexuell förvirring.”

LG: Lugana och Valpolicella representerar Zenatos identitet men ni har även vin från andra närliggande regioner?

AZ: ”Det stämmer. Lugana och Valpolicella är såklart våra främsta inkomstkällor och även hjärtat av vår verksamhet men vi har även vin från Bardolino och Soave då dessa närliggande distrikt kompletterar vår portfölj.”

LG: Bardolino säger du. För oss som varit med ett tag så väcker namnet onekligen minnen men tycks inte ha samma dragkraft längre. Vart står Bardolino idag?

AZ: “Bardolino kan absolut bibehålla en viktig roll bland Venetiens viner men bara om distriktet fokuserar på kvalitetsproduktion. Du måste ha bra druvor, lägre skördeuttag och försiktig filtrering i fat eller ståltank. Det är och förblir en lätt stil, perfekt för tidig konsumtion och då särskilt under sommaren.”

LG: Och framtiden för Zenato? Något nytt på gång som du vill dela med dig av?

AZ: ”Vi har faktiskt nyligen förvärvat ytterligare mark i Lugana, närmre 30 hektar, berättar Alberto. Och i Valpolicella är vi i färd med att omplantera en del vingårdar vi äger. Samtidigt fortsätter vi stödja forskning kring Lugana och Valpolicella och just nu har vi ett projekt med Edmund Mach-stiftelsen där vi tittar närmre på en upptäckt vi gjort med trebbiano di Lugana. Druvan har en, vid mognad, hög halt av glutation, en naturlig och viktig antioxidant. Stiftelsen hjälper oss att se närmre på hur vi bäst kan bibehålla denna i vinet och om det i sådana fall kräver någon förändring i tillverkningsprocessen.”

 Zenatoviner på Systembolaget finner ni länkade >>> HÄR.

RELATERAD LÄSNING